Praktisk Økologi 6/2003

Praktisk Økologi 6/2003

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Hvor skal vi handle i morgen?

Af Karna Maj
Side 2

Dagligvarehandelen har meldt klart ud: økologien skal ikke regne med særbehandling fremover, den må klare sig på markedsvilkår. Det har allerede betydet færre økologiske varer på hylderne ude i landet. Det kan derfor være på tide at overveje, hvor de økologiske forbrugere i fremtiden skal handle.

Slottsträdgården i Malmø

Af Karna Maj
Side 4

Midt i de to gamle parker i Malmø Slottsparken og Kungsparken ligger Slottsträdgården, som kun er fra 1997. Det er en økologisk dyrket have med grønsagsarealer, frugthave, staudehave, urtehave, temahaver og en lille cafe, som har åben året rundt.

Kompostbunkerne i Slottsträdgården

Af Karna Maj
Side 6

Det første, man lægger mærke til, når man kommer på besøg i den økologisk drevne Slottsträdgård i Malmø, er kompostbunkerne. De ligger som høje, lange gærder midt på grønsagsarealerne. Det er et helt bevidst valg og en del af deres dyrkningssystem.

Mine æbler

Af Jens Thejsen
Side 7

Ritt Bjerregaard har arbejdet med sin økologiske æbleplantage i 15 år og har fået lyst til at dele sine erfaringer og æbleglæde med andre. Det er der kommet en fantastisk god og flot bog ud af, som også er en personlig beretning om det, at arbejde med æbler.

Have hver dag

Af Jens Thejsen
Side 7

På et koldt og sandet sted har Winnie Poulsen anlagt en have, og har efterhånden fået skabt en smuk, spændende og mangfoldig have. Haven og havetanker fylder meget i hendes hverdag; det fortæller hun om på en inspirerende og levende måde og med masser af dejlige billeder i bogen »Have hver dag«.

Få smag for naturens spiselige bær

Af Henrik Ahlmann
Side 8

Der findes en række spændende bær og frugter, der kan give nye smagsoplevelser. Findes de ikke allerede, kan de plantes til gavn for dyr og fugle, syltekrukken og kryddersnapsen. Bær på havtorn, slåen, mahonia, røn osv. Stort skema med oplysninger om de mange arter med spiselige bær.

Mere frugt end kager

Af Camilla Plum
Side 11

Æble- og pærekager er sagen, og det skal være dem med mange æbler og pærer i. Opskrifter på »Saftig æblekage til the«, »Karamelpærekage«, »Den ultimative dessertæblekage«.

Haveglimt

Af Jens Thejsen
Side 12

Har man først fået øje for havens billedverden, er der konstant skiftende udstillinger. I artikelen fortælles om fem billeder, som er blevet fanget i løbet af havesæsonen: chokoladevalmue, japansk blodgræs, blade af blåbær, troldel og tarmvridrøn i efterårspragt,

Rebellerne fra Toledo

Af Mads Jordansen, VIN etc.
Side 14

På La Mancha, som er en tør slette med 45° C i skyggen midt på sommeren, dyrker et søskendepar 10 ha med økologiske vinmarker, som langsomt ændres fra den tradtionelle spanske dyrkning til klasssik opbinding. De producerer en række spændende økologiske vine, som importeres af VIN etc (www.vinetc.dk)

Guide til vinfirmaer

Af Karna Maj
Side 17

Oversigt over firmaer med mange økologiske vine: Aarstiderne, Aadum Økovin, Godsets vin, Urtekram, Vin etc. Kontaktadresser, tlf. numre, åbningstider, links.

Efterafgrøder og grøngødning giver masser af liv i jorden

Af Jørgen Aagaard Axelsen
Side 18

Jørgen Aagaard Axelsen, Danmarks Miljøundersøgelser, har i en undersøgelsesrække fundet overraskende mange springhaler og mider efter brug af efterafgrøder i økologisk jordbrug. Der er en række figurer over sammenhæng mellem antal mider og springhaler, efterafgrødearter og tidspunkt på året.

Underlige, sære og glemte grønsager

Af Camilla Plum
Side 20

Camilla Plum gør status over alle de nye arter og sorter, som hun har afprøvet i sin have i 2003. I artiklen kan du læse om nogle af erfaringerne, og især om de nye ting, som hun skal have igen til næste år: røde majs, tomatillo, Quillqiunia, bønner, isplante, fliget vejbred, chilier og græskar.

Få mere most ud af æblerne

Af Karna Maj
Side 23

Forbrugerguide til forskellige typer maskineri til at presse æblesaft med. Her omtales en ny pakkepresse, som kan presse 70% af æblesaften ud i modsætning til kurvepressen, som kun kan klare 50%.

Ideernes by ligger i Thorup

Af Karna Maj
Side 23

»Ideernes by«, skrevet af Leif Hierwagen, handler om tilblivelsen og udviklingen af den økologiske landsby i Thorup. Om økologisk byggeri, processen med at få landsbyen ført ud i livet, og det at leve sammen i et fællesskab, hvor den enkelte har meget stor handlefrihed.

Kål dyrket i kompostrender

Af Karna Maj
Side 24

Gøder man ikke hoved- og rosenkål tilstrækkeligt, bliver hovederne meget små. Hvis man ikke har adgang til masser af husdyrgødning, men kun har havekompost og ormekompost fra en lukket beholder, kan man »spare« på den dyrebare kompost ved at dyrke kålene i kompostrender.

Røde gulerødder

Af Karna Maj
Side 25

Medlemsforsøget i 2003 var dyrkning af gulerodssorten ‘Nutri Red’, som har røde gennemfarvede rødder. De indsendte svar er meget forskellige både omkring udbytte og bedømmelse af smag.

Brug de rigtige træsorter

Af Karna Maj
Side 26

Når man skal vælge træ til haven, gælder det selvfølgelig først og fremmest om at vælge træ, som passer til havemiljøet. Men det gælder også om at vælge træ, som har en styrke og holdbarhed, som passer til formålet, og som kommer fra en naturbevarende skovdrift. Stort skema over træsorternes egenskaber.

Ræddike – en god efterårsgrønsag

Af Karna Maj
Side 28

Ræddiken er en af de gamle grønsager, som igen er begyndt at dukke op i forretningerne. Den er meget let selv at dyrke, når den sås på det rigtige tidspunkt. Der fås flere forskellige sorter i flere farver.

Kontingentforhøjelse

Af Kurt Boe Kjærgaard
Side 29

Hvis man i finansloven fjerner portostøtten med virkning fra 1. jan. 2004, er der desværre ingen anden mulighed end en øjeblikkelig forhøjelse af medlemskontingentet.

Kalenderen 6/2003

Side 29

Oversigt over arrangementer med et grønt, bæredygtigt eller økologisk indhold.

Medlemsannonce

Side 30

Den Økologiske Have, Gjerrild Vandrerhjem, Byhavenetværket, rullerensere og såmaskiner, miljøvenlig isolering, Økovin, dyner og undertøj m.m. i uld, bæredygtig arkitektur, hjemmeosteri, urtecremer, helsekost, økologisk haverådgivning, kødgeder.

Indhold 2003

Side 32

Emneinddelt oversigt over alle artikler med mere, der har været bragt i Praktisk Økologi i 2003


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2003 > Praktisk Økologi 6/2003

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider