Praktisk Økologi 4/2022

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Det nødvendiges haveæstetik

Urtete fra egen have

Af Kristine Cazalis Fenger
Side 4

Det er hverken svært eller omstændeligt at lave sin egen urtete, og det er et velsmagende skridt på vejen mod en større grad af selvforsyning og en seriøs opgradering af kvaliteten. Kristine blander selv urtete af planter fra egen have og naturen og deler her sin viden og opskrifter.

Kombucha

Af Simon Milwertz Philipsen
Side 9

Hvis man leder efter et lavalkoholisk, men gæret og læskende alternativ til sodavand og saftevand på en varm sommerdag, kan hjemmebrygget kombucha være løsningen. Med urter fra egen have bliver drikken blot mere intens og velsmagende. Simon er kok og deler ud af sine bedste tips til en velsmagende drik.

Tørketålende planter

Af Hanne Søgård
Side 12

Vi ser ind i en tid med flere og længerevarende tørkeperioder, end vi før har haft. Det kræver robuste planter, der kan tåle tørke og et miljø i haven, der er bedre til at holde på fugten. Hanne har mange års erfaring som anlægsgartner og giver her bud på de mest tørketålende stauder, løg og træer og buske.

Vindruer – etablering og beskæring

Af Torben Bo Toldam-Andersen
Side 16

Dyrkning af vindruer er på den nordlige grænse i Danmark, men valg af sorter, den rigtige beskæring og pasning kan sagtens give gode resultater. Torben er lektor i frugtavl på KU og ekspert i vindruer. Han forklarer her teknikkerne bag beskæring, årets gang med vindruer og valg af gode sorter.

Mere liv i marken er vejen til et bæredygtigt landbrug

Af Pia og Steen Nørhede
Side 22

Det danske sommerland er præget af store marker med samme afgrøder dyrket i monokultur. Der er imidlertid indlysende fordele ved at dyrke flere kulturer sammen i polykultur – både for livet over og under jorden. Steen og Pia eksperimenterer med regenerativt jordbrug – herunder skovlandbrug og polykultur og forklarer her om fordelene og udfordringerne ved at dyrke flere afgrøder sammen på samme mark.

Hedeselskabets biodiversitetspark

Af Mia Stochholm
Side 26

Med ønsket om at booste biodiversiteten og inspirere andre til at gøre det samme har Hedeselskabet omdannet et traditionelt græsareal til en artsrig park. Efter blot ét år er forskellen både til at se og høre. Mia har været på besøg for at høre om baggrunden for beslutningen og om erfaringerne med at omlægge parken.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2022 > Praktisk Økologi 4/2022

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider