12. januar 2004

En anden værdikamp

Lyngareal

Lyngareal Foto: Jens Thejsen

I det ny nummer af Praktisk Økologi kan man læse denne leder af Jens Thejsen, redaktør:

En anden værdikamp – Praktisk Økologi 1/2004
Leder af Jens Thejsen, redaktør

Det er vigtigt at diskutere, hvordan vi udvikler det danske samfund, men i den seneste tid har en ubehagelig tone sneget sig ind i debatten. Det er blevet almindeligt at komme med mere eller mindre hadske udfald mod alt og alle, som har haft andre idealer end det, der i dag er herskende på bjerget.

De kalder det værdikamp, en kamp båret oppe af hævn mod kulturradikale, venstreorienterede og 68’ere. De nedgør alle, som har været mod den herskende orden og tillægger dem afskyelige motiver og mistænkeliggør alt alternativt. Samtidig er det vanskeligt at på øje på de værdier, de mener at kæmpe for.

Miljøbevægelserne er børn af 68, og dette blad er nu i gang med sin 24. årgang. Den praktiske økologi tog sin begyndelse midt i en tid, hvor der virkelig blev sat spørgsmålstegn ved de gældende værdier. Her blev grunden lagt til en langvarig og sej værdikamp, en kamp mod forurening og for et renere miljø og et jordbrug uden giftstoffer.

Tiderne har ændret sig, budskaberne er måske knap så forenklede, der er nye og mere nuancerede tanker, og nye folk er kommet til, men grundlaget er det samme. Hverken udfald mod alt 68-agtigt eller stempling af miljøkamp og økologi som modefænomener vil få kampen til at stoppe. Der er alt for vigtige værdier på spil.

Værdikampen er en kamp for glæden ved livets store og små ting. For sund mad, som smager godt, for måltider, som ikke giver dårlig smag i munden på grund af manglende dyrevelfærd. Det er en kamp for at kunne drikke sin kaffe og te og vide, at den ikke er gennemsprøjtet med gifte og høstet af undertrykte arbejdere. Kampen gælder forbrugernes tryghed, når der skal købes ind i hverdagen. Det er kampen for, at økologiske bønder kan leve af at producere kvalitet, og det er kampen for et jordbrug i fortsat udvikling.

Værdierne er et rent havmiljø, rent vand i søer, bække og åer, og at der strømmer rent drikkevand ud af hanen. Det er kampen for naturen, for at landskaber ikke ødelægges af svinefarmenes kvælstofforurening. Den jyske hede og lyngbakker med enebær skal sikres, der skal fortsat være enge med vand og frøer, skove som ikke er monokultur, og strande som ikke er plastret til med sommerhuse. Byerne skal indrettes så naturnært som muligt, og boligerne skal bygges, så de er til at trives i, og laves af et materiale, som er bæredygtigt.

Værdierne er også tid og overskud til at dyrke sine egne grønsager, blomster, buske og træer. Værdikampen er kampen for at bevare og udvikle mangfoldigheden.

Her i begyndelsen af det nye årtusinde er det tid til at se fremad med tro på, at man nationalt og globalt kan gøre det bedre, så vores velfærd ikke bygger på andres undertrykkelse og ødelæggelse af naturværdier.

Den virkelige værdikamp har været i gang i mange år, og 68’er grundlaget var ikke så tosset. Der var kulturradikale, naturradikale, der var fejl, mangler og forenklinger, men en masse mennesker blev sparket i bevægelse. Nogle stivnede lidt i bevægelsen, andre opgav, men andre fortsætter med øget styrke og der kommer stadig nye til, så kampen for de virkelige værdier stopper ikke.

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider