Praktisk Økologi 2/2004

Praktisk Økologi 2/2004

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Forbrugerne giver Arla fingeren

Af Karna Maj
Side 3

Hos de økologiske forbrugere er holdningen klar: Ud med Arla og ind med Thise og de andre små økologiske mejerier og osterier. Men også helt almindelige forbrugere synes, at Arla er for meget, og vælger økologisk mælk fra de små i protest.

Drømmen om et orangeri

Af Winnie Poulsen
Side 4

I Winnie og Sten Poulsen have på Djursland nøjes de ikke længere med at drømme om blomstrende citrontræer og om et orangeri, hvor alle de sarte sydlandske planter kan overvintre og trives. De har selv bygget et orangeri på 21 m², som falder smukt ind med de øvrige bygninger på gården.

Frøposen har fået ny ejer

Af Karna Maj
Side 6

Frøposen er blevet købt af Mette Rying Thomsen, som fortæller, at alle kunder fra 2003 har modtaget det nye katalog med et næsten uændret sortiment.

Økologiske frøfirmaer

Af Karna Maj
Side 6

Navn og telefonnummer på de økologiske frøfirmaer.

Rodtræningspotter

Af Karna Maj
Side 6

Der er i år kommet en ny type potter på markedet, som kan åbnes helt, når planten skal ud af potten igen, så rødderne er helt intakte. Den kan desuden fås i en ekstra høj model, så man får et dybere og større rodsystem. De fås hos Jollity Farm – www.jollityfarm.dk

Tidlige kartofler i drivhuset

Af Boe Jørgensen
Side 7

Hvis alle udnyttede deres drivhus mere intensivt, ville vi kunne spare en masse energi til transport af ofte underlødige, udenlandske »nye« kartofler, mener forfatteren, som giver sin »opskrift« på, hvordan man får nye kartofler i drivhuset fra ca. 15. maj med start 1. marts inde.

Når frø spirer

Af Keld Knattrup
Side 8

Spireprocessen er betagende, når det lille frø på relativt kort tid spirer og bliver til en lille kimplante. Men for at frøet kan spire, er der en lang række faktorer, ser skal være opfyldt. Bl.a. skal spiredvalen ophæves.

Spiretemperatur og spiretid

Af Karna Maj
Side 9

Det er vigtigt ikke at så, førend jorden er så varm, at frøene kan spire. Det er som regel en god ide at vente, til temperaturen er nogle grader over minimum, da spiretiden ellers er meget lang med risiko for dårligere fremspiring. Tabel over grønsagarternes spiretemperatur og spiringstid.

Snyd ukrudtet – så i mørke

Af Karna Maj
Side 9

For snart mange år siden var der i Praktisk Økologi en artikel om, at man ved at så i tusmørke kunne undgå, at ukrudtsfrøene blev udsat for lys under jordbearbejdningen og som følge deraf begyndte at spire. En økologisk landmand har påvist at det virker i praksis.

Glade kyllinger bliver til god mad

Af Anja Egeriis
Side 10

At opdrætte egne kyllinger i haven er en af måderne, hvorpå man kan være med til at begrænse antallet af kyllinger, der lever deres korte tilværelse under kummerlige forhold – og dertil får man velsmagende kyllinger i tilgift. Artiklen følger kyllingernes liv fra daggammel kylling til slagtning.

Blandingskultur giver mange fordele

Af Troels V. Østergaard
Side 12

Med nogle timers planlægning sidst på vinteren kan man på det nærmeste fordoble udbyttet fra haven, og samtidig gøre arbejdsindsatsen i løbet af sommeren mindre, og oven i det får man en have, der er mere i harmoni med naturen.

Kål – let på tå

Af Jakob K. Sørensen
Side 15

Fordommene omkring kål på tallerkenerne er der nok af. Kål forbindes af mange med sure, tunge retter hentet fra det bastante tyske køkken. Sådan behøver det bare ikke at være. Mange kåltyper kommer til deres største ret, hvis de kun tilberedes let.

Fyr i natur og have

Af Jens Thejsen
Side 16

Der findes mange arter af fyr, men det er vigtigt at vælge de rigtige arter til haver og parker. Nogle arter er store, andre er små, nogle har lange nåle og andre korte, nogle har grønne nåle og andre næsten blå. Om skovfyr, sortfyr, penselfyr, tårefyr og silkefyr.

Opstart af øko-landsby på Sydfyn

Af Karna Maj
Side 19

Der søges flere interesserede til opstart af en økol-landsby på Sydfyn med 15 ha jord, selvforsyning og økobyg af 26 huse.

Friske produkter leveret til døren

Af Karna Maj
Side 19

Boutique-Petit er en ny internetbutik med levering direkte til forbrugernes dør – foreløbig leveres der i Silkeborg-, Viborg- og Skiveområdet samt i Fredericia- og Middelfartområdet. Sortimenter er mælk, grønsager, friskbagt rug- og franskbrød, kød, fjerkræ m.m.

Høst selv – lej en grønsagsstribe

Af Karna Maj
Side 19

I Østrig og Tyskland har økologiske grønsagsavlere gode erfaringer med et interessant koncept med levering af grønsagerne på roden til forbrugerne. Forbrugerne overtager stykket med mange slags grønsager i maj, dyrker videre og høster afgrøderne, inden landmanden i oktober igen overtager sin jord.

Kun bil når det er nødvendigt

Af Karna Maj
Side 20

Delebiler er til gavn for miljøet, da 6–7 medlemmer kan deles om én bil, og en delebil kører i gennemsnit 25.000 km pr. år. Som delebilsbruger bruger man kun bilen, når det er nødvendigt, og man kan blive medlem af en delebilsklub for kun 4000 kr.

Grønne blade med syrlig smag

Af Anemette Olesen
Side 22

Der findes flere surt smagende urter, der kan dyrkes i haven. Den syrlige smag sætter gang i fordøjelsessafterne og skærper appetitten. Det syrlige pift kan være en dejlig fornyelse til diverse retter. Syre blev brugt til at give et syrligt pift til maden, inden citronen vandt indpas.

Forårsmad med syre

Af Anemette Olesen
Side 23

Mange af de syrlige blade er særligt lækre og tiltrækkende, når de kommer frem i det tidlige forår, hvor det ellers er småt med frisk grønt. Opskrifter på syrecremesuppe med jordskokker, syresandwich og agurksalat med syre.

Mobilt savværk leverer træ til haven

Af Karna Maj
Side 25

Hans Gerhard Jensen har investeret i et mobilt savværk og saver i skoven sit eget træ til de mange projekter i haven, som allerede er realiseret eller er på vej. Et af dem er et drivhus i lærketræ på 4,2 m × 3.15 m, som han bygger efter eget design.

Sojabønner på Ærø

Af Niels H. Petersen
Side 26

Sojabønner af sorten Fiskeby kan dyrkes i Danmark, især i de milde egne. Niels H. Petersen har på sit økologiske sted Biokol på Ærø i flere år dyrket sojabønner i rækker mellem majs med godt resultat. I 2003 såede han et nye hold efter midten af juli og fik et overraskende resultat.

Forsøg med sojabønner

Af Karna Maj
Side 26

Sojabønner er ved at blive en lønsom landbrugsafgrøde. Der er derfor forsøg med at prøvedyrke sorter af sojabønner for at se, om de kan modne i det danske efterår, finde det optimale såtidspunkt, metoder til ukrudtsregulering osv. Og der er forsøg med at høste bønnerne umodne til frisk forbrug.

Japanske sojasnacks

Af Karna Maj
Side 27

En af de lidt specielle opskrifter i Camilla Plums to bøger Grønt I og II er en opskrift på japanske sojasnacks lavet af hele sojabælge.

Sojabønnen

Af Karna Maj
Side 27

Soyabønne, Glycine max, er en opretvoksende plante, som oprindelig kommer fra Japan. Den har et højt proteinindhold og er derfor et vigtigt fødemiddel for især vegetarere.

Spiselig grøngødning

Af Karna Maj
Side 27

Hvis man sår sojabønner til frisk forbrug som 2. afgrøde fra midt i juli, vil man få en spiselig efterafgrøde, som desuden kan være en god forfrugt til næste års afgrøde, da sojabønner er kvælstoffikserende planter.

Køb gamle årgang billigt

Side 28

Medlemmer har mulighed for at købe gamle årgange af tidsskriftet Praktisk Økologi til en lav medlemspris.

Havekredse kom frit frem

Side 28

Adskillige steder i landet er det etableret havekredse omkring miljøvenlig og økologisk havebrug. Skriv til redaktionen, hvis I allerede har en havekreds og gerne vil have flere med, eller hvis I har lyst til at starte en op. Så laver vi en oversigt over aktive og kommende havekredse.

Hjælp med at uddele ny folder

Side 28

Foreningen opfordrer sine medlemmer til at være med til at uddele en ny folder om økologisk nyttehave til haveejere, som ikke på forhånd kender så meget til økologisk dyrkning.

Generalforsamling 2004

Af Kurt Boe Kjærgaard
Side 28

Landsforeningen Praktisk Økologi’s Generalforsamling 2004’s ordinære generalforsamling afholdes søndag den 25. april 2004 kl. 9.30 -12 på Den Økologiske Landbrugsskole på Kalø, Skovridervej 1, 8410 Rønde. Dagsorden ifølge vedtægterne.

Den Økologiske Have har fået væksthus

Af Elin Kyhl Svendsen
Side 29

I Den Økologiske Have har de gennem flere år forsøgt at få et væksthus, som bl.a. kan bruges til udstillinger, kurser og udvidet caféareal. I 5 år har vi samlet penge ind til det. Det var derfor en stor dag den 23. januar 2004, hvor der blev holdt rejsegilde for et glasvæksthus på 250 m².

Kalenderen

Side 29

Oversigt over arrangementer om økologi, bæredygtighed, have i marts–maj 2004.

Medlemsannoncer

Side 30

Mange forskellige varer og ydelser med et grønt indhold sælges her af medlemmer til medlemmer: økologiske frø og planter, have-hjælp, økologisk vin, gratis sankebrænde, papirisolering, pil til flet, svampepodemateriale, feriehuse, frugttræer, uldgarn, cremer, kødgeder m.m.

Landsforeningen Praktisk Økologis årsmøde 2004

Side 32

Foreningen afholder sit årsmøde i weekenden den 24.-25. april på Den Økologiske Landbrugsskole, Kalø. Der er et spændende program med foredrag om præstegårdshaver, debat om hvor vi skal købe vores økologiske mad i fremtiden, vinsmagning, besøg i Winnie Poulsen store selvforsyningshave og på Friland.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2004 > Praktisk Økologi 2/2004

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider