10. september 2003

Økologien skal lære at flyve

flyveøvelser

Det kræver mod at forlade reden og lette. Foto: Jens Thejsen

Lær at flyve – Praktisk Økologi 5/2003
Leder af Jens Thejsen, redaktør

Økologien har været en lang succeshistorie. En helt anden måde at dyrke på er slået igennem, og forbrugerne har taget den til sig. I dag sælges masser af økologiske varer, og i tusindvis af haver dyrkes økologisk. Udviklingen er enestående, og tempoet har været imponerende. Men de sidste par år er tempoet skruet lidt ned, og i det moderne Danmark er det ensbetydende med fiasko. Men selv om der på nogle områder er tale om stagnation, så er de økologiske dyrkningsformer kommet for at blive, folk vil ikke vende tilbage til giften, befolkningen ønsker et rent land og mad, som ikke er kemi, og man ønsker sunde frodige haver.

Der er naturligvis mange forklaringer på stagnation, det kan være: for dyre varer, manglende markedsføring, mætte medier, svingende kvalitet osv. osv.

Hele den økologiske tanke var et guldæg, og i dag sidder en lidt klodset fugl og skal lære at flyve. Potentialet til den helt store succes er der fortsat, men der skal mod til at forlade reden og lette.

Økologien er skabt af ildsjæle, som gjorde en ide til virkelighed, men pionerånden er vanskelig at bevare, kampen for at holde skindet på næsen og få hverdagen til at hænge sammen kan være hård, og det er måske så som så med visionerne. Og de innovative tanker har ikke været i højsædet for supermarkedskæder, Arla osv.

Midt i de hårde tider er det tid for visioner, økologien må slå vingerne ud og tænke fremad.

Forbrugerne skal ikke nøjes med et lille udvalg i mælkeprodukter – hvorfor ser vi f.eks. ikke økologisk skyr? Et fedtfattigt og velsmagende islandsk surmælksprodukt. Man skal lede alt for længe efter virkelig gode økologiske oste.

Der er alt for langt mellem gode økologiske øl – heldigvis er et par nye kommet på markedet fra Ørbæk, men der er plads til flere. Økologiske vine har ikke været noget at skrive hjem om – nye seriøse importører har heldigvis meldt sig på banen. Økologisk byggeri ligner ofte forvoksede pandekagehuse – økologiske tanker og eventyræstetik er ikke nok, funktion, materiale og æstetik må gå op i en højere enhed. Mange økologiske haver er som asketiske klosterhaver – hvorfor ikke lade dem bugne af vækstglæde og livskraft.

Det er naturligvis ikke sådan, at økologien skal udvikle sig til fastfood og Hokus Krokus eller det rene Tivoli. Men glæden og fantasien må finde vej til haverne, til bønderne og alle, som arbejder med økologi. Hele den økologiske bevægelse har brug for nytænkning, humor, udsyn og glade visioner.

De store virksomheder kommer ikke af sig selv på nyt og spændende, og for tiden er det, som om politikerne tænker baglæns. Der er brug for, at de små haver blomstrer, og at de innovative tanker breder sig fra bønder til de store forædlere og supermarkeder.

Så kan den lille klodsede fugl blive en rigtig flot flyver.

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider