18. september 2007

Den lille sejr

Leder i Praktisk Økologi 5/2007

Af Veronica Bay, redaktør

Der har været nok af kampe at tage i denne sommer. Ikke alene blev vi invaderet af dræbersnegle – haver, marker, stuer og kældre blev oversvømmet igen og igen efter de værste regnskyl i mands minde.

Og kæmpet blev der. Bjerge af dræbersnegle blev hakket, druknet og kogt, og der blev hældt salt, sand, glasskår, chili, kaffegrums og Ferramol ud i lange baner – uden at det tilsyneladende hjalp ret meget. Omkring agurketid kravlede dræbersneglene for alvor ind i debatten. Der blev talt, skrevet og raset. Men snegledebatten manglede ikke alene klare løsninger. Den manglede også en diskussion om f.eks. sneglemidlet Ferramol. Godt nok er midlet godkendt til brug i økologiske landbrug, men kun i Danmark. I Sverige er det f.eks. helt forbudt. For nogle år siden var det kun tilladt at bruge midlet to gange per sæson; nu er den restriktion fjernet. Hvorfor, kunne man spørge sig selv? Har man fundet ud af, at midlet ikke forstyrrer økobalancen, eller har man bare givet en dispensation som ved så mange andre midler? Ved man overhovedet, hvad midlet gør ved miljøet? Ingen af de spørgsmål nåede rigtigt debatten.

Storm P’s gamle vittighed om, at »alle taler om vejret, men ingen gør noget ved det« gjaldt ikke denne sommer. For selv om der blev talt om vejret som aldrig før, blev der også handlet. Ikke alene pumpede husejere vand og gravede dræn, mange begyndte også at overveje at fjerne flisebelægninger og anlægge grønnere haver, for at vandet nemmere skulle kunne komme væk. Og mens lokalpolitikere regnede på, hvad en udvidelse af kloaknettet vil komme til at koste, tog toppolitikere til Grønland for at se på smeltende isbræer og snakke klimaforandringer. Det er ikke til at vide, om de ekstreme regnskyl virkelig skyldes drivhuseffekten. Måske var de bare et af naturens luner. Vi ved det ikke, men de har været med til at sætte øget fokus på miljøet, også langt uden for økologernes rækker – hvilket vistnok også er det eneste positive, man kan sige om så meget regn på så kort tid.

Men så var der de kampe, man kunne have svært ved at vide skulle kæmpes, fordi problemstillingerne druknede i debatten om dræbersnegle og regnvejr. Det var svært at konkurrere med de to emner, der jo var synlige og indlysende for enhver, og som talte lige til hjertet. En af de problemstillinger, der aldrig nåede medierne, er, at vi i Danmark ikke alene har haft markforsøg med gmo-majs i løbet af sommeren, vi har også haft en høring om, hvorvidt grænseafstanden mellem en gmo-majsmark til andre majsmarker skal sættes ned fra 200 til 100 meter. Det uagtet, at man i Spanien har haft så store problemer med pollenforurening, at man overvejer at sætte grænseafstanden op.

Efter sådan en sommer kan man godt blive mistrøstig. Ikke alene kan det være svært at vinde over vejret og dræbersneglene; det, at myndighederne er ved at skaffe os et nyt miljøproblem på halsen, kan godt betyde, at man henfalder til vantro handlingslammelse. For som om det ikke er nok med bjørneklo og dræbersnegle, skal vi nu også til at have Roundup-resistente afgrøder i dansk natur.

Men så er det jo godt, at der er økokampe, man kan tage – og vinde. Et par økologer blev i løbet af sommeren så harme over at finde nitrit i Faktas økologiske pølser, at de skrev til Coop og udbad sig en forklaring. Et par dage efter fik de et pænt brev tilbage om, at Coop beklagede, og at pølsen nu var taget af hylderne. Det ligner måske kun en lille sejr, men er det ikke. Det bemærkelsesværdige er nemlig, hvor hurtigt Coop reagerede, og hvor meget magt den politiske forbruger ser ud til at have fået. Dermed er det også en sejr, der indikerer de nye vinde, der blæser over Danmark. Endelig kan den minde os om, at vi midt i de store kampe også skal huske at gå efter de mange små sejre.

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider