Praktisk Økologi 2/2024

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Astrid Sandmark
Side 3

Vær med til at sætte retningen!

Tema: Klimatilpasning i køkkenhaven: Hovedkål og klimatilpasning

Af Karna Maj
Side 4

Klimaet er i forandring, og det har det været, lige siden Karna Maj begyndte at dyrke køkkenhave i 1977. Konsekvensen af klimaforandringerne er helt lavpraktisk, at dyrkningsanvisningerne og især såtidspunkter i havebøger ofte ikke længere er helt retvisende. Vi bliver derfor nødt til at gøre nye erfaringer og dele dem med hinanden. Måske skal såtidspunktet rykkes flere uger, eller man skal overveje andre sorter. Her handler det om hovedkål og klimatilpasning.

Lad værktøjet stå knivskarpt

Af Mia Stochholm
Side 8

Haveredskaber er udsat for meget slid i det krævende udendørs arbejdsmiljø. Man kan enten affinde sig med den langsomt svigtende effekt og bare bande lidt højere og bruge lidt flere kræfter, eller man kan sætte sig lidt ind i slibeteknikken og både gøre havearbejdet sjovere, forlænge redskabernes levetid og skåne sin krop.

Kortlægning af blomstringstider

Af Yoko Luise Dupont
Side 12

Et forskningsprojekt på Aarhus Universitet vil forsøge at kortlægge blomstringstiderne for de vilde blomster ved at indsamle data fra borgere, der melder observationer ind. Formålet er at samle viden om, hvornår der er føde til insekterne i de forskellige landsdele og se effekter af klimaforandringerne.

En kirkegård med havestemning

Af Heidi Kirk Nissen
Side 13

Havdrup Kirke ligger mellem Køge og Roskilde. Her har præsten gentænkt de traditionelle uskrevne regler om kirkegårde klædt i sten og stedsegrønt og skabt et mangfoldigt og indbydende miljø for både dyr og mennesker, fordi skønhed heler mennesker i sorg.

Tidlig såning af majs og bønner på friland

Af Karna Maj
Side 18

Klimaet ændrer sig, og det må vi udforske i vores dyrkning. For 40 år siden kunne man kun dyrke majs i den sydlige del af Danmark og kun med forkultivering. Nu kan vi så majs så sent som i første halvdel af juni og høste i oktober – og åbenbart også meget tidligere, end vi ellers har praktiseret.

Vand din have nedefra

Af Dorte Fløjgaard
Side 22

Regnvand er både en velsignelse og en forbandelse i vores haver, afhængig af hvornår og hvor meget der kommer. Med udgangspunkt i vandets fysik kan man designe sin have, så afledningen forsinkes, og havens planter kan få en mere stabil vandforsyning. Ved at lave en vandret udgravning (en swale) kan man holde på vandet, så planterne forsynes i tørketider.

Forårstips

Af Mia Stochholm og Heidi Kirk Nissen
Side 25

Seks tips til at gøre dyrkning i køkkenhaven nemmere.

Et frugtbart samarbejde styrker økologien i ulande

Af Ove Gejl Christensen
Side 26

I ulande som Vietnam og Tanzania er økologi stadig nyt som kommerciel produktionsgren. Med en hjælpende hånd fra en dansk NGO (ADDA) oplever bønderne både forbedret sundhed og økonomi gennem certificeret økologisk dyrkning.

Medlemsstof

Side 29

En opfordring til at melde sig ind i bestyrelsen, indkaldelse til generalforsamling, info om Naturmødet og Klimafolkemødet, medlemsannoncer og diverse medlemsinfo.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2024 > Praktisk Økologi 2/2024

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider