Praktisk Økologi 5/2005

Praktisk Økologi 5/2005

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Nye vampyrer

Af Jens Thejsen
Side 2

Dansk landbrug er stolt af dansk landbrug. Mange ulande har fået påduttet den danske model med monokultur, kunstgødning, sprøjtemidler og store maskiner. En model, hvor man slet ikke bygger på lokale forudsætninger og de lokale ressourcer.

Petersham Nurseries

Af Jens Thejsen
Side 4

I slutningen af maj besøgte vi den lille planteskole Petersham Nurseries lidt udenfor det smukke Richmond i det ydre London. Planteskolen var før i tiden en traditionel produktionsplanteskole, men den har ændret sig til et æstetisk oplevelsessted.

Opbevaring af Kernefrugt

Af Karna Maj
Side 8

Hvis man har holdbare æble- og pæresorter, skal de plukkes inden de er helt modne, hvis de skal kunne holde sig i mange måneder. Det giver en anelse mindre aroma, men længere holdbarhed.

Opbevaring af grønsager i kasser

Af Sofie Arlien-Søborg
Side 9

Allerede når man vælger frø, er det en god ide at tænke på, hvilke sorter af de forskellige grønsager, som vil kunne opfylde ens behov i forskellige henseender. Et af dem kunne handle om egenskaber i forhold til opbevaring.

Konservering

Af Sofie Arlien-Søborg
Side 10

En lang række af havens afgrøder kan gemmes ved at nedfryse, tørre eller sylte dem. Her er nogle forslag.

Opbevaring af grønsager ude i haven

Af Karna Maj
Side 12

Grønsager er bedst, hvis de høstes friske ude i haven – også om vinteren. Nogle grønsager kan stå derude hele vinteren uden problemer, mens andre skal beskyttes mere eller mindre mod frost.

Køkkenhave i klitterne

Af Birgitte Løkke og Anders Dam
Side 14

»Det lyder skægt. Den må vi se.« Det var vores umiddelbare reaktion, da Anne Marie og Kristen Sørensen fortalte os om deres køkkenhave i klitterne på nordspidsen af Fanø. Anne Marie og Kristen bed straks på med en invitation og vi besøgte dem og haven på en af de mange bygedage i juli.

Sensommermad med rødbeder og asier

Af Pernille Skjødt
Side 16

Opskrifter på sensommermad med rødbeder og asier.

Når frøene ikke vil spire…

Af Troels V. Østergaard
Side 18

Vi har i nogle år haft problemer med gulerødder, som ikke ville spire. Sidste år var der også problemer med andre ting, som ikke ville spire, og i år har det været helt galt: Salat, spinat dild… ikke noget af det, vi har sået, er kommet op.

Vi skal sige klart nej til monopol på vore fødevarer

Af Birgitte Bak
Side 19

Med den teknologiske udvikling følger fremtidsperspektiver, vi som ansvarlige mennesker med ønsket om at sikre vores efterkommere, må forholde os til. Et spørgsmål er mere end aktuelt lige nu: Hvem skal eje rettighederne til liv?

Gedehamse og dem der ligner

Af Bjørli Martha Lehrmann
Side 20

Gedehamsene danner i bogstavligste forstand forbillede for masser af andre insekter. Både blandt biller, fluer, sommerfugle, snyltehvepse og enlige bier findes dyr, der har gul-sorte stiber, og som derved udnytter den fordel, der ligger i at se farlig ud.

Eddike af egen produktion

Af Jens Michael Gundersen
Side 21

Eddike er et levnedsmiddel, der i historisk perspektiv formentlig er så gammelt som vinen – eller nogle få måneder yngre. For hvor vinen er det naturlige følgeprodukt af druemost igennem en alkoholgæring, så er eddiken det naturlige følgeprodukt af vin.

Undersåning i hvidløg

Af Karna Maj
Side 24

Det giver en flot grøn have at så efterafgrøde på havens tomme bede, men der er ikke den store virkning med opsamling af kvælstof, hvis ikke den såes ud senest først i august.

Grøngødning, efterafgrøder og dækafgrøder

Af Karna Maj
Side 25

Anmeldelse af bogen Grøndgødning, efterafgrøder og dækafgrøder. Bogen er skrevet af Knud Suhr, Jens Thejsen og Kristian Thorup-Kristensen, og henvender sig til landmænd, gartnere, lærere, studerende m.fl. indenfor de grønne fag.

Humle

Af Per Kølster
Side 26

Humle er uundværlig i øl og smuk i haven. En utrolig livskraftig slyngplante, der forsvinder hvert efterår og troligt kommer igen hvert forår. I løbet af sommeren har den sendt 4–6 meter lange bladrige stængler op i lyset.

Kalender

Side 29

Medlemsannoncer

Side 30


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2005 > Praktisk Økologi 5/2005

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider