Praktisk Økologi 3/2005

Praktisk Økologi 3/2005

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Fælles forår

Af Jens Thejsen
Side 2

Fremtiden har brug for tanker, som kommer ud over egen næse og ikke er båret af egen vinding, men af fælles tro på fremtidens muligheder for menneske og natur.

Smukke løgblomster

Af Anemette Olesen
Side 4

Der findes utroligt mange smukke løgplanter. Prydløgene med deres store kugle- eller skærmformede blomsterstande i violette, røde, hvide og gule nuancer kan give en let og elegant virkning i et havebed.

Hverdagsmaden har brug for et gevaldigt prestigeløft

Af Katrine Klinken
Side 7

Der er gevaldigt brug for at få sat fokus på hverdagsmaden, ikke mindst den daglige mad, der serveres i kantiner, på plejehjem, i daginstitutioner og i millioner af hjem. Hverdagsmaden har stor betydning for en hel masse: Livsgrundlaget stort betragtet.

Græssernes diskrete charme

Af Jens Thejsen
Side 8

Græsserne er en næsten anonym gruppe af planter, som kan besidde en diskret charme. Når man først har fået blikket for græssernes potentiale, kan det give stor fornøjelse, og de kan være med til at gøre en have og et landskab meget mere rigt både æstetisk og biologisk.

Smuk krukkebog

Af Jens Thejsen
Side 11

Anmeldelse af Claus Dalbys bog »Min krukkehave«.

Den lille stærk om chili

Af Karna Maj
Side 11

Kort omtale af Lene Tvedegaards bog om dyrkning og brug af chili.

Til den bitre ende

Af Britta Andersen og Henk Louwsma
Side 12

Med den rigtige fremgangsmåde kan man dyrke en anderledes grønsag, som giver et frisk indslag i de mørke vintermåneder. Og så er det oven i købet nemt! En artikel om hvordan man dyrker julesalat.

Slyngende og klatrende vidundere

Af John Norrie
Side 14

Det bør være en naturlig del i haven, at der findes slyng- eller klatreplanter. De giver store blomsteroplevelser, spændende naturoplevelser, og nogen gange beriger de os med velsmagende frugt og bær.

Energiforbrug

Af Sten Porse
Side 17

Økologisk tænkende mennesker har et praktisk og holdningsmæssigt efterslæb, hvad angår energiforbrug. Værst står det til på transportsiden. Vi øger år for år vores forbrug af transport.

Olivenoliens fascinerende verden

Af Rie Boberg
Side 18

Jeg kan ikke forestille mig nogen anden fødevare, hvor afstanden fra det gode produkt til det anonymt industrielle til det ligefrem dårlige produkt er større end indenfor olivenolie. Denne opdagelse var en af de største og mest uventede, jeg fik, da jeg begyndte at lave min egen olie.

Knuder og knolde

Af Karna Maj
Side 20

Mange af sommergrønsagerne er mere vand end mæthed, og de kan ikke gemmes. Helt anderledes forholder det sig med de knuder og knolde, som vi kan så og plante i haven fra maj. En artikel om dyrkning af knoldselleri, knudekål, kålroer, majroer og fennikel.

Brug af jorddække i køkkenhaven

Af Sofie Arlien-Søborg
Side 22

Både den dovne og ambitiøse haveejer kan hente mange fif i bunden af en bøgeskov, hvor der ligger et godt lag blade. I naturen er jorden altid dækket med planter og visne plantedele. En artikel om at bruge jorddække i haven.

Kiselgården – et biodynamisk landbrug

Af Karna Maj
Side 26

Lis og Eigil Rasmussen har haft Kiselgården siden 1987. De dyrker de 34 ha som et alsidigt biodynamisk landbrug med ammekøer og kalve af Limousine-race, dyrkning af eget foder, brødkorn, en meget stor grønsagsproduktion og produktion af krydderurter til Irma.

Kalender

Side 28

Hjælp ved sprøjteskader

Side 29

Foreningen har det sidste år samlet en hel del sager om sprøjteskader sammen, og i øjeblikket har vi sammen med Forbrugerrådet anlagt en retssag på vegne af et medlem af Praktisk Økologi mod en nabolandmand. Kommer du i 2005 ud for at få en sprøjteskade, er du velkommen til at kontakte foreningen.

Artikler om ukrudtsbekæmpelse

Side 29

Havemoden har i de sidste 20 år fået os til at bruge flere fliser, men det giver problemer, når flisearealet skal holdes fri for ukrudt. I 2004 fik foreningen penge fra Miljøstyrelsen til en række artikler på Havenyt.dk om at forebygge og fjerne ukrudt på fliser og andre belægninger.

Medlemsannoncer

Side 30


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2005 > Praktisk Økologi 3/2005

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider