1. marts 2016

Mød vores nye haveredaktør

Havenyt.dk får pr. 1.marts 2016 et nyt navn, som læsere og brugere kan glæde sig til at lære at kende, nemlig Fanny Møller, som pr. 1. april overtager Havenyt.dk efter Karna Maj. Vi glæder os i Landsforeningen Praktisk Økologi til at følge Fannys gøren og laden i det danske havelandskab.

Kort om Fanny Møller

Bopæl: København K
Baggrund: Landskabsarkitekt fra 2008
Have: 4800 m² (har ikke en eneste plante indenfor – for jeg kan ikke holde liv i dem)

[x]

Vi har stillet Fanny et par spørgsmål om havedyrkning, så du kan lære hende lidt at kende.

Hvordan skal Danmarks Haver se ud, hvis du kunne få lov til at inspirere fuldt ud?

Meget grønnere og mere diverse end i dag! Vi skal have mere grønt ind i byerne, og vi skal have mere diversitet ind i villahaverne. Ingen have, vej eller andelsboligforening skal være uden en fuglekasse, det er nemt og hyggeligt at lave med børnene.

Med de tætte huse, vi har i dag, og det, at vi fjerner alle udgåede træer af frygt for at få en gren i hovedet, gør det svært for mange fugle at finde steder at bygge reder – lad os hjælpe dem. Lav et smukt kvashegn et sted i haven, så er der plads til både pindsvin, insekthotel og småfuglereder – og du skal ikke bruge benzin på at køre kvas væk. Et par klatreplanter opad og der er til bierne og vasen ligeså.

Der findes ikke ukrudt i min verden, kun planter vi enten ikke er vant til at bruge, eller har glemt hvordan vi brugte i gamle dage. I stedet for at gå i bro over mælkebøtterne i plænen, så brug dem og nyd dem.

Hvorfor er det vigtigt for dig at din have er økologisk?

Jeg synes, at vi har et kæmpe ansvar for den verden, vi er så heldige at være født ind i. Vi har den viden, der skal til for at træffe de rigtige valg, for jorden og vores kommende generationer – vi skal »bare« gøre det.

En af måderne, jeg gør det på, er at det, jeg dyrker, om det er ærter eller roser, kan spises lige som de er – at bierne kan komme på besøg uden fare for livet.

Det er også noget, jeg giver videre til min søn, og når han i en alder af 5 år med alvorlig stemme kunne fortælle mig: »Uden bierne dør naturen, og uden naturen dør vi, for vi er en del af naturen« Så ved jeg, at jeg er på rette vej.

Hvordan vil du rådgive Havenyt.dk s læsere til at inspirere flere til at se haven, som et levested for alt, hvad der kribler og krabler?

Ved at give fif videre om, hvordan læserne kan få mere liv i haven, uden at den kommer til at ligne en byggelegeplads, og at det er meget nemmere, end de går og tror. Ved at afbalancere det smukke og æstetiske med det nyttige og sjove. For det skal være sjovt og inspirerende at være i haven, på alle årstider. Jeg håber også, at jeg kan få inspiration fra læserne, som jeg enten kan bringe direkte videre eller prøve af selv. Jeg skal også lære noget nyt hele tiden og bringe min nye viden ind i Havenyt.dk til glæde for læserne.

Hvor har du al din viden fra, som du skal bruge, som redaktør på Havenyt.dk?

Jeg står på flere ben. Jeg er uddannet landskabsarkitekt og har et stort netværk inden for den »grønne« verden.

Derudover startede jeg selv med min første have som 16 årig. Den lokkede jeg så at sige ud af naturen, da jeg stod i navlehøje små træer og græs i en have, der ikke havde være rørt i over 10 år. Langsomt fik jeg skabt et hjørne til rabarber, hindbær og jordbær, og derfra har det udviklet sig.

Jeg har lavet mange fejl og lært rigtig meget. På den måde kan jeg godt forholde mig til dem, der starter på bar bund. Gennem min professionelle viden kan jeg også inspirere dem, der har arbejdet med deres have i mange år.

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider