Praktisk Økologi 3/2021

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Grønne vinde blæser over Danmark

Walled gardens

Af Heidi Kirk Nissen
Side 4

I flere hundrede år var muromkransede haver en uundværlig del af enhver herregård eller landsted i England. Her opstod et særligt mikroklima, hvor de ansatte dyrkede afgrøder og blomster til herskabet. I dag står flere af haverne tilbage som kuriøse besøgshaver, hvor æstetikken er i højsædet.

Vilde urter i haven

Af Thomas Laursen
Side 11

Der er så meget vild mad derude – også i din have kan du finde en masse spiseligt vildt. Så snart du blander dig lidt udenom, så sker der noget. Thomas Laursen er forfatter og professionel urtesamler. Her beskriver han 11 almindeligt forekommende vilde, spiselige planter.

Fra storbyakademiker til husmandsbonde

Af Jeppe Just
Side 16

Med mottoet hellere fortryde det, man har gjort, end det, man ikke har gjort i baglommen og en god portion gå-på-mod kastede jeg mig ud i at realisere min drøm om et mere jordnært liv på Møn.

Havekørvel

Af Anemette Olesen
Side 20

Foretrækker man en have med nemme planter, der kan tage vare på sig selv, og som er med til at give haven et vildt look, så er havekørvel et rigtig godt valg.

Regnormen – den frugtbare jords helt

Af Hervé Lognonné
Side 22

Charles Darwins citat »Det er tvivlsomt, om der findes noget andet dyr, der har spillet så vigtig en rolle i verdenshistorien som disse simple dyr« danner rammen om denne artikel, der dykker under jordoverfladen og giver et indblik i regnormens liv og betydning for planternes trivsel.

Fra prydhave til selvforsyningsparadis

Af Lotte Hovmark Børresen og Per kring Jensen
Side 26

Lotte og Per flyttede i foråret 2020 til et hus på landet med en veletableret prydhave. I en artikelserie kigger vi parret over skulderen, mens de foretager forvandlingen fra prydhave til selvforsyningsparadis. I denne anden artikel i serien fortæller parret om, hvordan de anlægger grønsagsbede og skaffer kompost til deres kommende grønsager.

Strategier for ukrudtsforebyggelse

Af Karoline Nolsø Aaen og Tycho Holcomb
Side 30

Det er sjældent ukrudt, man ønsker sig, når drømmen om en køkkenhave med sprudlende, sunde grønsager skal føres ud i livet. Den perfekte have uden ukrudt findes bare ikke. Til gengæld er der en række metoder, som vil minimere antallet af uønskede planter.

Nye bøger

Side 35

Omtaler af fem nye bøger, der er relevante for selvforsynere: Den lille vilde, fra græsplæne til grønsagsmark, Spis bedre med River Cottage, Vilde blomster i haven og Brænde, miljø & sundhed.

Om at være mentor

Af Mona Ibsen
Side 36

Mona Ibsen, der er havementor på Sydfyn fortæller om sine oplevelser fra forskellige havebesøg gennem de sidste fem år.

Medlemsstof

Side 38

Ny bestyrelse, PØ-festival, Greenspeak, medlemsannoncer og diverse foreningsnyt.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2021 > Praktisk Økologi 3/2021

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider