Praktisk Økologi 5/2022

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Flere køkkenhaver til folket, tak!

Køkkenhavetur i det vestlige Skåne

Af Heidi Kirk Nissen
Side 4

På en weekend besøger Havenyt.dk redaktøren, Heidi Kirk Nissen, fire smukke køkkenhaver i det vestlige Skåne: Sofiero, Fredriksdal, Lund Botaniske Have og Malmø Slottsträdgård. Hun deler de bedste dyrkningstips fra haverne med flotte billeder.

Kom godt i gang med spiselige kastanjer

Af Lars Westergaard
Side 12

Tiden kalder på nye og mere naturnære måder at producere fødevarer på. Trækulturer med spiselige afgrøder udgør på mange måder et godt alternativ til enårige afgrøder i monokultur, både når det gælder klimabelastning, biologisk mangfoldighed og sundhed. Planteskoleindehaver Lars Westergaard fortæller om spisekastanjer, hvordan man kan dyrke dem selv og ikke mindst tilberede dem.

Fra prydhave til selvforsyningsparadis

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen
Side 16

Lotte og Per flyttede i foråret 2020 til et hus på landet med en veletableret prydhave. I en artikelserie kigger vi parret over skulderen, mens de foretager forvandlingen fra prydhave til selvforsyningsparadis. Dette er femte artikel i serien, hvor Lotte og Per fortæller om de vilde planter i haven.

Ribs, stikkelsbær, solbær og blåbær – havens sikre leverandører af delikate vitaminer

Af Maren Korsgaard
Side 20

Havens bærbuske har ofte en lidt underspillet rolle i haven. De står ganske ubemærket og passer sig selv, og alligevel leverer de havens lækreste delikatesser, som endda er supersunde. De skønne bær kan plukkes og nydes direkte fra busken i store mængder, nærmest uden anden indsats fra din side end at du skal huske at plukke dem. Hortonom og økologisk frugt- og bærkonsulent Maren Korsgaard gennemgår de vigtigste typer bær med alt fra sorter til skadedyr.

Tiny house – når småt er stort nok

Af Mia Stochholm
Side 29

Hvis man bor i et lille hus, forbruger man også mindre. Det er en af filosofierne bag tiny house byggerierne, som er blomstret op i løbet af de seneste år. Højskolen Grobund ved Ebeltoft tilbyder kurser i tiny house byggeri, hvor eleverne selv bygger højskolens huse som en del af undervisningen i bæredygtig levevis.

Mjød med smag fra egen have

Af Marie Carlsen Ravnmark
Side 32

Mjød er en sød, gæret drik med dybe historiske rødder, som man kan brygge i eget køkken. Honning spiller hovedrollen, men bær er en ekstra fortryllende ingrediens. Marie Carlsen Ravnmark er passioneret mjødbrygger og gennemgår processen trin for trin.

Medlemsstof

Side 37

Nye bøger: Frø og Hverdagshaven. Nyt fra Erholm besøgshave, PØ-festival, medlemsture og diverse foreningsnyt.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2022 > Praktisk Økologi 5/2022

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider