Vi vil ikke acceptere giftregn i vores private haver.

Giftregn – nej tak

Det regner med gift ned over vores haver i Danmark. Vi ved ikke hvor meget, vi ved ikke, hvad det forårsager – vi ved, at vi IKKE vil have det.

Aktivstoffet prosulfocarb, som bliver brugt, som herbicid (gift mod uønskede planter – i visse kredse kaldet ukrudt) især i nysået konventionel vinterhvede i efteråret, er fundet og målt i regnvand i de to målestationer, hvor Aarhus Universitet har det nationale ansvar for at overvåge regnvand for pesticider.

Landsforeningen Praktisk Økologi opfordrer derfor alle sine medlemmer, netværk og samarbejdspartnere, brugere og borgere til at vise, at vi ikke vil acceptere giftregn i vores private haver. Ganske simpelt ved at organisere gåture i efteråret, hvor målestationerne viser at der falder allermest regn med prosulfocarb. Vi går ture i fællesskab med paraplyer pyntet med egen æblehøst, for at vise, at vi ikke vil have giftregn i hovedet – og ikke i vores haver.

Vi dyrker vores haver økologisk, netop fordi vi vil undgå fremmedstoffer, fordi vi vil lade biodiversiteten råde – derfor kan vi ikke leve med at det regner med gift ned i vores private haver. Vi vil have et forbud mod brug af prosulfocarb. Vi vil ikke have giftregn i hoveder og haver.

Gåtur mod giftregn

Da det er i efteråret at regnen i den grad er mættet med prosulfocarb, vil vi i Praktisk Økologi opfordre jer alle derude til at arrangere lokale gåture. Alle deltager med en paraply over hovedet pyntet med æblehøst, for at vise, at vi ikke vil have giftregn i vores haver og hoveder.

I 2016 koordinerede vi gåturen, så den foregik online og fysisk d. 1. oktober. Vi opdaterer siden, når vi har en ny dato for den næste koordinerede gåtur.

Hent vores guide til gåture mod giftregn

Vi har lavet en skabelon til din pressemeddelelse, som du let kan rette til.

Hent badge til Facebook.

Vi har lavet en række forskellige grafikker, du kan bruge til at skabe opmærksomhed for din gåtur: hent grafik

Hvad er prosulfocarb egentlig?

Efterårets måneder september og oktober er de måneder, hvor målestationerne i Risø og Sepstrup Hede registrerer højest koncentration af prosulfocarb i regnvandet. Det er i disse måneder at prosulfocarb bringes ud på de danske agre og det er i disse måneder at høsten hænger og står i de danske haver og strutter – intet anende om at regnen fører gift med sig og falder på alles høst – lige inden, vi samler ind i lader, fadebure, kældre og frysere.

Hvad er problemet med prosulfocarb og hvor stort er det

Værd at filosofere over når vi tænker på gift

Hvad har andre skrevet om prosulfocarb?

Yderligere information

Vigtig er at vi ikke går ture sammen mod giftregn for at dæmonisere særlige grupper i samfundet. Vi ønsker ikke at vores gåture giver fingeren til naboen. Vi ønsker at gåturen bliver en demokratisk samtale – hvor der er plads til uenigheder. Gåturen er en lejlighed til med glæde og gode forbilleder at skabe forståelse for at vi er mange, som ikke vil have gift i det frie åbne land.

TAK fra Landsforeningen Praktisk Økologi, Havenyt.dk og alle vores venner, brugere, medlemmer og samarbejdspartnere.

Se billederne fra vores gåtur

Se de dejlige billeder fra 1. oktober 2016, da vi gik tur mod giftregn.

Billeder fra dagen

Her er du: Forsiden > Projekter > Giftregn – nej tak

Søg:

StÝt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider