Praktisk Økologi 3/2024

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

En hyldest til havens flerårige ukrudt

Af Kristine Cazalis Fenger
Side 4

Maj måned er på mange måder det flerårige ukrudts højtid! Det kan fejres med mælkebøttefrikadeller, urtete, urtesalt med brændenælde og grønt drys af flere forskellige vilde urter. Kristine videregiver opskrifter med de vilde planter.

Få salat til at spire trods varme og tørke

Af Karna Maj
Side 9

Klimaet er i forandring, og konsekvensen er helt lavpraktisk, at dyrkningsanvisningerne i havebøger ofte ikke længere passer til virkeligheden ude i haven. Vi bliver derfor nødt til at gøre nye erfaringer og dele dem med hinanden. Det er nu så varmt om sommeren, at det er vanskeligt at holde en jævn forsyning af salat i gang om sommeren. Frø kan ikke spire i heden, det er svært at plante ud i sol og tørke, planterne går i stok i utide, og salathoveder kan ødelægges af bl.a. tipburn. Der er mange råd at hente hos Karna.

Mashua og oka

Af Claus Ilsøe
Side 14

Mashua og oka er bare to af mange afgrøder, der går under betegnelsen lost crops of the Incas. Det er afgrøder, som forsvandt i forbindelse med Spaniens kolonisering af Sydamerika, og som stadig kæmper for større udbredelse.

Frøformering af forårsblomstrende løg og knolde

Af Hanne Søgaard
Side 18

Mange forårsblomstrende planter er vigtige som nektar- og pollenkilder for de første insekter, der er sultne efter en lang vinter. Blandt de tidligst blomstrende er nogle af vores forårsblomstrende løg og knolde, og da disse også giver os dejlige forårsfornemmelser, kan man ønske sig mange – rigtig mange – af dem. Den letteste og billigste måde at få mange flere er ved at formere med frø.

Rønnebæksholm – Det robuste staudebed

Af Heidi Kirk Nissen
Side 23

Det robuste staudebed ved herregården Rønnebæksholm er lavet som et eksempel på et frodigt staudebed, der vil kunne klare sig godt i det danske klima med de forandringer og udfordringer, der følger af klimakrisen. Planterne er specifikt udvalgt efter at skulle trives i den sydsjællandske muld på Rønnebæksholm samt være stabile under ekstremt vejr som tørkeperioder om sommeren og store mængder nedbør i vinterhalvåret.

Hjemmedyrkede buketter til hele året

Af Fie Boesgaard
Side 26

Med en smule kreativitet, naturen omkring dig og lidt plads i haven har du den perfekte opskrift på havebuketter året rundt. Fie er blomsterbonde og guider til opstart af skærehave, og hvordan du får buketter til at holde længst muligt.

Besøg på Zákynthos sætter gang i drømme om mere alsidighed i landbruget

Af Mikkel Berggreen Schmidt
Side 32

På den græske ø Zákynthos leder kulturlandskabet på mange måder tankerne tilbage til 1950’ernes Morten Korch idyl med små familielandbrug, fritgående husdyr og alsidig drift. Det giver ikke alene en god stemning, men også en fornemmelse af et landbrug, der formår at sameksistere med den omgivende natur.

Hold styr på væksterne med buer af pil

Af Mia Stochholm
Side 36

I løbet af sommeren kan det være svært at holde frodigt voksende planter væk fra gangarealer, terrasser og naboplanter. Et medlem fandt en fin og lavpraktisk løsning med buer af tørrede pilegrene.

Nye bøger

Side 37

Omtaler af Dyrk grøntsager året rundt af Yen Frydensberg Egebak, I gang med spiselige bede af Kristine Cazalis Fenger, Grøntsager – dyrk og spis af Jens Juhl og Sølva Falgren, Sommerhushaver af Linette Bekhøi og Planternes forundelige liv af Dr. Stuart Farrimond

Medlemsstof

Side 38

Medlemsannoncer og diverse medlemsinfo og foreningsnyt.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2024 > Praktisk Økologi 3/2024

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider