Praktisk Økologi 1/2019

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Formanden opfordrer medlemmerne til at være hverdagshelte i den økologiske folkebevægelse.

Et kursus i permakultur på Ridgedale i Midtsverige

Af Eva Nikolajsen
Side 4

I juni 2018 deltog forfatteren i et 10 dages International Farmscale Permaculture Design Certificate Course på Ridgedale i Värmland i Sverige. Det blev til et inspirerende ophold, hvor de kom omkring alle hjørner af et mindre produktionslandbrug og permakulturprincipper.

Tomatmangfoldighed

Af Eva Skjødsholm
Side 8

I disse år tales der om madsuverænitet og selvbestemmelse over vores mad. Ved at dyrke tomater selv, kan man få del i mangfoldigheden i udseende og smag og generobre en lille del af magten. Tomatens historie, forædling, dyrkning og favorit-sorter beskrives ud fra forfatterens egne erfaringer.

Det Åndbare Hus

Af Jette Hagensen
Side 14

Det Åndbare Hus ved Ringsted er et udviklingsprojekt, hvor en virksomhed har forsøgt at lave et hus, der kan indgå i naturens kredsløb og er en del af en cirkulær økonomi. Huset kræver et minimum af energi og ressourcer til drift og vedligehold og er sund og behagelig at bo i. Lige nu bliver huset test-beboet af en ung familie, der deler deres erfaringer.

Glashuset ved Bjerrely

Af Villy J. Larsen
Side 18

Ved Bjerrely Fiskesø og Muslingehus i Midtjylland har Bjarne og Lotte Vestergaard bygget deres livs bolig – et glashus med indbygget halmhus – i daglig tale kaldet Glashuset. Fordelene er utallige for familien, og mange finder inspiration ved at besøge stedet.

Nordjyske havefolk lærer af afrikanske småbønder

Af Ulla Skovsbøl
Side 21

En gruppe økologiske haveejere i Nordjylland har dannet en arbejds- og læringsgruppe, hvor de hjælper hinanden med praktiske opgaver og deler viden efter samme model som i de succesfulde Farmer Family Learning Groups i Uganda. Modellen er nem at kopiere.

Økologiske globetrottere

Af Ulla Skovsbøl
Side 25

Aage og Inge Lis Dissing har viet deres liv til økologien. De grundlagde et af de første økologiske landbrug i danmark, var forstanderpar på Den Økologiske Jordbrugsskole og i en alder af 57 og 53 år droppede de deres gode, faste jobs for at arbejde med økologi i Afrika.

Økologisk dyrkning af peberrod

Af Lars Henrik Jacobsen
Side 26

I 2017 blev der ved Institut for Fødevarer i Årslev dyrket en række sorter af peberrod, der blev udvalgt fra den danske samling af peberrodssorter. Formålet var at finde frem til sorter, der er egnede til økologisk produktion. Der blev især lagt vægt på sorternes sundhed ved udvælgelsen af sorterne.

Lottes landliv

Af Lotte Denckert
Side 30

Lotte fortæller i en artikelserie om sit liv på landet med selvforsyning. I denne artikel handler det om frøsamlermani, de første frø, der skal sås og vinterpleje af fjerkræ og mennesker.

Hjemmeavlede kålkrydsninger

Af Camilla Plum
Side 33

I et forsøg på at skabe nye kålsorter, der er særligt velegnede til vores klima, dyrkede de på Fuglebjerggaard 17 forskellige sorter af bladkål i 2016 og testede deres hårdførhed. Camilla Plum fortæller om sorterne og den helt uvidenskabelige udvælgelse.

Medlemsstof

Side 36

I medlemsstoffet beskrives foreningens samarbejde med Jyderup og Vestjyllands Højskole, indkaldelse til generalforsamling og årsmøde. Der er medlemsannoncer, medlemstilbud, årskalender for 2019 og en sang fra jubilæumsfesten i oktober 2018.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2019 > Praktisk Økologi 1/2019

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider