Praktisk Økologi 3/2003

Praktisk Økologi 3/2003

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Det grønne plaster

Af Jens Thejsen
Side 2
Læs artikel…

Det er almindeligt kendt, at grønne omgivelser virker afstressende. På Sveriges Landbrugsuniversitet i Alnarp arbejdes der med terapihaver, og i Tyskland arbejder man bevidst med begrebet psykotop. Der er brug for at vi satser mere på grønne omgivelser til glæde og rekreation i en stresset hverdag.

En mangfoldighed af chili og tomater

Af Karna Maj
Side 4

På Gartneri Toftegaard syd for Køge producerer Lene Tvedegaard i tusindvis af tomat- og chiliplanter til salg til private haveejere. Det specielle er, at der er mange sorter at vælge imellem, 40 tomatsorter og over 30 chilisorter. Desuden agurker, meloner, auberginer, basilikum m.m.

Bionet – fiberdug – vækstbuer

Af Karna Maj
Side 7

Hvis man vil have det optimale ud af sin køkkenhave året rundt, skal planterne beskyttes mod vind, vejr og skadedyr. Fiberdug er velegnet til klimabeskyttelse i forår og efterår, mens det ny bionet giver et bedre klima i højsommeren. For at kunne bruge bionet, skal der opstilles vækstbuer.

Smukke sommerblomster til snit

Af Anemette Olesen
Side 8

Sommerblomster giver haven farve og liv, og en lang række af dem er desuden også velegnede til snit, så man også kan fylde husets varser med sommerens blomsterflor. Desuden kan mange af dem spises i salatskålen. I artiklen er der opgivet såtidspunkter.

Magiske kluk i haven

Af Susanne Mørk-Jensen
Side 11

Går man med planer om at etablere et hønsehold, så er denne artikel et godt sted at hente ideer til indretning af hønsehus, hønsegård, foder, indkøb af høns og kyllinger og ikke mindst hvilke racer, der er gode som havehøns. Der er litteraturhenvisninger.

Brede bønner – med og uden pral

Af Karna Maj
Side 14

Brede bønner er bedst – i hvert fald er der mest smag i de brede, men de praler ikke altid med det. Lige bortset fra pralbønnerne med de flotte blomster. De brede bønner er snitbønner, borlottobønner, valske bønner og som sagt pralbønner.

Grønt

Af Jens Thejsen
Side 16

Camilla Plum er igen på spil med tobindsværket »Grønt« på 928 sider med anvisninger på dyrkning af grønsager og masser af opskrifter. Grønt er to bøger om at gøre tingene, engagere sig i sin have, sit køkken, om at gøre sig umage. »Grønt« kan få køkkenfolk i haven, og havefolk til at gå i køkkenet.

Højbede med og uden kanter

Af Niels Junggreen Have
Side 18

Hvælvede højbede får man automatisk, hvis man indretter sin have med bede, hvor man aldrig træder i bedene. Men man kan også anlægge egentlig højbede med bedrammer af træ, og hvor jordniveauet er hævet f.eks. 30 cm. Bede med rammer kan let indrettes til drivbede. Terrasser er også en slags højbede.

Højbed efter tysk forbillede

Af Niels Junggreen Have
Side 20

I tyske havebøger beskrives ofte et lagdelt, højt bed. Den indre opbygning består af forskellige lag af haveaffald og lag af muld. Bedet opbygges i 70–90 cm højde, heraf en del under jordniveau. Formuldningsprocesen varer 5–7 år, og det siges, at det giver et merudbytte på 2–3 gange.

Tag hensyn til bedets orientering ved tilplantning

Af Niels Junggreen Have
Side 20

Det er oplagt at tage hensyn til et højbeds orientering i forhold til verdenshjørner, når man tilplanter. Tegning af et forslag til blandingskultur i et øst-vest orienteret bed.

Forårsgræsser

Af Jens Thejsen
Side 21

Blandt de mere udmyge forårsblomstrende planter er forårsgræsserne, der ikke behøver prangende blomster for at tiltrække bier, da de vindbestøves. Prydgræsser som mørk blåaks, skovfrytle, snefrytle og tuekæruld er alle græsser, som er velegnede til haven og smukke og underfundige på deres egen måde.

Årsmødet på Egmonthøjskolen

Af Karna Maj
Side 24

I årsmødet deltog ca. 60 medlemmer, og lørdag eftermiddag, hvor Camilla Plum og Lotte Möller holdt foredrag, var der ca. 100 deltagere. Søndag formiddag var der generalforsamling og diskussion om bestyrelsens strategioplæg. Om eftermiddagen var der besøg i Den Økologiske Have i dejligt solskinsvejr.

Referat fra generalforsamlingen

Af Anja Egeriis og Lars Hansen, referenter på generalforsamlingen
Side 24

Generalsforsamlingen godkendte formandens beretning, det reviderede regnskab og fastsatte efter bestyrelsens forslag kontingentet for 2003 til forsat at være 240 kr. Der var genvalg til Kurt Boe Kjærgaard og Per Kølster, og Anette Esbjerg Jensen blev nyvalgt til bestyrelsen.

Formandens beretning 2003

Af Kurt Boe Kjærgaard, formand
Side 25

Foreningen har i det seneste år fået vanskeligere arbejdsvilkår for at nå sine formål, men alligevel har der i det forløbne år været øget miljøpolitisk arbejde, foreningen har næsten holdt sit medlemstal, og der er udvidet med aktiviteten Havenyt.dk i foråret 2002.

Agurker kan beskæres på flere måder

Af Karna Maj
Side 26

Det er nødvendigt at beskære sine agurker i drivhuset, hvis målet er en jævn forsyning af salatagurker til køkkenet og ikke en uigennemtrængelig jungle af lange ranker. Ved den traditionelle danske beskæring dyrkes agurkerne på sideskud, men man kan også vælge at dyrke stammeagurker.

Kalender

Side 28

Oversigt over 21 arrangementer i perioden 11. maj – 6. juli 2003

Udvider med skoleskov

Af Elin Svendsen
Side 28

Den Økologiske Have har overtaget drift og pleje af »Plant et træ« skoven på nabogrunden. Haven har nu lavet en omfattende skiltning og opgaveark, så skoven kan bruges som emnehave og til undervisningsbrug. Læs mere om skoleskoven (/nyheder/9.html).

Hjælp GMO-kampagnen på vej

Af Kurt Boe Kjærgaard, formand
Side 29

Det er helt nødvendigt med en bred folkelig opbakning til GMO-kampagnen – i første omgang gælder det om at få skabt opmærksomhed ved hjælp af badges, klistermærker og bagrudestreamere. Medlemmer kan få gratis kampagnemateriale.

Medlemsannoncer

Side 29

Feriebolig, urtecremer, alternativ isolering, økologiske planter, kødgeder, åben krydderurtehave, økologiske frø, biologisk bekæmpelse, bondegårdsferie, arbejdsferie, naturlig beklædning med uld, huse med økologiske haver, økologiske fødevarer, solcelleradio, urtelitteratur, økologisk byggeri.

Foreningen får ny website

Side 32

Landsforeningen Praktisk Økologi får i maj 2003 en helt ny website, hvor foreningens medlemmer og andre kan finde nyttige oplysninger om foreningen og tidsskriftet samt nyheder om økologi og bæredygtighed. Der bliver debatforum, kalender og mulighed for at søge i fyldige artikeloversigter.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2003 > Praktisk Økologi 3/2003

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider