30. april 2019

Formandens leder maj/juni 2019

Af Signe Schrøder, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi

Folketingsvalget nærmer sig. Og hvor vi sætter vores kryds afgør, hvor langt vi kommer i den helt nødvendige grønne omstilling de næste fire år. Næste valg definerer en tredjedel af den tid, vi har tilbage til at forhindre klimaforandringer i at komme ud af kontrol. Ifølge FN’s klimapanel har vi blot 11 år tilbage, inden vi rammer de 1,5 graders temperaturstigning, som vil sætte en kædereaktion af klimakatastrofer i gang. 11 år! Om 11 år er mine børn ikke engang myndige!

Vi kan og skal hver især gøre en masse, men det er dybt nødvendigt – ja livsnødvendigt, at politikerne sætter gang i den grønne omstilling og sikrer, at strukturerne understøtter de grønne valg for den enkelte. Politikerne i dag har et gigantisk ansvar hvilende på deres skuldre. Og det har vi vælgere således også. Det er nemlig os, der sammensætter Folketinget. Så det kommende folketingsvalg er et skæbnevalg, der afgør, om vi får rykket på det tvingende behov for omstilling, eller om ballonen bliver fyldt med endnu mere varm luft. Så min opfordring er: Gør valget grønt!

Stem grønt! Husk, at der er stor, stor forskel på, hvor ambitiøs og konkret de grønne målsætninger er hos de forskellige partier. Husk, at der er stor forskel på, hvordan partierne vil gribe problemstillingerne an. Husk det, når du står i stemmeboksen. Sæt dit kryds, hvor du mener, at det vil føre til ambitiøs og konkret handling.

Vi har 11 år til at forhindre temperaturen i at stige – der er IKKE tid til flere svinkeærinder. Danmarks CO2-udledning steg i 2018. Det er katastrofalt, for vi udleder allerede 17 ton CO2 pr dansker. Det er tre gange så meget som gennemsnittet på verdensplan, og det er laaaangt over de 3,2 ton, alle maksimalt må udlede, for at vi kan holde os under en temperaturstigning på 1,5 grad. Så hvad skal vi gøre? Vi skal sørge for at stemme grønt.

Vores politikere skal holdes op på, om de fører en ansvarlig klimapolitik. Og vi skal selv være grønne. Vi skal gå mere i haven end i lufthavnen. Vi skal spise flere planter fremfor kød. Vi skal købe mindre – i bedre kvalitet. Vi skal smide mindre ud, genbruge mere og stoppe madspil. Vi skal udskifte alle engangsting (engangskopper, servietter, plastikposer, bleer, bind, vatrondeller, sugerør, osv. osv.) med de mange lækre bæredygtige alternativer, der kan bruges igen og igen.

Vi skal sætte væksten og forbruget ned. Og hvem ved? Måske kan vi så også nedsætte arbejdsmængden og være mere sammen. Det kan lade sig gøre. Og det kan lade sig gøre at få et grønt valg. Og det SKAL lade sig gøre.

For som den 16-årige svenske klimaaktivist Greta Thunberg siger:
»Our house is on fire, I am here to say our house is on fire (…) I want you to act as you would in a crisis. I want you to act as if the house was on fire, because it is.«

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

StÝt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider