Praktisk Økologi 1/2024

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Astrid Sandmark
Side 3

Viden forpligter

Chilidyrkning – en hot passion

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen
Side 4

Chili er en karakterstærk frugt, der er kendt af stort set alle mennesker på Jorden. Den kan noget helt særligt i mad, og er noget af det første vi sår allerede i januar måned. Lotte og Per har dyrket chili i 30 år og fortæller her om deres dyrkningserfaringer og anbefaler gode sorter.

Hjemmelavet spagnumfri jord til havens potter og krukker

Af Lotte Hovmark Børresen og Per Kring Jensen
Side 9

Forbrugersamfundet har lært os, at alt kan købes – også jord til at så og plante i. Sådan har det ikke altid været, og i lyset af de aktuelle miljø-, klima- og biodiversitetskatastrofer bør vi genoplive gamle dyder og lave vores egne jordblandinger. Lotte og Per forklarer, hvordan de selv blander jord ud fra ingredienser, de har til rådighed i nærmiljøet.

Grisehold uden griseri

Af Troels Højgaard Engemand
Side 12

Det løber tit op i foderomkostninger at have et mindre grisehold. Et frugtbart samarbejde med et supermarked bekæmper madspild og gør det lettere at være lille producent med store ambitioner om høj dyrevelfærd. Troels aftager madaffald fra REMA1000, som han fodrer til sine grise, der lever et godt ude-liv med masser af plads.

Planternes rødder – deres betydning for planten og jorden

Af Hervé Lognonné
Side 16

Planternes underjordiske liv er altafgørende for, hvordan planten klarer sig i forhold til vækst og tolerance over for sygdomme, skadedyr, vejr- og vindforhold. Men planten kan ikke klare sig alene med sit rodnet. Den indgår komplekse alliancer med livet omkring den, hvor det handler om både at give og tage. Hervé kommer langt omkring under jorden og beskriver bl.a. symbiosen med mykorrhiza og kvælstoffikserende bakterier.

Kvashegn

Af Mia Stochholm
Side 20

Uanset om man kalder havens overskudsproduktion af organisk materiale for affald eller ressource, så kommer man ikke udenom, at det fylder og kan ligge i vejen, før det bliver nedbrudt. Et kvashegn gør det nemt at komme af med materialet på en æstetisk måde og på samme tid skabe levesteder og opbygge havens kulstoflager. Artiklen kommer omkring alle aspekter af kvashegn fra dimensionering, valg af pæle til biodiversitet.

Det satans ukrudt – et historisk indblik i ukrudt og ukrudtsbekæmpelse

Af Karoline Corfitz Hansen
Side 28

I dag skubber debatten om biodiversitet og Vild Med Vilje til mange generationers kamp for rene græsplæner, klippede kanter og ensartede marker. Men hvorfor er det egentlig så vigtigt for os mennesker at føle os i kontrol over de grønne omgivelser, vi befinder os i? Og hvem er det, der bestemmer, hvilke planter som skal dyrkes, og hvilke der skal udryddes?

Frøbibibliotek

Af Marianne Mikkelsen
Side 32

Små frø kan give stor handlekraft og måske bære kimen til lokale fællesskaber om dyrkning. I Aarhus har man lavet et frøbibliotek, hvor man kan dele og udveksle frø. Det er et koncept, der let kan kopieres af andre.

Alle har da ret til en skov

Af Signe Schrøder
Side 33

Alle kan få plads til en skov med Miyawaki-metoden. I Projekt Skoleskov har Landsforeningen Praktisk Økologi plantet 10 skove på små arealer i skolegårde med hjælp fra 500 børn til glæde for både biodiversitet og børn.

Nye bøger

Side 37

Blandt urter og elverfolk – Årets gang i Hyldemors Have af Maria Lisette Jacobsen og Permakultur – sådan regenererer vi naturressourcerne og modvirker klimaforandringerne af Mira Illeris og Esben Schultz.

Medlemsstof

Side 38

Indkaldelse til generalforsamling, info om bl.a. festival, ny praktikant og vindensdeling online.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2024 > Praktisk Økologi 1/2024

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider