Vores havementorer er frivillige medlemmer, der gerne vil give gode råd og sparring til dig om alt fra høns i haven til bi-venlige bede.

Havementorer

Vores frivillige havementorer er vores mere erfarne medlemmer, der har lyst til at hjælpe andre medlemmer med sparring og gode råd til haven. Helt gratis. Du kan kontakte til hvem som helst af havementorerne. Ønsker du besøg af havementoren, skal du kun betale for transport.

Find din havementor

Havementorer på Sjælland
Havementorer på Fyn
Havementorer i Jylland

Sjælland

2670 Greve

Sanne
Jeg bor i et typisk parcelhus i Greve, syd for København, med tilhørende 700 m² have, som langsomt er ved at blive omdannet fra græsplæne til økologisk have, inkl. køkkenhave, frugttræer, blomster og et voksende dyreliv. Jeg er 30, men har allerede i mange år haft have og interesseret mig for dyrkning, specielt af alt der kan spises, fra gængse grøntsager til specielle flerårige afgrøder. Min have er min legeplads, hvor jeg afprøver nye ideer og forsøger at skabe mere liv omkring mig, i takt med at græsarealet svinder. Jeg drives først og fremmest af nysgerrighed og et behov for adspredelse fra et hektisk arbejdsliv. Hvis du savner ideer og inspiration, eller ikke helt ved hvordan du skal komme i gang, så hjælper jeg dig meget gerne på vej.

Kontakt Sanne: poko@sbjerg.dk

2740 Skovlunde

Lene
Min have er både pryd og nyd. Hyggelige og blomstrende steder til afslapning, men også plads til alt det spiselige. Jeg har ikke noget imod vilde hjørner, men jeg er »Nusseren« som ikke kan lade ukrudtet stå. Jeg har aldrig været et sekund i tvivl om, at min have skal dyrkes økologisk. Opskriften er kompost, grøntgødning, jorddække, sædskifte og biodiversitet. Min erfaring er fra mindre haver, hvor der ikke er plads til store træer og vildtvoksende buske. Men jeg vil så gerne det hele, så jeg går altid gået efter svagtvoksende sorter. Min haveinteresse startede med grønsagshaven. Drivhuset kom hurtigt til. Og nu har jeg også fokus på stauder og frugt. Jeg har haft min kolonihave på 500 m² siden 2002, og de sidste 4–5 år forinden dyrkede jeg nyttehave. I 2011 kom der en lille rækkehushave til. Jeg kalder den vinterhaven, fordi målet er, at den skal være en pryd i vinterhalvåret.

Kontakt Lene: tangakat@gmail.com

2950 Vedbæk

Kay
Jeg er uddannet landskabsarkitekt og har designet private haver både her og tidligere i Los Angeles.

Jeg har været meget interesseret i spiselige haver og deltog i et kursus i England med berømt skovhave ekspert Martin Crawford. Min egen spiselige skovhave startede to år siden, som betyder, at jeg har »hands-on« erfaring.

Kontakt Kay:kaysalesdk@gmail.com

4180 Sorø

Sandra
Jeg hedder Sandra, jeg er født i 1985 har to børn i børnehavealderen, en mand og fuldtidsjob. Vores have er på ca. 800m3 i et almindeligt vila/parcelhusområde, huset har vi haft siden 2012. Jeg har et afslappet forhold til at holde have, hvis der er noget der ikke bliver til noget, så pyt med det, så planter jeg bare noget andet:) Jeg er vokset op på en lille økologiskgård og har via mine forældre et stort netværk at trække på, hvis der opstår spørgsmål, jeg ikke selv kan svare på. Det er sjovt at afprøve nye teknikker, jeg poder selv mine frugttræer, med blandet succes og jeg synes det er spændende at lave stiklinger, generelt er formeringsprocessen det, der optager mig mest i øjeblikket. Jeg er medlem af foreningen frøsamlerne. Jeg har ikke tænkt så meget over hvor meget tid jeg kan afsætte, det tænker jeg vi kan tale om:)

Kontakt Sandra: sandra2xs@gmail.com

4180 Sorø

Mette
Jeg har dyrket små og store stykker jord så længe jeg kan huske. Jeg bor ved Sorø og jeg har en have på 1200 kvadratmeter. Haven ligger helt tæt op imod skoven. Det giver en række særlige udfordringer. Min hovedinteresse køkkenhave og krydderurter, men jeg er også meget glad for mit drivhus. Jeg vil gerne dele mine erfaringer om hvordan en køkkenhave kan være en spiselig glæde uden at blive en arbejdskrævende udfordring. Krydderurter er for mig en meget væsentlig del spisehaven. Her har jeg både viden og erfaringer, som jeg gerne deler med andre interesserede. Endelig har jeg gjort en del erfaringer om hvordan man deler en have på landet med både vilde dyr, særlig rådyr og harer, samt en nabo der er almindelig landmand med sprøjtede marker. Jeg tænker jeg kan bruge 4–5 timer om måneden hvis der er behov for det, og selvfølgelig helst i mit lokalområde.

Kontakt Mette: mette@herget.dk

4550 Asnæs

Dorthe
Jeg har en have på omkring 2100m2 i en lille lansdby i Odsherred. Jeg har en have med urtehaver, drivhus, store og små frugttræer, nøddetræer, bærbuske, grenbunker, opstart på en skovhave, bigårde og hønsehus.

Kontakt Dorthe: dorthe-janerik@mail.dk

Fyn

5771 Stenstrup

Mona
Jeg vil gerne bidrage til, at flere kan få glæden ved alt det skønne, der kan ske i en have. I min verden er mangfoldighed, også kaldet biodiversitet, det bedste, der findes. I alle aspekter. Derfor bør en have også indeholde alt, hvad hjertet og naturen begærer: nyttige insekter, fugle, pindsvin og alt det andet mylder, der på økologisk vis kan bekæmpe nogle af de ting, som vi holder mindre
af i haven. En have behøver ikke at være 500 m² eller mere for at blive vidunderlig. Tænk blot på, hvor meget glæde man kan have af at sidde på en lille bænk og kigge på et æbletræ med vidunderlige, yndige, hvide blomster, efterfulgt af den kølige skygge på varme sommerdage og til sidst nyde frugterne. Jeg kan komme med bud på anlæg og udnyttelse af køkkenhave – herunder kompost, grøngødning og jorddække, no-dig (ikke-grave)-metoden og gødningstyper. Bud på gode stauder, græsser, surbundsplanter. Hvor planter man hvad? Jeg kan komme med friske input til en eventuel omlægning af dele af haven. Jeg har 30 års haveerfaringer. Jeg vil gerne hjælpe jer, der bor på Sydøstfyn, i en radius på ca. 25 km rundt om Stenstrup.

Kontakt Mona: ibsenskolevej11@gmail.com eller 2028 6248.

5853 Ørbæk

Olav
Jeg har 30 års erfaring med diverse økologiske haver, og tre- fire års oplevelser med biodynamske præparater, mange flere år med såkalenderen. Jeg er ¾ dele selvforsynende med det meste og er tovholder på en stor flygtningehave, på 2.år i Ryslinge. Jeg vil gerne komme til besigtigelser i en radius af 12 km rundt om Ryslinge og invitere viceversa i min(e) have(r). Forslag til handlingsplaner, herunder for opbevaring og opstart af ny projekter gives gerne via mail eller telefonisk kontakt.

Hilsen Olav
Kontakt Olav: olavmann45@gmail.com eller 2016 1970

5900 Rudkøbing

Pia
Jeg har dyrket økologisk have i 35 år – siden jeg blev færdig med at læse og flyttede fra Århus ud på landet. I nogle år drev jeg sammen med en kæreste et lille husmandsbrug på 16 tdr. land, som vi midt i 80’erne omlagde til økologisk drift. I dag bor jeg på Langeland, hvor jeg har en 2600 m² stor have med 14 store højbede til grøntsager og skovhave, der rummer mange spiselige bær, frugter, krydderurter og andre spiselige urter, store og små træer og buske, blomsterløgvækster, roser og stauder. Jorden holdes dækket hele året – og tilnærmelsesvis ukrudtsfri – af enten planter i vækst eller kviste, blade, tang og lign. Jeg graver den aldrig. Jeg er optaget af at skabe et miljø med plads og mulighed for stor biodiversitet. Tror du, at du kan bruge min viden og erfaring, deler jeg den gerne med dig.

Kontakt Pia: pia@dadlnet.dk

Jylland

6760 Ribe

Hans
Jeg har dyrket økologisk køkkenhave de sidste 40 år, alle de forskellige steder jeg har boet i tidens løb. I dag har jeg en meget høj grad af selvforsyning med grøntsager, frugt og bær. Har 2,6 ha, hvor størsteparten er skov til selvforsyning af brænde og tømmer. Har en lille planteskole til eget forbrug, så der kan blive nye skovtræer og lidt ekstra frugttræer. Har bier og høns. Går meget op i at være selvforsynende med næringsstoffer gennem kompostfremstilling. I 2013 begyndte jeg at dyrke efter det biodynamiske princip. Jeg synes det kunne være dejligt, hvis min erfaring kunne bruges til at inspirere andre medlemmer til at bruge jorden til at fylde maverne eller bare til at få fingrene i jorden og få livgivende jordforbindelse.

Kontakt Hans: smutomkringhansoganne@paradis.dk

7100 Vejle

Mette Sørensen
Jeg har altid interesseret mig for have og økologisk dyrkning. Tidligere arbejdede jeg mest med køkkenhaven, men de sidste mange år har interessen mest været på blomstrende ting og mangfoldighed, så der er gode forhold for fugle, smådyr og insekter. Jeg lægger også stor vægt på, at der er blomster at plukke ind det meste af året. Jeg bor i en almindelig lille parcelhushave i Vejle, hvor vi også har en lille flok høns, som vi synes er en uundværlig del af livet og hyggen i haven, og så kan vi jo være selvforsynende med god gødning til planterne. Jeg har haft høns i rigtig mange år, og har fået mange erfaringer med at holde havehøns. Jeg skrev en artikel til Praktisk Økologi nr. 2/2010: ‘Lille have med stor mangfoldighed’.

Kontakt Mette: mettes@pedersholm.dk

8382 Hinnerup

Mia Stochholm
Jeg bor i Hinnerup ved Århus på et lille landsted på 1 hektar med familie, stor køkkenhave, fjerkræ, pony og æsel. Jeg er uddannet økologisk landmand, og jeg arbejder med formidling af økologisk havebrug i form af skribentarbejde til haveblade og udførelse af forskelligt havearbejde. Jeg kan være behjælpelig med: Opstart af køkkenhave, højbede, krydderurter, kompost, jord, mindre dyrehold, kvashegn – mere liv i haven generelt.

Kontakt Mia: miamiamiamia@hotmail.com

8464 Herskind

Lotte Kramer
Jeg har haft, og arbejdet i, haver i 23 år. Både egne, venner og families. Jeg elsker både det daglige arbejde og nyanlæg. Jeg får hele tiden nye ideer og kan ikke se et stykke jord uden, i tankerne, at planlægge hvad det kan bruges til. Primære interesseområder er: Køkkenhave (vintergrøntsager, jordforbedring, gamle sorter, blandingskultur, anlæg), prydhave med vægt på mangfoldighed og fugle/insektvenlighed, frugt/bærhave (gamle sorter, smag, lang sæson, mangfoldighed), drivhus og mistbænk samt bier i haven, høns, ænder, gæs og andre husdyr. Jeg bor i Herskind v. Århus.

Kontakt Lotte: lotte.kramer@icloud.com

9520 Skørping

Lilli
Jeg er vokset op på en gård, hvor selvforsyning var en selvfølge. Jeg hjalp meget til i vores store køkkenhave og fik allerede dengang en viden om og stor interesse for planter og dyr- store som små. Ligeså stille blev denne interesse til en stadig større glæde over alt, hvad der spirer og gror, kribler og krabler. Jeg har i 31 år dyrket vores parcelhushave med køkkenhave, frugttræer, frugtbuske, roser og stauder. Jeg har planlagt haven sådan, at jeg hele året rundt kan plukke en buket blomster- stor eller lille. Haven er præget af frodighed med en stor mangfoldighed til gavn for de vilde insekter og for de to bistader med fredelige bier, der står bagerst i haven. En lille hønseflok er med til at give liv i haven og gødning til grønsagerne. Jeg vil meget gerne bruge mine erfaringer som havedyrker til at hjælpe nye haveejere med tips og tricks til at komme i gang med at dyrke have – måske bare en lille del af haven. Haven kan efter min mening være alt fra »en spirende interesse«, en krydderurtehave, krukker på terrassen, små parcelhuser og kolonihaver til den store landbohave. Jeg bor i Himmerland, nærmere bestemt, Gl. Skørping, tæt ved Rebild, 25 km syd for Aalborg.

Kontakt Lilli: brochris@mail.tele.dk

9460 Brovst

Inge Lis
Jeg bor i Tranum i Jammerbugten og har en have i udkanten af landsbyen. Jeg har først og fremmest spiselige afgrøder: 22 højbede med diverse grøntsager, frugttræer, frugtbuske, krydderurter. Desuden nyplantede hassel og valnød og et par figen træer. Et stort drivhus med druer, tomat, agurk og diverse peberfrugter. Og selvfølgelig har jeg masser af blomster, mange integreret imellem grøntsager. Fokus for mig er at være selvforsynende, at arbejde med økologiske metoder hvor jordforbedring er vigtig. Er interesseret i mangfoldighed, gamle sorter, samler selv en del frø. Min baggrund i praktisk økologisk landbrug startede i 1970-erne, også med en stor køkkenhave, senere undervisning og nu lokalt engagement i havegruppe og skolehave ud over min egen have.

Kontakt Inge Lis: ingelisdissing@gmail.com

9600 Aars

Gitte
Jeg har dyrket til mere eller mindre selvforsyning siden 1989. Jeg har en stor have med grønsager og urter, samt lidt foder til mine kræ, og jeg producerer også en del af mine frø selv. Jeg har aldrig interesseret mig for blomster og prydhave, men læser og tiltrækkes mere og mere af permakultur-ideerne. Jeg vil gerne være havementor og være med til at flere mennesker får noget godt og sundt ud af den have, de nu for tiden har.

Kontakt Gitte: gittechr36@gmail.com eller 23445391

Vil du være havementor?

Har du lyst til at være havementor, så skal du blot sende en mail til mikael@praktiskoekologi.dk med en beskrivelse af dig selv, dine kontaktinformationer og dit medlemsnummer.

Her er du: Forsiden > Projekter > Havementorer

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider