3. januar 2017

10 grønne nytårsforsætter

Nytårsforsætter behøver ikke kun at handle om at blive en bedre version af dig selv; du kan også sætte dig for at hjælpe naturen, miljøet og vores planet. Du får her nogle lette tips til hvordan du kan skåne miljøet i 2017.

Vi ved det alle sammen godt. Vi hører dagligt om klimaforandringer, uddøde dyrearter, smeltende poler, forurening og hvordan vi mennesker ødelægger planeten mere og mere. Det kan være fristende at tænke, at det er håbløst og der er intet at gøre. Men det er der heldigvis. Og selv et enkelt menneske kan gøre en stor forskel. Sådan lyder det fra Landsforeningen Praktisk Økolog, som i disse år oplever et stigende medlemstal i takt med at flere bliver bevidste om at leve mere bæredygtigt.

»Vi kan tydeligt se og mærke, at danskerne bliver mere og mere opmærksomme på at leve mere bæredygtigt og tage nogle miljøvenlige valg,« siger Signe Schrøder, der er bestyrelsesmedlem i Landsforeningen Praktisk Økologi. »Der er mange, der efterspørger praktiske råd til hverdagen, som ikke kræver det store. Vi har derfor samlet 10 gode og lette tips, som alle, uanset hvordan de bor, kan følge, hvis nytårsforsættet er at blive mere grøn.«

1. Drop vand på plastikflaske
En norsk rapport har vist, at købevand på flaske koster 1.500 gange så meget energi at producere, som en tilsvarende mængde fra vandhanen. Derudover slipper der 80 gange så meget CO2 ud i atmosfæren. Så byt købevandet ud med din egen miljøvenlige vandflaske, som du kan fylde når som helst, hvor som helst.

2. Køb økologisk
Køber du økologisk, skåner du ikke kun din krop for sprøjtegifte, du skåner også naturen, grundvandet og dyrelivet. Sprøjtegifte er i sagens natur gift. Problemet er, at giften ikke kun rammer de insekter eller ukrudtsplanter, man vil af med, men også andre arter. Dette truer arternes mangfoldighed, og påvirker det øvrige dyreliv. Vælg derfor altid økologisk, når du har muligheden.

3. Brug indkøbsnettet
De gængse plastposer laves på fossilt brændsel, hvilket gør alene produktionen af dem skadelige for miljøet. En stor del af poserne ender desværre i naturen og i havene, hvor de gør stor skade. Plastik har en meget lang levetid i forhold til den korte brugstid. Det tager for eksempel 400 år for naturen at nedbryde det plastik, som holder en sixpack med øl sammen. Køb derfor nogle indkøbsnet i miljøvenligt materiale og genbrug dem igen og igen. Hav nogle liggende i bilen, i cykelkurven og på arbejdet, så du altid har en ved hånden, når du skal handle ind.

4. Brug cyklen til korte ture
De færreste af os har lyst til at opgive bilen fuldstændig til fordel for cyklen, men hvis du blot udskifter de helt korte ture ned til kiosken, supermarkedet, skole osv., så kan du alligevel spare miljøet for en hel del forurening og begrænse dit CO2-fodaftryk.

5. Skær ned på kødet
I Danmark har vi en ganske kedelig rekord. Vi har et af verdens højeste kødforbrug på 95 kg årligt pr. person. En ændring i vores madvaner er vigtigt for at sikre en bæredygtig verden. Produktionen af animalske produkter på verdensplan bidrager mere til den globale opvarmning end al verdens transport tilsammen. Drop kødet i hverdagene og spar pengene, så du i stedet kan købe godt, økologisk kvalitetskød i weekenden. Dermed mindsker du vandforurening, skovrydning og et væsentligt udslip af drivhusgasser og skåner samtidig de sparsomme vandressourcer.

6. Komposter dit affald
Kompostering af dit køkkenaffald betyder at alle næringsstoffer kommer tilbage i økosystemet, hvor det hører til, til gavn for jorden og miljøet. Det er ikke så svært at komme i gang med en kompostbunke i haven, men har du ikke mod på det eller har du ikke nogen have, så lav bokashi-kompost med kompostgær, som er let, lige til at gå til og kun kræver to små spande i køkkenet.

7. Dyrk din egen mad
Skån miljøet ved at dyrke dit eget grønt. Uanset om du har en altan eller en have, så vil der altid være plads til nogle krukker eller et højbed med tomat, agurk, salat og lidt krydderurter. Måske endda kartofler og jordbær. Måske drikker du meget te og vil lave dit eget økologiske te-bed, eller du får mod på mere og dyrker gulerødder, kål og asparges. Du sparer miljøet for meget forurening ved at dyrke dit eget grønt og tilmed får du det friskt og sprøjtefrit.

8. Byt med naboen
Vores materielle forbrug er voldsomt højt, og det er rigtig skidt for miljøet. Meget af det, vi køber, har vi slet ikke brug for. Vi behøver ikke alle eje en vinkelsliber eller en barnevogn, hvis bare naboen har og ikke bruger den. Inden du smutter ud og køber en vertikalskærer eller en trailer, så hør naboerne om de mon har en, du må låne engang imellem. Der findes også byttemarkeder i de fleste byer, hvor du kan bytte det tøj, du er træt af med gode bøger eller måske noget andet tøj. Det vigtigste er blot, at når du genbruger og bytter, at de sparede penge ikke bruges på forbrug, for så forsvinder miljøgevinsten.

9. Brug ikke spagnum
Meget af den plantejord, som vi køber, består af spagnum. Spagnum udvindes fra højmoser, der ikke kun er unikke naturtyper, men som også holder på kulstof. Når vi udvinder spagnum, gør vi uoprettelig skade på årtusinde gamle højmoser, og samtidig frigives kulstoffet i store mængder. Beregninger udført af DTU Miljø viser, at et kilo spagnum fører til et CO2-udslip på næsten et kilo. Fremfor at købe jord, der medvirker til ødelæggelse af højmoserne og som er en CO2-sviner, kan du selv lave din egen pottejord. Det vil også være godt at droppe surbundsbedet og i stedet dyrke planter, som er egnet til at vokse i den jord, du har i din have.

10. Sæt nogle træer og blomster til fugle og insekter
Naturen har det ikke helt godt i Danmark. Det meste af vores land er udlagt til alle andre formål end natur. Har du en have eller en altan kan du beskytte den eksisterende natur og skabe sammenhængende naturområder til glæde for insekter, fugle og pattedyr. Muligvis synes det ikke umiddelbart af meget, hvis du sætter blomstrende urter, en tønde med vand og åkander og træer og buske på altanen eller i haven, men faktisk er det rigtig gode levesteder for truede arter, og naturen har brug for enhver håndsrækning, den kan få.

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider