Praktisk Økologi 6/2002

Praktisk Økologi 6/2002

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Russisk roulette

Af Karna Maj
Side 2

Politikerne har i vores demokratiske samfund ansvaret for miljøet og vores sundhed. Det er derfor bekymrende, når embedsmænd melder ud, at de ikke har viden om, hvad der sker, når pesticider siver ned i grundvandet. Dermed har regeringen ikke et kvalificeret grundlag at træffe beslutninger udfra.

Kvalitet er vigtigst

Af Karna Maj
Side 4

Sobøgaard er kendt for sine økologiske produkter indenfor marmelade, saft, vin, mjød m.m. Søbogaard blev startet i 1976 af Poul Hansen, som sammen med et hold af kreative medarbejdere holder marmeladegryderne i gang og løbende udvikler nye produkter. Poul Hansen mener, at økologien er på vej nedad.

Græskar tll hele vinteren

Af Maren Korsgaard
Side 6

Maren Korsgaard har i sommeren 2002 dyrket 1000 græskar på ca. 5000 m². Ialt blev der dyrket 17 sorter, heraf 3 tidlige, kompakte squashtyper, 4 tidlige vintergræskar og resten pladskrævende vintersquash. I artiklen kan man læse om erfaringerne med de enkelte sorter.

En ny staudebog

Af Jens Thejsen
Side 8

Jane Schul har i sin ny bog »Politikens staudebog« et stort afsnit om staudernes vækstkrav og livsbetingelser – normalt et forsømt område i staudebøger. Størstedelen af bogen er dog staudebeskrivelser, men der er også om planlægning, farver og former, pleje, formering m.m.

Haveoplevelser og havekunst

Af Jens Thejsen
Side 9

Haven er mulighedernes sted og kan give mange oplevelser. Men hvornår er det smukke eller spændende oplevelser og hvornår er det kunst – en levende havekunst, som forandrer sig efter årstid og over år? I artiklen er der en anmeldelse af Danmarks Havekunst i tre bind.

Danmarks Havekunst i tre bind

Af Jens Thejsen
Side 11

I artiklen »Haveoplevelser og Havekunst« indgår en anmeldelse af det store trebindsværk »Danmarks Havekunst« af Hakon Lund, Lulu Salto Stephensen og Annemarie Lund.

Gensplejsede fødevarer skal mærkes

Af Ane Bodil Søgaard
Side 12
Læs artikel…

Der er en lang række kendte og ukendte risici ved at bruge genteknologi i praksis. Artiklen gennemgår historien bag GMO og ser på, hvordan gensplejsning ved brug i praksis vil influere på naturen og vore fødevarer, og hvorfor mærkning af gensplejsede fødevarer bør være et minimumskrav.

Gode kirsebær- og blommesorter til haven

Af Maren Korsgaard
Side 14

Når man skal vælge frugttræer er det vigtigt at få valgt den rigtige sort. Oversigt over kirsebær- og blommsesorter med hensyn til sæson, farve og smag, vækst og sundhed, oprindelsesland og -år, bestøvningsforhold. Desuden hvor man kan købe gamle sorter og podekviste.

Salamander

Af Sten Porse
Side 17

Salamanderen er et nyttedyr i haven, da den udelukkende lever af rov og omsætter store mængder larver, orm, snegle, bænkebidere m.m. Haven skal have et lille vandbassin med ikke for stejle kanter og en sten- eller kvasbunke for at være attraktiv for salamanderen.

Efterårets grønsagsretter

Af Anemette Olesen
Side 18

I efteråret er det de robuste vintergrønsager, vi får med ind i køkkenet efter en tur i haven. Derfor har vi brug for opskrifter som squashgratin, persillerodskroketter, pastinakkage, gratinerede jordskokker, vintersquashtærte og græskarmos.

Palmeø på afveje

Af Jens Michael Gundersen og Karin Hvidtfeldt
Side 20

Christiansø er en klippeø med frodige haver, og her kan der på grund af det milde klima uden problemer dyrkes både laurbær, figner, abetræer og hørpalmer foruden frodige økologiske haver. I artiklen er også opskrifter på Laurbærpesto og grillet figen i laurbærsirup.

Økologien holder ikke

Af Karna Maj
Side 22

Lars Lund giver i sin bog »Det økologiske drivhus« gode anvisninger på opstilling og indretning af drivhuset og gode, praktiske dyrkningserfaringer – opdelt både efter plantearter og måneder. Der er dog enkelte steder, hvor anvisningerne ikke er helt økologiske og derfor ikke lever helt op til bogens titel.

Druer i danske haver

Af Karna Maj
Side 23

I bogen »Druer i danske haver« af Jens Michael Gundersen kan man finde den nødvendige viden til at dyrke både spisedruer og vindruer i haven. Det hele er godt illustreret med tegninger og fotos. I bogen er de 30 beskrevne druesorter forsynet med karakterer for sundhed.

GMO-høringssvar

Side 23

Høringssvar af 5. september 2002 fra fem økologiske og biodynamiske foreninger til udkast til bekendtgørelser om udsætning og om produktion med genetisk modificerede mikroorganismer, planter og dyr.

Sådan flytter du træer og buske

Af Sten Porse og Jens Thejsen
Side 24

Hvis man har et træ eller en busk, som der ikke længere er plads i haven, kan man forsøge at flytte planten. I mange tilfælde kan det lade sig gøre at flytte selv et ret stort træ eller busk, men det er vigtigt at gøre det på det rigtige tidspunkt og den rette måde.

Haven har problemer

Af Kurt Boe Kjærgaard
Side 26

Den Økologiske Have har økonomiske problemer, da man mangler over 1 mio kr på budgettet for 2003, og hvis der ikke findes en langsigtet finansieringsløsning, kan det betyde, at Haven må køre på lavt blus i 2003.

Medlemsannoncer

Side 26

Annoncer for økologiske tekstiler, legetøj, naturkosmetik, bæredygtig arkitektur, økologiske juletræer, økologisk haverådgivning, feriebolig, kødgeder, lanolinholdig uld, isoleringsmaterialer, pil til flet. Bestillingskuponer fra Landsforeningen Praktisk Økologi og Den Økologiske Have.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2002 > Praktisk Økologi 6/2002

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider