Praktisk Økologi 4/2004

Praktisk Økologi 4/2004

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Blår i øjnene

Af Karna Maj
Side 2

Når danske politkere bryster sig af, at vi har fået en helt fantastisk GMO lov, og at de har styr på udviklingen både herhjemme og i EU, så stikker de ikke kun blår i øjnene på befolkningen, men også på sig selv og hinanden.

Ellebakken – en nyttehaveforening

Af Kárna Maj
Side 4

Når man bor i lejlighed i København, er en havelod for mange en næsten uopnåelig drøm. Men der findes en mulighed, som mange slet ikke kender: nyttehaveforeninger med jordlodder og måske små huse til dagophold. N/F Ellebakken er en sådan nyttehaveforening lige ved siden af Valbyparken.

Kinesisk grøn te

Af Jens Thejsen
Side 8

Nogle af de fineste grønne teer høstes på det 3000 meter høje bjerg Emei Shan i Sichuan provinsen i Kina. På dette bjerg vokser tebusken Camellia sinensis vildt, og de lokale bønder dyrker den i mindre tehaver. Fra Emei Shan er det særligt bambusskudte, som er kendt.

Et gratis chilihus

Af Karna Maj
Side 10

Det tog 2 timer at bygge et helt gratis chilihus på 8 m² af 3 gamle store vinduer af den type, der har dobbeltglad og kan åbnes. Gavlene blev dækket med fiberdug, og der blev lagt siveslanger ud til vanding. De 27 peber- og chiliplanter stortrives, blomstrer og sætter masser af sideskud

Forbundne vandtønder

Af Finn Johannessen
Side 11

Har man flere regnvandstønder, kan det være en fordel at forbinde dem med slanger til ét system: Når det regner, fordeler vandet sig, så alle tønder bliver fyldt samtidig. Når man bruger af vandet, kan man altid fylde vandkanden ved den nærmeste tønde.

Good business

Af Karsten Thomsen, Nepenthes
Side 12

Det er et flot resultat, der er kommet af Copenhagen Consensus, hvor superøkonomerne nåede frem til, at det er god forretning som topprioritet at bruge penge på at bekæmpe smitsomme sygdomme, sult og underernæring. Det er sagt mange gange før. FN har forlængst besluttet tilsvarende prioriteringer.

Spinat fra egen have

Af Karna Maj
Side 13

Spinat er en gammel kulturplante, som igen er kommet på middagsbordet. Hvis man planlægger dyrkningen er det muligt en stor del af året at kunne høste spinat i haven eller i drivhuset, bl.a. baby leaves til salatskålen.

Hestemynterne er dejlig teplanter

Af Anemette Olesen
Side 16

Hestemynte er en af de blomsterrige stauder, der giver duft og farve i haven fra juli og frem til oktober. Hestemynte, vild hestemynte og den enårige citronhestemynte kan tørres og gemmes til te hele sommeren igennem. Har man adgang til friske blade, er de at foretrække i sommerhalvåret.

Vand er nøglen til udvikling

Af Ib Salomon
Side 18

I Ghana bruger kvinder og piger hele dagen på at hente vand. En lille dansk ulandsorganisation bistår landsbyerne med at anlægge brønde – og dermed frigive en masse tid og energi, bl.a. til at lære de mest elementære ting om hygiejne.

Potsdam set fra havesiden

Af Winnie Poulsen
Side 20

Potsdam ligger tæt på Berlin, og her er et par meget forskellige haver, som det er værd at besøge: Sommerslottet Sanssoucis med de enestående terrasser syd for hovedbygningen og Karl Foersters Senkgarten, hvor der er brugt hårdføre stauder og græsser.

Estisk slangehvidløg

Af Karna Maj
Side 22

Stængelen på slangehvidløg slår to fulde krøller under væksten, hvoraf navnet »slangehvidløg«, og i toppen sætter det et stort antal topløg. Det er et stort hvidløg med få store fed. Medlemmer har mulighed for at kunne få nogle få løg til afprøvning.

Hvidløg

Af Lila Towle
Side 23

Der findes to hovedgrupper af hvidløg – »blødnakket« og »hårdnakket«, Allium sativum var. sativum og A. sativum var. ophioscorodon. »Ophis« er græsk for slange, og den hårdnakkede type hedder også slangehvidløg.

Referat fra generalforsamlingen 2004

Af Sara Høgh og Birgitte Løkke
Side 24

Ane Bodil Søgaard, Lars Hansen, Norman R. Larsen og Stine Müller blev genvalgt til bestyrelsen. Camilla Friedrichsen og Birgitte Løkke blev valgt som suppleanter. Formandens beretning og regnskabet blev godkendt.

Årsmøde 2004

Af Karna Maj
Side 24

Årsmødet 2004 blev holdt på Den Økologiske Landbrugsskole i smukt aprilvejr, hvor vi om lørdagen mellem nogle spændende foredrag fik en lang gåtur ud på Kalø Slotsruiner igennem en lysegrøn skov med et hvidt anemonetæppe. Om aftenen havde vi nogle hyggelige timer, bla. med en vinsmagning.

Formandens beretning

Af Kurt Boe Kjærgaard
Side 25

En forkortet udgave af formandens beretning til generalforsamlingen, hvori Kurt Boe Kjærgård gør rede for aktiviteterne i foreningen i 2004.

Rustikt tomatstativ

Af Karna Maj
Side 26

Et stativ lavet af tenderstål, hvor der kan plantes en tomatplante ved hvert hjørne. Set i Winnie Poulsen store drivhus.

Opluk til drivbænk

Af Karna Maj
Side 26

Et meget betjeningsvenligt opluk, som kan indstilles trinløs. Det er ikke i handelen, men ideen kan eftergøres. Set i Winnie Poulsens have.

Rodtræningspotter

Af Karna Maj
Side 26

Planterne vokser rigtig godt i disse potter, og det er en stor fordel, at potterne kan lukkes op, så man kan tage rodklumpen ud uden at beskadige rødderne.

En snor kan stoppe æderiet

Af Karna Maj
Side 27

I landbohaver er fasaner hyppige gæster, og de kan næsten æde kålene lige så hurtigt, som de vokser, og det er de unge skud, de går efter. Et meget enkelt råd med at hegne bedene ind med en snorviste sig at virke helt fantastisk.

Kalender

Side 28

Arrangementer indefor økologi, have og bæredygtighed i perioden 8. juli -5. september 2004

Ny havegrupper

Side 28

Der søges deltagere til at starte havegrupper i Århus og ved Vestjyllands Højskole.

Hildegaard Haven ved Ribe

Af Karna Maj
Side 29

Igennem de sidste par år har Mona Hansen ved Ribe arbejdet med at opbygge en have med mere end 200 urter og lægeplanter, som Hildegaard af Bingen har beskrevet i sine bøger. Haven er blevet officielt indviet den 26. juni.

Hildegaard af Bingen

Af Karna Maj
Side 29

Hildegaard af Bingen blev født i 1098 i Tyskland og er kendt som en af de største lægesagkyndige i middelalderen. Hun har skrevet bla. »Physica« og »Causae et curae«. Physica er ikke kun en lægebog, det er også en natur-, plante- og dyrebog. Anemette Olesen har oversat Physica.

Medlemsannoncer

Side 30

Naturformidling på Mols, praktiskophold søges, ferieboliger udlejes ved Mariager fjord, på Sydfyn, ved Gudenåen ved Silkeborg, ved Blokhus, ferie på Gjerrild vandrerhjem, alternative byggematerialer, lavenergihus til salg i Hjortshøj, urtecremer, massageolie, lanolinholdigt økologisk uldgarn, kødgeder.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2004 > Praktisk Økologi 4/2004

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider