Praktisk Økologi 2/2017

Praktisk Økologi 2/2017

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder: Vi har indflydelse

Af Trine Krebs
Side 3

Hvis vi har kræfterne, organiseringen og respekt for den anden samt modenheden, ideerne, pengene og viljen til samarbejde har vi indflydelse!

Vellykket spiring i køkkenhaven

Af Mia Stochholm
Side 4

Det er først og fremmest kombinationen af fugt, ilt og den rette temperatur, der får et frø til at spire. Ude i køkkenhaven kan disse faktorer være svære at styre, især på de ekstreme jordtyper. Hvis du vil være helt sikker på et godt resultat, kan det være en løsning at forspire frøene og så dem ud i en kartoffelmelsgelé.

Hvad kan du forspire lige nu?

Af Fanny Møller
Side 7

Hvilke afgrøder kan forspires i marts måned og hvordan.

Godt naboskab: Pastinakker og løg

Af Mia Stochholm
Side 8

I en artikelserie om godt naboskab/blandingskultur præsenteres forskellige afgrøder, der vokser godt sammen. Her er det pastinakker og løg.

Den sprøde istap-radise

Af Mia Stochholm
Side 11

En sortsbeskrivelse af ‘Istap’-radisen.

Skudgrønsager: Hosta og humle

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 12

Hosta og humle er begge velkendte prydplanter i Danmark, men de er bedre kendt som grønsager i andre dele af verden. De fortjener større opmærksomhed som grønsager, for de kan med lethed måle sig med asparges. De kan høstes allerede fra april, passer sig selv og vokser år efter år.

Træspinat til den lette køkkenhave

Af Tine Albinus Ørberg
Side 15

Træspinat kan vokse mere end to meter på en sommer. Den er utrolig nem at dyrke, og så kan den spises frisk i salat eller tilberedt som spinat.

Livet i haven – erfaringer gennem 30 år

Af Yoko L. Dupont
Side 16

Bogomtale af: »Wildlife of a Garden: A Thirty Year Study« af Jennifer Owen. I et forstadskvarter i den engelske by Leichester ligger en usædvanlig have med stor variation og mangfoldighed i beplantning og indretning. Det som er usædvanligt ved haven er, at dens dyre- og planteliv er så godt undersøgt.

Få den vilde natur ind i haven

Af Lise Gartmann
Side 20

Vores natur har generelt fået meget ringe vilkår, og der er ikke mange uberørte naturområder tilbage i Danmark. Det er især gået hårdt ud over de vilde planter, der gror i Danmark, hvor mange er i kraftig tilbagegang. Når det går tilbage for vilde blomster og vild natur, påvirker det også insektlivet og biodiversiteten. Derfor er det vigtigt at værne om de vilde blomster, der er tilbage.

Urtesamlerens gode råd til samling af urter

Af Thomas Laursen
Side 23

Forfatteren er professionel urtesamler og har skrevet bogen: »Vild – Naturen ind i køkkenet«, som han her skriver et uddrag af.

Vælg det rigtige frugttræ til haven

Af Charlotte Riis
Side 24

Der er mange faktorer, der skal overvejes, når du skal vælge frugttræ til din have. Det er nemlig ikke ligegyldigt, hvilken sort du vælger, og det er ikke kun smagen, der er afgørende. Forfatteren kommer med bud på sunde sorter.

Havementorens 10 tips til at starte en spiselig skovhave

Af Kay Sales
Side 27

En havementor deler ud af praktiske erfaringer.

Klimaregulering i drivhuset

Af Mia Stochholm
Side 28

Ved at udnytte vands evne til at akkumulere varme og sørge for god ventilation kan man skabe et bedre klima i drivhuset. Torkil Forman har ved hjælp af vand, solceller og et ventilationsrør skabt et godt klima i sit drivhus, der giver sunde planter langt hen på efteråret og tidligt på foråret.

Kom godt i gang med bokashi – og udnyt dit madaffald

Af Trine Larsen
Side 32

Ved at fermentere sit madaffald, kan man få en god gødning, der kan anvendes som ingrediens i jordblandinger, flydende gødning, afløbsrens eller kompostaccelerator.

Foreningsnyt

Side 36

Stil op til bestyrelsen, årsmøde og generalforsamling 2017, medlemsannoncer, det sker i netværkene og diverse medlemsnyt.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2017 > Praktisk Økologi 2/2017

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider