3. oktober 2011
Kære Abonnent.
Den måde industrien producerer fødevarer på er i stadig større modvind. Nogle gør noget ved det og du kan støtte de forskellige ildsjæle der kæmper en eller flere kampe ude i landet: Skriv under, se filmen og mød op til demonstration.
Du kan gøre en forskel!
Per Kølster og Tine Hage
Endnu engang har en storstilet undersøgelse af det økologiske jordbrug vist, at på den længere bane er økologisk dyrkning både mere miljøvenligt, billigere og udbytterne er yderst konkurrencedygtige i forhold til konventionel dyrkning. Alene besparelserne på kunstgødning og sprøjtegifte reducerer udgifterne med op til 45% og produktionseffektiviteten er 28% højere i økologiske systemer. De langvarige jordforbedringer på økologiske bedrifter med større andel af kulstof i jorden har betydelige fordele. Dels i forhold til puljen af vigtige mikroorganismer, der vokser i det økologiske dyrkningssystem, dels jordens evne til at holde på vand og næring samt struktur og luftindholdet var klart bedre i forhold til de konventionelle dyrkningsmetoder. På det sociale plan havde de økologiske bedrifter også flere fordele; de skaber flere arbejdspladser, har et bedre arbejdsmiljø og den lokale økonomi trives bedre. Læs hele rapporten her: www.organicportal.info/index.php/home-mainmenu-1/news-mainmenu-2/1-latest/1842-news-study-debunks-myths-on-organic-farms.html
/TH
Lejre Kommune vil være økologisk. Ud i alle kroge. Fødevareproduktionenen, landbruget, kommunale institutioner, private husholdninger og undervisningen skal være præget af økologi. Både teoretisk og praktisk. Læs mere om det her: www.dn.dk/Default.aspx?ID=25846&Purge=True
Praktisk Økologi er også med, idet vi skal være med til at få sprøjtegiften ud af alle de private haver i Lejre og kompostbunkerne ind. Det glæder vi os meget til. Læs mere om det kommende projekt her: www.dn.dk/Default.aspx?ID=25850&Purge=True
/TH
Den 16. oktober 2011 kl. 12.00 afholdes på Amagertorv (ved Storkespringvandet), Strøget i København: ‘GMO frit Danmark’ – en demonstration mod GMO i Danmark. Alle interesserede inviteres til at komme og give deres besyv med. Den 16. oktober er »Millions against monsanto, world food day«.
/TH
Forleden fik vi et brev med en opfordring til at skrive under på en fælles protest imod de forhold, industriel svineproduktion foregår under. Vi bringer her brevet i dets helhed:
»Kære Praktisk Økologi.
Vi, min mand – Lars Muhl og jeg, Githa Ben-David, flyttede rigtigt på landet for to år siden. Her har vi oplevet hvor stor en forurening, der sker, og også langsomt opdaget, at vi uvidende var flyttet direkte ind i et industrielt svineproduktionsområde:
Odder kommune, Østjyllands smørhul ude ved Hov (syd for Århus). Man ser ikke et svin, bortset fra de døde, som ligger klar til afhentning langs vejkanten under store metallåg.
Det har længe været svært for os at cykle/køre forbi de mange koncentrationslejragtige gårde, hvor svin er stuvet sammen under frygtelige forhold. Efter at have hørt at 150 vandboringer blev lukket i 2010 grundet forurening, er vi gået aktivt ind i at undersøge «tal», statistikker omkring landbruget, selvom vi normalt ikke har været særligt politike. Oveni vores aktiviteter, har vi nu fået oven i hatten, at den samme landmand, som har opkøbt alle jorder til foderproduktion i området nu skal have yderlige en 9000 m² stald med 24.000 smågrise blandt andet og et kæmpe Bio-gas anlæg, hvor gyllen fra samtlige industrielle landbrug i kommunen skal køres til og iblandes døde dyr… over for vores Institut for Energi og Bevidsthed og en lang række andre naboer.
Lovmæssigt kan vi intet gøre. Blot flytte og tabe en masse penge på vores selvstændige virksomhed. Tabe alle de træer vi har sat, podet… En storbonde har lov at ødelægge en hel egn, og han betaler mindre i skat end en bistandsklient og skylder måske 100.000.000 væk i banken.
Jo længere vi generelt har gravet ned i svine/husdyrsagen, des mere overraskede er vi blevet over tilstandene i Danmark og føler afmagt over, at lovene beskytter tilstande, som direkte truer borgernes sundhedstilstand (ifølge vore egne internationalt anerkendte fremmeste forskere inden for sagen).
Faktisk burde industrielt kød være mærket med «41% chance for salmonellabakterier» eller «16% penicillin resistente bakterier»… på linje med cigaretternes mærkning.
For at påvirke lovgivningen, har Lars og jeg fået www.stopsvineriet.nu sat op. Her kan man finde dokumentation, artikler plus to film, samt skriver under på ønsket om, at det industrielle landbrug lovmæssigt omlægges til et sundt, respektabelt og bæredygtigt landbrug, som ikke skærer den gren vi sidder på over.
Hvis I vil støtte op om sagen, vil det være guld værd. Og kender I andre, der vil være med?… Vi modtager også gerne oplysninger som yderligere kan styrke siden. Vi er jo først lige begyndt.
Siden har været oppe i mindre end en uge og har næsten 1000 underskrifter. Vi har brug for mere fart over feltet og dermed blandt andet jeres hjælp.
Det er ikke en vegetarsag, men et spørgsmål om at redde vores etik og velfærd. Og naturligvis vil frugterne af den give os en bedre smag i munden.
Kærlig hilsen og tak fordi i knokler og respekterer vores jord
Githa Ben-David«
Gå ind på hjemmesiden og skriv under: www.stopsvineriet.nu
/PK & TH
Kan vi som forbrugere påvirke produktionen af fødevarer? Er du i tvivl, så se her: mad-as.dk
/TH
Er du ikke tilmeldt vores nyhedsbrev? Tilmed dig her…
Her er du: Forsiden > Nyhedsbrevsarkiv > 2010 > Nyhedsbrev nr. 23