På besøg

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Bjerrely fiskesø

Af Villy J. Larsen
Praktisk Økologi 5/2018, side 17

Bjerrely fiskesø og Muslingehus i Midtjylland byder på et varieret udvalg af friluftsoplevelser med fokus på økoturisme.

Boutique Petit

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2004, side 4

Mona Basselbjerg startede ved årsskiftet internetbutikken Boutique Petit hjemmefra huset i Viborg. Butikken har et meget stort udvalg af økologiske fødevarer. Der leveres varer efter frit valg princippet ud til kunder i et meget stort opland, og desuden er der en fysisk forretning i Viborg.

Carina og Chris’ køkkenhave

Af Winnie Poulsen
Praktisk Økologi 5/2012, side 12

På få år er Carina og Chris godt på vej til at omdanne et forfaldent husmandsted på bare to hektar til et selvhushold.

Carl von Linnes 1700-talshave

Af Winnie Poulsen
Praktisk Økologi 3/2002, side 15

Hele området ved Linnes Råshult med indmarker, udmarker og huse er ved at blive ført tilbage til en drift, der svarer til et landbrug i 1700-tallet. Man vil lave et levende museum, hvor vi skal kunne se 300 år tilbage i tiden. Foto fra haven med et smukt stativ af vidjer til ærter.

Det smukke Tyskland

Af Winnie Poulsen
Praktisk Økologi 3/2002, side 24

Bag de tyske autobahner ligger der et rigtigt land med byer og landsbyer, haver og mennesker, og her kan man finde interessante haver og gartnerier, f.eks. Museumshaven i Slesvig, planteskolen Herb’s sydvest for Bremen, gartnerierne Hanna Meyer og Kräuterzauber.

Dyrkning af shii-take svampe

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 1/2004, side 22

På Norddjursland ligger der en lille produktionsvirksomhed, som har specialiseret sig i at dyrke den japanske spisesvamp shii-take. Det er et kommunalt beskæftigelsesprojekt, startet i 1994 for at skabe arbejde til en gruppe bosniere. I dag produceres 6–8 tons økologiske shii-take svampe om året.

Efterårsbesøg på Hovdala

Af Winnie Poulsen
Praktisk Økologi 1/2004, side 20

Lidt syd for Hässleholm ligger Hovdala Slott, hvor de fra 2002 har gjort parken ekstra interessant ved at lade Barbara Johnson tegne en køkkenhave. Som landskabsarkitekt har hun dimensioneret haven, så den hverken forsvinder i den store, naturprægede park eller overdøver de gamle bygningers vælde.

Ellebakken – en nyttehaveforening

Af Kárna Maj
Praktisk Økologi 4/2004, side 4

Når man bor i lejlighed i København, er en havelod for mange en næsten uopnåelig drøm. Men der findes en mulighed, som mange slet ikke kender: nyttehaveforeninger med jordlodder og måske små huse til dagophold. N/F Ellebakken er en sådan nyttehaveforening lige ved siden af Valbyparken.

En blå have på Island

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 5/2002, side 4

I Akureyri på Island findes en smuk og veletableret botanisk have. I juli måned er der en fantastisk mangfoldighed af planter og farvepragt. Rene klare farver, som vi ikke kender i Danmark. Det, der gør mest indtryk, er valmue og valmuesøster i en fantasi af blå, hvid, gul og enkelte røde.

En byhave i Island

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 5/2003, side 4

Midt i Reykjavik findes der en lille byhave, der viser, at man midt i byen kan lave en velkomponeret have på meget lidt plads. Naturen har været inspirationen med mosbevoksede siddepladser, brug af sten og lava, store bregner, mosser, skovstorkenæb og en 105 år gammel røn.

En have med træer og solpletter

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 5/2003, side 10

Ida og Finn Johannessens have er en 800 m² stor parcelhushave på en stærkt skrånende grund. Haven dyrkes økologisk og er en landskabelig nyttehave med stor mangfoldighed. Her er mange forskellige frugttræer, bærbuske og en mindre køkkenhave, samt stauder og mange små siddepladser med sol og skygge.

En ualmindeligt spiselig prydhave

Af Linda Noack
Praktisk Økologi 5/2012, side 8

Sjælelige planteaftryk fra et tredagesbesøg hos en af Skandinaviens mest markante havenørder og plantekendere, Stephen Barstow. Hans motto er: Spis 80 forskellige planter om dagen, så bli’r du ikke syg.

En økologisk chilirevolution spirer på Syrengården

Af Johan Moe Fejerskov
Praktisk Økologi 6/2016, side 4

Chilien kan meget mere end at være en manddomsprøve, siger to unge landmænd og iværksættere på Fyn, som dyrker den tropiske plante efter bæredygtige, økologiske dyrkningsprincipper og afsætter frugterne til blandt andre Nemlig.com. Deres mål er at sætte fokus på de mange smagsnuancer og gøre chilifrugten folkekær i Danmark.

Grønsager fra den lollandske muld

Lene fik ikke alene realiseret sin drøm om at dyrke egne grønsager. Hun fik også smittet sin mand, så nu tilbringer den københavnske familie al fritid på Lolland med at dyrke til sig selv – og til salg.

Gunvors selvforsyningshave

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 5/2002, side 6

Gunvor Thorsen store have på 8000 m² forsyner familien med masser af grønsager, frugt, æg og honning året rundt. Vintergrønsager er en meget vigtig del, men besøget gjaldt ikke mindst et stort bed med frilandstomater med mange forskellige sorter, som Gunvor Thorsen selv tager frø af.

Havelykke

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 5/2006, side 4

Når Kille Enna laver have, gør hun det økologisk, præcis som når hun laver mad, og når hun først begynder at snakke økologi, er hun ikke til at stoppe. Et interview med Kille Enna.

Hold en fest

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 4/2006, side 16

På overfladen ligner Slottet en almindelig velplejet kolonihave. Men i virkeligheden er det en økologisk legeplads for Jens Juhl og Sølva Falgren.

Høst-selv-abonnement på skovlandbruget Myrrhis

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Praktisk Økologi 6/2020, side 4

For at udforske mulighederne omkring en lokalt forankret forsyning af friske fødevarer har skovlandbruget Myrrhis de sidste to år afprøvet en for dem ny afsætningsmodel, hvor de dyrker grønsagerne, og kunderne selv høster, når det passer dem.

I Cecils skovhave er skønhed også en afgrøde

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 1/2021, side 20

På syv år har Cecil Rye Olsen omdannet en leret brakmark på det østlige Samsø til et frodigt og mangfoldigt paradis med mad til både mennesker og dyr. Æstetikken er i højsædet og betragtes som en afgrøde på lige fod med frugt, bær og bladgrønt.

I Hannes have må der gerne gro ukrudt

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 4/2003, side 6

Besøg i Hanne Mortensens store landbohave ved Kalundborg, hvor der er den gennemførte tanke, at ukrudtet ikke skal væk pr. automatik – en masse arter er meget velkomne og det gælder både i de store staudebede, køkkenhaven, pilebedene og naturhaven.

Iværksætterdrøm på en lille dansk ø

Af Anja Bech Knudsen
Praktisk Økologi 3/2020, side 30

Hvad får en børnefamilie med to små børn, egen danseskole og skjortefabrik til at sælge alt og flytte til Fejø og dyrke øko-logiske æbler? Og hvem skal nu overtage efter 23 år, når alle drømme er indfriet?

Järna – En landskabspark i Sörmland

Af Camilla Friedrichsen
Praktisk Økologi 4/2003, side 14

Järna landsby og park ejes og drives af antroposofferne. Her er bl.a. et Rudolf Steiner seminarium, kulturhus, sygehus, skole, gartneri og planteskole. Parken er på 5 ha og her er flot have- og landskabsarkitektur og nogle helt specielle bygninger med organiske former tegnet af Erik Abbi Asmussen.

Kaffe – Økologi – Demokrati

Af Margrethe Pallesen
Praktisk Økologi 5/2002, side 9

Margrethe Pallesen er etnograf og har besøgt de økologiske kaffebønder i Mexico, der har organiseret sig i andelsforeninger. Her lægger man stor vægt på jordens frugtbarhed, og kaffedyrkningen foregår i en frodig blandingsskov. Vedligholdelse at biodiversitet er et krav for certificering af kaffen.

Kirstens kolonihave

Af Winnie Poulsen
Praktisk Økologi 3/2002, side 4

Kirsten Sloths kolonihave i Risskov er en gammel kolonihave med læ og god havejord. Grønsager og blomster dyrkes imellem hinanden, og der er også plads til en lille krydderurtehave på de 400 m². I haven er der indrettet et lysthus overvokset af clematis, der giver en lille ugenert opholdsplads.

Kvalitet er vigtigst

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2002, side 4

Sobøgaard er kendt for sine økologiske produkter indenfor marmelade, saft, vin, mjød m.m. Søbogaard blev startet i 1976 af Poul Hansen, som sammen med et hold af kreative medarbejdere holder marmeladegryderne i gang og løbende udvikler nye produkter. Poul Hansen mener, at økologien er på vej nedad.

Køkkenhave i klitterne

Af Birgitte Løkke og Anders Dam
Praktisk Økologi 5/2005, side 14

»Det lyder skægt. Den må vi se.« Det var vores umiddelbare reaktion, da Anne Marie og Kristen Sørensen fortalte os om deres køkkenhave i klitterne på nordspidsen af Fanø. Anne Marie og Kristen bed straks på med en invitation og vi besøgte dem og haven på en af de mange bygedage i juli.

Køkkenhave med et strejf af Italien

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 1/2022, side 9

Hannu Sarenström er haveinspirator og madentusiast – født i Finland, opvokset i Sverige og nu havnet på Sydlangeland, hvor han udlever sin passion for have på tredje år. Han er især inspireret af det italienske fattigkøkken og deler her et udpluk af sine favoritsorter.

Leverandør til økologiske tomatspisere

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 2/2003, side 4

Det var et meget lærerigt en kold februardag at besøge Klaus Søgaard og se Gartneri Markhaven, hvor tomater og agurker allerede blomstrede. Det er Danmarks største økologiske væksthusgartneri med 15.000 m² under glas. Dee forsyner Coop’s butikker, Kvickly og Irma med økologiske tomater og agurker.

Mangfoldighed i plantagen

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 6/2009, side 12

Mange forskellige dyr – fra insekter til grise og køer – sikrer balancen og høsten i Verner Andersens frugtplantage.

Middelalderhaven i Stege bevarer og dyrker en hilsen fra fortiden

Af Gisela Sellner
Praktisk Økologi 6/2023, side 4

Levende fortidsminder træffes oftest i områder, hvor der har ligget en borg eller et kloster. Dette gælder særligt for middelalderbyen Stege på Møn. Her stiftede en gruppe borgere Foreningen Historiske Planter netop for at beskytte disse fortidsminder, hvis historie fortaber sig til Valdemarernes tid.

Min søsters mangfoldige rækkehushave

Af Ellen Brunbech
Praktisk Økologi 6/2021, side 16

På bare 260 m² er det muligt at udleve drømme om både spiselige planter, krydderurter, prydplanter, hønsehold og rekreative områder. Forfatteren tager os med på besøg i sin søsters mangfoldige minihave.

Mosegården Jordbrug

Af Victoria Schou Habegaard
Praktisk Økologi 6/2020, side 25

På Mosegården Jordbrug dyrker en flok kollektivister grønsager med afsæt i principper om at regenerere jordens frugtbarhed.

Nordjyske havefolk lærer af afrikanske småbønder

Af Ulla Skovsbøl
Praktisk Økologi 1/2019, side 21

En gruppe økologiske haveejere i Nordjylland har dannet en arbejds- og læringsgruppe, hvor de hjælper hinanden med praktiske opgaver og deler viden efter samme model som i de succesfulde Farmer Family Learning Groups i Uganda. Modellen er nem at kopiere.

Osteriet Hinge

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2004, side 6

I august 2004 kom der igen gang i den økologiske osteproduktion på det lille ostemejeri I Hinge. Det er den tidligere medarbejder Søren Thøgersen, der har lejet sig ind og har startet produktionen af de så berømte oste op igen. Der produceres også smør, mælk, knapost, creme fraiche, feta, kærnemælk.

Palmeø på afveje

Af Jens Michael Gundersen og Karin Hvidtfeldt
Praktisk Økologi 6/2002, side 20

Christiansø er en klippeø med frodige haver, og her kan der på grund af det milde klima uden problemer dyrkes både laurbær, figner, abetræer og hørpalmer foruden frodige økologiske haver. I artiklen er også opskrifter på Laurbærpesto og grillet figen i laurbærsirup.

Planteskole med franske rødder og passion for eksotiske frugttræer

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 4/2020, side 4

På en lille nyetableret planteskole på Djursland arbejder Claude Guillou og hans familie med frugttræer og -buske. Sorterne er nøje udvalgt både i Danmark og Frankrig og testes på egen grund, før de havner hos kunden.

Potsdam set fra havesiden

Af Winnie Poulsen
Praktisk Økologi 4/2004, side 20

Potsdam ligger tæt på Berlin, og her er et par meget forskellige haver, som det er værd at besøge: Sommerslottet Sanssoucis med de enestående terrasser syd for hovedbygningen og Karl Foersters Senkgarten, hvor der er brugt hårdføre stauder og græsser.

Rebellerne fra Toledo

Af Mads Jordansen, VIN etc.
Praktisk Økologi 6/2003, side 14

På La Mancha, som er en tør slette med 45° C i skyggen midt på sommeren, dyrker et søskendepar 10 ha med økologiske vinmarker, som langsomt ændres fra den tradtionelle spanske dyrkning til klasssik opbinding. De producerer en række spændende økologiske vine, som importeres af VIN etc (www.vinetc.dk)

Skiftekær Økologi

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 5/2004, side 22

Gården Skiftekær ligner et klip fra en Morten Korchfilm, men ude bagved ligger en stor nybygget hal på 1200 m² bygget af halm, ler og grantræ, hvor den økologiske gårds produktion af kartofler, løg og grønsager sorteres og pakkes. Og i marken er kartoffelhøsten af de mange spændende sorter i gang.

Skolehaver – grønne åndehulle i byen

Af Stine Müller
Praktisk Økologi 5/2003, side 14

Skolehaverne er en 100 år gammel institution, men deres ekstistens er truet af nybyggeri. På trods af, at børnene og deres forældre her findes et tiltrængt åndehul i byen, og børnene i praksis lærer, hvordan man sår og dyrker grønsager og blomster. Her oplever de glæden ved at høste egne, friske afgrøder.

Slottsträdgården i Malmø

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2003, side 4

Midt i de to gamle parker i Malmø Slottsparken og Kungsparken ligger Slottsträdgården, som kun er fra 1997. Det er en økologisk dyrket have med grønsagsarealer, frugthave, staudehave, urtehave, temahaver og en lille cafe, som har åben året rundt.

Tåsinge Frugthave

Af Heidi Kirk Nissen
Praktisk Økologi 1/2023, side 22

Tåsinge var engang hele Danmarks frugthave og husede mange forskellige æble- og pæresorter i både plantager og private haver. Sortsrigdommen var dog tæt på at gå tabt med effektiviseringen af frugtavlen, hvis ikke det var for en flok visionære ildsjæle, der står bag en besøgshave, hvor sortsbevaring er i højsædet.

Vintergræskar på Vestergaard

Af Lila Towle
Praktisk Økologi 2/2005, side 22

Kom med en tur til Dorte og Ole Kyllingsbæk på den spændende Vestergaard i Vendsyssel og få dine forestillinger om at dyrke og bruge vintergræskar rusket godt igennem.

Yduns Have: Et fællesskabsopbyggende landbrug

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 1/2016, side 4

Med lokal ­opbakning, lav gæld, flere ­afsætningskanaler og et stort ­engagement ­viser to unge økologer på ­Samsø et ­alternativ til den ­traditionelle, gældstunge ­etablering for ­nyuddannede ­landmænd­.

Æblelandet

Af Ida Johannessen
Praktisk Økologi 5/2006, side 20

Sidste uge i september fejres æblehøsten i Østskåne med et kæmpe høstmarked i Kivik. Slå samtidig vejen forbi den eventyrlige gård Djupadal. Begge dele sætter tanker i gang.

Økologi er enkelhed

Af Hanne T. Rasmussen
Praktisk Økologi 3/2002, side 8

Interwiev med kokken Søren Gericke, som har et skarpt, men enkelt syn på økologi. Siden december 2001 har han forpagtet cafeen på Trapholt Kunstmuseum i Kolding, hvor han udelukkende bruger økologiske råvarer – næsten da.

Økologi på alle hylder

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 1/2003, side 4

Bigaard er et økologisk landbrug, hvor grønsager og krydderurter er hovedafgrøden. Janne og Frede Larsen sælger dels grønsagerne engros til Solhjulet, dels i deres egen meget smukke, nyrenoverede gårdbutik, hvor de har et meget stort udvalg i frugt og grønt, kolonialvarer m.m.

Økologi på Hegnstrup

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 2/2005, side 14

Allan Bornø Clausen er sammen med sin engelske medhjælper i gang med at lede efter frøsorter i en halv snes frøkataloger. Det er nu ikke ret mange frø, han skal bestille, kun de sorter han ikke selv har frø af. Allan driver gården Hegnstrup Økologi. På 30–40 tønder land har han grønsager og husdyr.

Økologisk mælk til døren – i Århus

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 1/2004, side 4

Troels Jørgensen er de travle familiers mulighed for at undgå i hverdagen at bruge tid på supermarkedsbesøg for at hente mælk. Hans firma Anemonemælk leverer i Århusområdet økologiske mælkeprodukter og ost lige til døren efter bestilling på nettet.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > På besøg

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider