Dyr i haven

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

25 år med geder, gouda og god intuition

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 3/2023, side 4

Med dyrevelfærd i højsædet og god brug af intuition er det lykkedes Edward og Alida at skabe en bedrift i balance, hvor alle led i jord til bord-kæden er med. De kom til Danmark i hestevogn for 25 år siden og har siden da gjort mange erfaringer med malkegeder, afsætning af gedekød og osteproduktion.

At holde grise med kontorhænder

Af Jeppe Just
Praktisk Økologi 3/2022, side 10

I 2021 udlevede Jeppe en drøm, han har haft siden før, han flyttede på landet: nemlig at holde grise. Som med så mange andre af hans selvforsyningsprojekter har det også givet ham masser af udfordringer og dyre lærepenge. Med humor og glimt i øjet kommer Jeppe uhøjtideligt omkring indhegning, racer, foder og slagtning.

At slagte kaniner

Af Marianne Lyhnes Larsen
Praktisk Økologi 6/2009, side 26

Er man vokset op med den fine smag af kaniner, er det med en landejendom og en trang til selvforsyning indlysende at opdrætte og slagte sine kaniner selv.

Biller i brændestablen

Af Morten DD Hansen
Praktisk Økologi 5/2010, side 16

Er man interesseret i insekter, kan en brændestabel være et yderst interessant bekendtskab. Især hvis træet stammer ude fra skoven og har lidt tid på bagen.

Bistader på biernes præmisser

Af Helmut Schlodder
Praktisk Økologi 3/2014, side 32

Moderne bistader består af let kunststof. Magasinkasserne er ofte lave og brede, så staderne ikke bliver for høje. Desuden bruger et stigende antal biavlere plastiktavler. Alt det er tiltag for at lette biavlerens arbejde, men der glemmes miljøhensyn og dyrevelfærd.

Bladlusløver

Af Ole Fogh Nielsen
Praktisk Økologi 3/2018, side 12

Netvingernes larver er små, glubske rovdyr, der ikke uden grund kaldes bladlusløver. De laver effektiv biologisk skadedyrsbekæmpelse.

Blomsterstriber – giv en hjælpende hånd til de vilde bier

Af Julie Rohde
Praktisk Økologi 3/2019, side 27

Værdien af blomsterstriberne langs marker har været omdiskuteret. Økologisk Landsforening svarer på, hvorfor det er et fornuftigt tiltag hos økologer. Foreningen har gjort et stort stykke arbejde for at formidle mad til de vilde bier, sommerfugle og svirrefluer både hos landmænd og private haveejere.

Bolighjælp til vilde bier

Af Maria og Jørgen Gram-Jensen
Praktisk Økologi 2/2014, side 4

Store insekthoteller er blevet vældig populære i disse år. Smukke og rustikke ser de ud, men er ikke den ideelle løsning. Forskellige dyr har forskellige behov.

De første gartnere

Af Hugh Lynn
Praktisk Økologi 1/2017, side 16

Myrer er uundgåelige i haven. Bliv klogere på de små dyr og deres gavnlige færden.

Den græssende gris

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 6/2022, side 8

Den lille, runde og godmodige kunekune gris har rigtig mange kvaliteter, der passer ind i det lille husdyrhold. Det er let selv at dyrke foder til den, og så græsser den fremfor at gennempløje jorden som andre grise.

Den selvfodrende hønsegård

Af Birgit Rothmann
Praktisk Økologi 6/2017, side 20

På Samsø har Birgit Rothmann en permakultur-have med hønsegård, der er delvist selvfodrende. Hun kommer med eksempler på beplantning til den selvfodrende hønsegård og ideer til indretning.

Det lille grisehold

Af Marianne Christensen
Praktisk Økologi 5/2015, side 15

Grise er skønne, og det er en god flæskesteg også – især når grisen har levet et liv med frisk luft, motion og varieret foder.

Det lille hønsehold

Af Susanne Mørk-Jensen
Praktisk Økologi 1/2012, side 20

Høns er en fornøjelse. Så længe hygiejne, racevalg, foderstand og plads er i orden.

Dyrehold – drømme og den bureaukratiske virkelighed

Af Bo Egelund
Praktisk Økologi 3/2014, side 28

Mon ikke dyr er en levende drøm eller måske en allerede etableret dagligdag hos mange læsere af Praktisk Økologi? Herhjemme har vi i hvert fald både kæledyr og nyttedyr, og vi har stor glæde af hund, høns, kat, får, frilandsgrise og bier.

Dyrene på Hegnstrup

Af Dorte Ernst
Praktisk Økologi 3/2014, side 24

Hvis ikke naturen med dens mangfoldighed har gode forhold, der understøtter den, har landbruget ikke varetaget sine opgaver ordentligt.

Flagermus i hus og have

Af Hans J. Baagøe
Praktisk Økologi 4/2010, side 16

Flagermus har en fascinerende biologi, og det er praktisk økologi at sørge for, at dine og naboens flagermus har de bedst mulige vilkår.

Flotte tæger i køkkenhaven

Af Ole Fogh Nielsen
Praktisk Økologi 4/2017, side 18

Tæger er ikke flåter, men smukke insekter der kan findes i vores køkkenhaver om sommeren. Her beskrives 6 forskellige arter og deres samspil med havens planter.

Fra køkkenhaven til hønsegården

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 5/2021, side 23

Der er meget hønsefoder at hente i en køkkenhave, men fordi hønsene har næb og ikke tænder får de mest glæde af det, hvis det serveres findelt.

Fra prydhave til selvforsyningsparadis

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen
Praktisk Økologi 2/2022, side 10

Lotte og Per flyttede i for ret 2020 til et hus på landet med en veletableret prydhave. I en artikelserie kigger vi parret over skulderen, mens de foretager forvandlingen fra prydhave til selvforsyningsparadis. Dette er fjerde artikel i serien, hvor Lotte og Per fortæller om deres dyrehold – høns, ænder og bier.

Få mere liv i haven med en havedam

Af Lars Skipper
Praktisk Økologi 3/2020, side 12

En havedam kan være en effektiv metode til at forøge biodiversiteten i sin have. Desuden er der noget afstressende og næsten meditativt ved at iagttage livet i og ved et vandhul. Lars Skipper forklarer i ord og billeder, hvordan han selv har konstrueret en havedam og hvilket liv, det giver til haven.

Får til husbehov

Af Hans Ranvig
Praktisk Økologi 2/2011, side 28

For at kunne producere gode lam, må man vide noget om græsproduktion – og kunne vurdere, om dyrene er i det ønskede huld.

Gamle husdyrracer i et nyt landbrug

Af Amalie Skau Jakobsen
Praktisk Økologi 1/2023, side 4

De gamle husdyrracer er avlet efter naturlig overlevelse og tilpasning til de lokale forhold. De evner er der hårdt brug for at bevare, hvis landbruget og naturen skal have de bedste betingelser for at leve i harmoni. Amalie og Jeppe har både køer, får og geder af gamle danske racer, men ejer ingen jord. Dyrene græsser på lejede arealer, hvor de øger naturværdien.

Gedehamse – sensommerplage med en fascinerende naturhistorie

Af Yoko Luise Dupont
Praktisk Økologi 4/2016, side 24

Gedehamse har et dårligt omdømme, men denn gruppe hvepse er ikke kun en plage – de spiller også en rolle som bestøvere og nyttedyr.

Grisehold uden griseri

Af Troels Højgaard Engemand
Praktisk Økologi 1/2024, side 12

Det løber tit op i foderomkostninger at have et mindre grisehold. Et frugtbart samarbejde med et supermarked bekæmper madspild og gør det lettere at være lille producent med store ambitioner om høj dyrevelfærd. Troels aftager madaffald fra REMA1000, som han fodrer til sine grise, der lever et godt ude-liv med masser af plads.

Græsgæs

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Praktisk Økologi 3/2019, side 9

De sidste to år har Karoline og Tycho opfedet gæs primært på græs. Her deler de ud af deres erfaringer omkring fodring, indhegning, hus, vand osv.

Græskaniner

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Praktisk Økologi 2/2020, side 15

Med en kost af græsser, urter og rodfrugter er kaniner måske det mest klimavenlige kød, man kan producere. Kaniner er nøjsomme, produktive og passer perfekt til det lille jordbrug. Permakulturhaven Myrrhis producerer kaniner i et system, hvor kaninerne holdes i flytbare bure og afgræsser områder mellem frugttræer.

Havens vilde rovdyr

Af Sussie Pagh
Praktisk Økologi 6/2009, side 23

Spurvehøg, tårnfalk, ræv og husmår er nogle af de rovdyr, der lever i de danske haver. Unaturligt? Nej! De dukker op som resultat af havernes store biodiversitet og fodringen af deres byttedyr.

Henrivende hønseracer

Af Lotte Denckert
Praktisk Økologi 3/2020, side 24

Hvorfor nøjes med én hønserace og æg i én farve, når der er lige så stor mangfoldighed blandt hønseracer, som der er blandt grønsagssorterne til køkkenhaven? Lotte Denckert præsenterer syv af sine yndlingsracer.

Honningbier til husbehov

Af Karin Gutfelt
Praktisk Økologi 6/2019, side 12

At holde bier adskiller sig væsentligt fra andre husdyrhold, så her er det vigtigt at have en mentor og en god portion viden med sig før opstarten. Forfatteren, der selv er mangeårig biavler, deler ud af sine erfaringer for nybegynderen.

Hvor honningbier trives bedst

Af Helmut Schlodder
Praktisk Økologi 1/2014, side 10

Mangfoldighed er nøglen til sunde bier, der kan klare sig gennem vinteren. Så man kan roligt holde bier også i byerne, så længe udvalget af planter er stort.

Hyldest til skvalderkål

Af Morten DD Hansen
Praktisk Økologi 4/2010, side 14

Ud over at være smuk, smage godt og holde andet ukrudt væk er skvalderkål en fantastisk insektplante.

Hyr høns til havearbejdet

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Praktisk Økologi 4/2017, side 4

Inddragelse af høns i køkkenhaven og skovhaven hjælper med at holde ukrudtet nede. Ved at lade hønsene skrabe og rode kan vi lette vores arbejdsbyrde og forbedre jordens frugtbarhed.

Høns er selvforsynerens gave

Af Mikkel Berggreen Schmidt
Praktisk Økologi 4/2023, side 18

Høns kan det hele. De bidrager både til husholdningen og jorden, og de er tilmed nemme at integrere i enhver have. Siden Mikkel kunne gå, har han haft sin daglige gang hos hønsene. Her deler han ud af sine erfaringer fra 30 år med høns.

Høns på arbejde i køkkenhaven

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 6/2023, side 18

Uopdragne høns med dårlige læggevaner kan sendes på arbejde med at finde snegleæg og gøde køkkenhavens bede vinteren over. I et mobilt hønsehus med løbegård flyttes hønsene rundt på de bede, hvor der ikke vokser vinterafgrøder.

Krible krable i haven – stankelben

Af Hanne Søgård og Maja Møholt
Praktisk Økologi 5/2023, side 20

Alle kender de store, langbenede stankelben, som flyver kluntet omkring om sommeren. Det ligner lidt en forvokset myg, men den bruger kun sin brod til at lægge æg med. Disse primitive insekter er en hilsen fra urtiden, og deres larver kan lave lidt ballade i vores køkkenhaver.

Kvier i lokalt fællesskab

Af Christina Udby Hansen
Praktisk Økologi 4/2019, side 14

I Thorsager på Djursland er Langagergaard vært for et lokalt kvægdriverlaug. Lauget gør det muligt for lokale uden jord at opdrætte eget oksekød i fællesskab med andre. Fællesskabet har mange fordele, når der skal hegnes, fanges undslupne køer og ikke mindst når der skal spises fælles frokost på en arbejdsdag.

Kyllingeopdræt i haven med hønemor

Af Camilla Jonassen
Praktisk Økologi 4/2021, side 10

Når man køber daggamle slagtekyllinger kan man enten opdrætte dem med en varmelampe eller med en skrukhøne. Camilla Jonassen deler ud af erfaringer med en skrukhøne – alt fra foder, hønsehus og økonomi til slagtning.

Larver i haver

Af Bjørli Martha Lehrmann
Praktisk Økologi 4/2014, side 18

Mange haveejere hader larver og bekæmper dem, så godt de kan. Men man kan også stoppe op og lade sig forundre over naturens finurlighed.

Livet i gåseflokken

Af Christina Schwartz
Praktisk Økologi 2/2018, side 8

Gæs har ry for at være hidsige, men i virkeligheden forsvarer de bare sig selv, hinanden og ikke mindst deres afkom. Her beskrives, hvordan man bedst passer gæs og gæslinger ud fra dyrenes biologi.

Løsningen på muldvarpeproblemet

Af Bjørli Martha Lehrmann
Praktisk Økologi 6/2009, side 20

Mange haveejere har prøvet det uden held: At bekæmpe muldvarpe. En muldvarp vil nemlig finde sig i næsten hvad som helst for at kunne blive i sit territorium.

Mariehønen – børnenes ven og bladlusenes fjende

Af Hanne Søgaard og Maja Møholt
Praktisk Økologi 2/2022, side 8

Alle kender den – selv børnene. For de fleste dyr er mariehønen giftig, og for bladlusene er den et frygtet rovdyr.

Naturens materialer – oversete muligheder for mere liv i haven

Af Hanne Søgaard og Maja Møholt
Praktisk Økologi 4/2020, side 22

Ved at hente naturens elementer som sten, bar jord og døde organismer ind i haven, kan vi bidrage til både floraen og faunaen omkring os. Det kan give plads til spiring af planter samt give vinterhi, hjem, børneværelse og fødegrundlag for store og små dyr.

Naturnær formering af bier

Af Helmut Schlodder
Praktisk Økologi 2/2015, side 22

Ved at lade bierne sværme og selv vælge deres dronning, kan man få sunde og højt motiverede bifamilier.

Nektar er brændstof for biodiversitet

Af Yoko Luise Dupont
Praktisk Økologi 4/2023, side 4

Nektar er planternes juicebar til insekterne. Her kamuflerer de deres egentlige hensigt om at formere sig og lokker insekterne til med attraktive blomster og forskellige tilsætningsstoffer til denne lækre sukkerholdige drik.

Nus og nak

Af Mette Wethje Skjødt
Praktisk Økologi 1/2020, side 14

Om at leve kærligt med børn og dyr, og så spise dem – dyrene altså! Slagtning af kaniner, får og fjerkræ er en del af hverdagen for familien på fire på et lille, alsidigt småbrug i Nordsjælland.

Når der går ged i den

Af Lone Vitus
Praktisk Økologi 1/2018, side 7

I den lille selvforsyningsverden er geder kun overgået af høns og bier i nytte. Her beskrives stedets eget gedehold på 3, og hvad man skal tænke på, når man anskaffer sig geder.

Næbet sneglekontrol

Af Karoline Nolsø Aaen
Praktisk Økologi 6/2011, side 30

Ænder i haven er en yderst effektiv måde at bekæmpe snegle på. I tilgift får man kød, æg og underholdning.

Plant en pil og bliv dus med de vilde bier

Af Yoko Luise Dupont
Praktisk Økologi 2/2016, side 34

Vinteren har sluppet sit tag, og naturen er vågnet igen. På en af de tidlige forårsdage, hvor solen skinner, årets første blomster er sprunget ud, og insekterne er på vingerne, kan man være heldig at få et indblik i de vilde biers fascinerende verden.

Regnormen – den frugtbare jords helt

Af Hervé Lognonné
Praktisk Økologi 3/2021, side 22

Charles Darwins citat »Det er tvivlsomt, om der findes noget andet dyr, der har spillet så vigtig en rolle i verdenshistorien som disse simple dyr« danner rammen om denne artikel, der dykker under jordoverfladen og giver et indblik i regnormens liv og betydning for planternes trivsel.

Rådyrene ud af køkkenhaven

Af Winnie Poulsen
Praktisk Økologi 6/2009, side 8

Når rådyr spiser de afgrøder, man men med møje og besvær har dyrket, er det måske tid at tage kampen op.

Sejere end Pokémon

Af Bjørli Martha Lehrmann
Praktisk Økologi 3/2010, side 28

Pokémon er nogle små fantasidyr, som man kan fange og træne, og som kan udvikle sig og få nye evner og egenskaber. Den virkelige natur kan dog præstere forvandlinger, der er langt mere imponerende. Det bør man ikke snyde sig selv for at opleve.

Selvforsyningstrang

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 6/2009, side 4

Er man først begyndt at dyrke sine egne tomater, kan man lige så godt også lave sin egen gedefeta. En familie på 5 har realiseret drømmen om sit eget gedehold.

Skab et paradis for sommerfugle

Af Hanne Søgård
Praktisk Økologi 5/2017, side 27

Lad din have blive til en restaurant med en overdådig buffet for de voksne sommerfugle, og skab et hjørne med passende beplantning og fred og ro til børneafdelingen, så der kan blive flere af disse smukke, flagrende væsner. Med flotte billeder og skemaer illustreres de mest almindelige danske sommerfugle og deres værtsplanter.

Skovskarnbassen – naturens egen kompostkværn

Af Hanne Søgaard og Maja Møholt
Praktisk Økologi 4/2020, side 20

Uden organismer der nedbryder lort – bogstaveligt talt – ville vi drukne i skidt og møg. Skovskarnbassen er én af naturens mange skraldemænd.

Skånsom afgræsning i biodiversitetens tjeneste

Af Kristine Cazalis Fenger
Praktisk Økologi 3/2023, side 14

Kombinationen af planlægning og den rette belægningsgrad på folden giver høj trivsel for både de dyr, der græsser, og de vilde dyr, der kommer helt af sig selv. Kristine Fenger tilrettelægger afgræsningen af sine arealer, så dyrene får mest mulig motion, og planter og smådyr tilgodeses.

Svirrefluer i haven

Af Yoko Luise Dupont
Praktisk Økologi 3/2017, side 26

Fluer er ikke bare fluer. De kan være irriterende (husfluer) eller stikkende (myg), men de kan også være smukke og nyttige som svirrefluerne. Her beskrives forskellige arter og deres levevis.

Tilbage til løvhøet

Af Frank Erichsen
Praktisk Økologi 6/2011, side 22

Analyser har vist, at løvhø er en fantastisk foderkilde. Naturligvis, havde jeg nær sagt, for det har været kreaturernes fortrukne foder siden stenalderen.

Vilde bier

Af Yoko Luise Dupont og Henning Bang Madsen
Praktisk Økologi 4/2018, side 24

Der kendes 287 arter af vilde bier i Danmark. Mange af dem er hyppigt forekommende i bymiljøer, fordi her er mere føde og flere levesteder end på landet.

Vilde bier i haven

Af Rolf Tulstrup Theuerkauf
Praktisk Økologi 6/2009, side 16

Med en bivenlig have kan man skabe et åndehul for de trængte vilde bier, samtidig med at man sikrer bestøvningen af sine frugttræer og buske.

Vilde bier og blomster i Vild Campus

Af Birgitte Hyldal Vollmer
Praktisk Økologi 6/2018, side 12

Vild Campus er et formidlingsprojekt, der i 2015 etablerede fire naturhaver tilplantet med vilde, danske planter i Universitetsparken i københavn. To år senere summede parken med liv fra de 48 arter af vilde bier, der i et specialeprojekt blev fundet i naturhaverne.

Økologiske flodkrebs til havedammen

Af Villy J. Larsen
Praktisk Økologi 4/2020, side 8

Har du lyst til at give en hjælpende hånd til en truet dansk oprindelig art, så har du nu mulighed for at anskaffe økologiske, danske flodkrebs til udsætning i din havedam. Det kan blive en spændende hobby, samtidig med at krebsene vil kunne medvirke til at holde orden i din dam og give nye oplevelser.

Ørentvisten

Af Hanne Søgaard og Maja Møholt
Praktisk Økologi 4/2021, side 22

Med et drabeligt udseende og omgærdet af myter er ørentviste måske nok upopulære, men det er ganske ufortjent…


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > Dyr i haven

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider