30. maj 2016

Det er ikke lorten, der sætter kagen på bordet

Leder i Praktisk Økologi 3/2016

Af Trine Krebs, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi

Lort giver kage. Sprøjt får sygdomme til at pistforsvinde for evig og altid. Grave have får ukrudt til at forgå. Kunstgødning er uundværlig. Og så ser det hele så pænt ud – i hvert fald på overfladen.

Næstformand Randi Lauridsen, kasserer Finn Paaske og formand Trine Krebs fortsætter på posterne efter nyeste konstituering. Tre dage efter, til vores første forretningsudvalgsmøde, efter en skøn generalforsamling til det fælles bedste, varmer vi op med samtaler fra livet. Randi kommer lige fra sin arbejdsplads, hvor hun netop på denne dag fandt sig selv blandt kollegaer under frokosten i en heftig have­samtale. Med øjne store, undrende og blå fortalte hun, at hun var vildt overrasket over, at samfulde kollegaer opfattede havens arbejde, frugten deraf, input og output, som noget svært, hårdt, nærmest invasivt i livet og fyldt med de gængse travere, som denne leder er indledt med. Dyrkning kan bare ikke lade sig gøre uden mængder af lort og det der er værre, gift, hårdt arbejde og tårnhøje selvpålagte krav om en helt særlig æstetik. Punktum.

Kære medlemmer, kære trojanske mus, kære klodens immumsystem, som Rob Hopkins (pioner og grundlægger af den internationale omstillingsbevægelse) kaldte os i sin åbningstale til det fælles bedste, vores folketræf i Hvalsø. Der er rigtig meget brug for rigtig mange samtaler om det fælles bedste og om at gøre det, som naturen ville have gjort. Og at gentage dem igen og igen. Om ydmygheden over det mangfoldige, komplekse system, som sætter maden på bordet og efterlader jorden frugtbar og hver eneste levende celle og bakterie syngende og trallende.

De samtaler foregår ikke på barrikader. De foregår til Åbne Havelåger, over hækken, til foredrag, i medierne – også vores egne – i køen, i havecenteret, i skolen, i livet, til markeder, i netværk, til familiemiddage – overalt, hvor vi alle færdes og kan stikke vores grønne næser frem og i stille fred åbne munden og lade tilflyde viden og spørgsmål om det ufattelige, det store, det som er både helt forklarligt og uforklarligt – og som vi aldrig bliver færdige med at tale om. Det er bakterierne, den frugtbare jord, mikroberne, den biologiske aktivitet, efterafgrøderne, jorddækket, det biologiske materiale, evigt jorddække – aldrig bar jord, kulstofkredsløb, orm, regn, sol, fotosyntese, ånding, humus, vandbæringsevnen, vandafledningsevnen – ikke mindst i kommende år med mere ekstrem regn, bælgplanterne, komposten, robuste mangfoldige sorter i mangfoldige systemer, recirkuleringen, tusindvis og atter tusindvis af mere eller mindre flygtige organiske og uorganiske forbindelser, biodiversiteten, at lade det hele være i fred og ikke rode og rage og ødelægge og vende op og ned på de værdifulde bakterier, som sørger for energi- og stoftilførsel til planterne, balancen mellem det hele – livet. Det er det, der sætter kagen på bordet.

Der er også brug for din stemme. Ligegyldigt hvor høj eller lav den biologiske aktivitet er i din hjerne og mave, og hvilket niveau du har haft biologi på. Husk alle os andre. Vi forstår det heller ikke. Vi har brug for alle, som vil vise det smukke og enkle og ugiftige frem på mangfoldige måder og skabe samtaler, som vender skuden på fineste demokratiske maner og giver alle borgere en forståelse for, at der et sindrigt udtænkt system, som hedder naturen, som sætter kagen på bordet, og den har altid gjort det og vil vedblive dermed – uanset om mennesket består eller ej. Det kræver hverken sprøjt, dyre, forenklede gødningsformer, hårdt slid og møje, kamp eller kunstvanding. Det kræver håndværk, forståelse og lidt held med vind og vejr og lysten til at udforske, undre sig og blive lige overrasket hvert år. Til det fælles bedste for os, dyrene, livet og de fremtidige generationer. Lad os sammen sætte kagen på bordet og blive ved med at gentage os selv. Det er forunderligt og mangfoldigt og helt utroligt enkelt.

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider