13. november 2005

Lokale fødevarer i en global tid

Foto: Karna Maj

Leder i Praktisk Økologi 6/2005

Af Karna Maj, redaktør

Regeringen har nedsat et udvalg, som skal ruste det danske samfund til den globale tidsalder. Ifølge regeringens målsætningen skal vi helst være førende på området. Det lyder forjættende, men spørgsmålet er, om vi på alle felter skal forfølge det globale, eller om vi skal sætte hælene i på nogle områder og vælge lokalt fremfor globalt. Et af områderne er økologi.

Vi importerer mange økologiske varer og støtter dermed en økologisk udvikling i andre lande. Men en sådan import kræver masser af energi til transport og giver forurening i de lande, som transporten passerer undervejs. Så spørgsmålet er, om det harmonerer med en økologisk tankegang, og om vi kan forsvare en global udvikling, når der er tale om transport af varer, som lige så godt kunne være avlet på markerne her i landet.

Men hvor er dansk økologi lige nu i den globale udvikling?

For en måneds tid siden kunne man i de økologiske landmænds og producenters fagblad Økologisk Jordbrug læse en stort opsat artikel, Nu galer hanen igen, om, at Hanegal i en ny og veltrimmet form er begyndt at tjene penge. En god nyhed for forbrugere, som er glade for Hanegals økologiske kødprodukter og har fulgt deres kamp for at overleve. Men det er sket bl.a. gennem indkøb af udenlandske råvarer. Deres driftsleder vurderer, at op mod 70% af deres ferske og frosne råvarer kommer udefra. Svinekød fra Tyskland og Holland, lammekød fra England og Irland, kyllinger fra Ungarn og kalkunkød fra Tyskland.

– Det er ikke fordi, vi er stolte af det. Vi ville hellere kunne finde kødet hos danske landmænd, men vi har opdaget, at der findes mange gode økologer i udlandet, udtaler Ulrich Kern-Hansen, Hanegal, til Økologisk Jordbrug.

14 dage senere kommer meddelelsen om, at Gern Fjerkræ slagter de sidste økologiske kyllinger i uge 49. Det sidste års satsning på at skrue op for produktionen og markedsføre nye produkter er slået fejl. Ifølge Økologisk Jordbrug bliver markedet formentlig overladt til udenlandske producenter, mens fremtiden tegner mørkt for de danske økologiske kyllingeproducenter. En producent har allerede valgt at sætte gården til salg. Det økologiske kyllingeslagteri Vellingegaard kan måske overtage en del af produktionen, men de flytter nu slagtningerne til Tyskland, hvor arbejdstidsreglerne er mere fleksible, og lønnen til de polske slagteriarbejdere er lavere.

Dette er to helt aktuelle eksempler, som viser, at udviklingen går stærkt. De økologiske fødevarer, som vi selv kan producere på friland, er det meningsløst at importere. Det er ikke en økologisk ansvarlig adfærd at vælge billige løsninger, som nedlægger danske økologiske bedrifter og desuden betyder øget trafikbelastning og forurening i Europa.

De fleste, som er økologiske forbrugere af hjertet, ønsker, at produktionen af danske økologiske fødevarer udvides, så mere dansk landbrugsjord dyrkes på en økologisk forsvarlig og naturvenlig måde. Det kan kun gå den forkerte vej, hvis ikke vi som forbrugere vælger den lokalt producerede mad.

Er tiden kommet til, at vores røde danske økologimærke skal forbeholdes fødevarer avlet i Danmark? Eller skal vi endda til at lave et nyt »fair trade«-mærke for varer fra danske økologiske avlere, som leverer rigtigt gode og lokale produkter?

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider