26. april 2017

(Ny formand med) havedrømme og grønne ambitioner

Af Signe Schrøder, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi

I april blev jeg valgt som ny formand, og det er jeg meget stolt af og glad for. Det er en stor og spændende opgave at stå i spidsen for en forening som Praktisk Økologi. Og hvem er jeg så? Selv kalder jeg mig for haveentusiast, selvforsyner, kommunikatør og ikke mindst småbørnsmor. Økologi, bæredygtighed og selvforsyning er omdrejningspunktet for mit liv og mine havedrømme.

Drømmen om selvforsyning sneg sig ind på mig, da jeg var i starten af 20’erne, hvor jeg gik i gang med at dyrke mine bedsteforældres baghave. Senere fik jeg en lille nyttehave, og her blev min interesse for grønsager og køkkenhave for alvor vakt, og jeg meldte mig ind i Praktisk Økologi. Da vi begyndte at se efter hus til familien, var det drømmen at få en stor grund. Lykken ramte os, da jeg faldt over et dødsbo i Birkerød, Nordsjælland, med 5500 m² have, højt til himlen og tusinde muligheder. At meterhøje selvsåede elmetræer og knæhøjt skvalderkål også var en del af pakken, tog vi med sindsro. Vi flyttede ind i januar 2013 med vores dengang etårige datter og har siden arbejdet på at sætte haven i stand.

Elmetræerne er nu blevet forvandlet til flis og kvashegn, og husstanden er blevet forøget med vores søn, en kat og et varierende antal høns, moskusænder og bistader. Vi har anlagt køkkenhave og polytunnel, podet og plantet frugttræer, sat bærbuske og anlagt flere store staudebede med spiselige stauder, så vi nu er selvforsynende med grønsager, honning, æg, hønse- og andekød og blomster.

Mine nyeste projekter er mit nytilplantede stykke med pil til flet og anlæggelsen af en skovhave, hvor der lige nu går 24 slagtekyllinger, der skal rydde stykket for skvalderkål. I skovhaven har vi plantet spisekastanje, pawpaw-træer, mispel, pære, spiselig tjørn, bærmispel, kirsebærkornel, sølvblad og flere blåbærbuske. Senere skal der tilplantes med flerårige grøntsager. Jeg går i haven hver aften, og det er en evig kilde til fornøjelse og udfordring.

Til daglig arbejder jeg i Folketingets Administration som ansvarshavende webredaktør. Politisk kommunikation, sociale medier og branding har altid været omdrejningspunkt for mit arbejdsliv, og det har givet mig en erfaring, som jeg i høj grad kan bruge som formand for Praktisk Økologi.

Vores forening har udviklet sig meget og godt de sidste 5 år. Vi har foredrag, kurser, havenetværk, en Mere Liv i Haven-festival og vi samarbejder med andre grønne organisationer om eksempelvis Giftfri Have, åben havelåge, FrøPopup og Giftregn – nej tak. Som formand ser jeg det som en vigtig opgave at fortsætte det spor, som tidligere formand Trine Krebs har lagt og konsolidere de mange gode tiltag, så de for alvor bliver en del af foreningens DNA. Samtidig skal vi professionalisere os på de indre linjer – og så skal vi have flere medlemmer. Mange flere skal lære os at kende, melde sig ind og få glæde af alle vores tilbud. Og hvordan gør de så det, tænker du nok? Jeg tror det handler om kommunikation.

Vores kernefortælling skal fortælles igen og igen, og vores hjemmesider, Facebook, netværk og nyhedsbreve skal bindes tættere sammen. Det vil jeg arbejde på. Men også du, kære medlem, spiller selvfølgelig en stor rolle, for Praktisk Økologi er meget mere end et blad. Det er en medlemsforening. En forening for dig og mig og alle dem, der vil have mere økologi inden for havelågen. Og det er jer medlemmer, der er den bedste reklame for Praktisk Økologi.

Så fortæl om foreningen, deltag i netværkene, vis bladet frem, og tag dine havevenner med til vores Mere Liv i Haven-festival. De fleste af vores nye medlemmer har fået anbefalet foreningen af eksisterende medlemmer, så jeres samtaler virker!

Jeg håber, at vi sammen kan åbne samtalen og tiltrække flere medlemmer. Jeg tror på, at samtaler mellem mennesker, overalt hvor vi lever og ånder, er med til at skabe en bevidsthed om mere liv, bæredygtighed og økologi. Og foreningens vision er at skabe mere liv. Mere liv i haven, på landet, i køkkenet, i frøene, i syltekrukkerne, i kompostbunken og i dyreholdet. Ja mere liv i foreningen og overalt!

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

StÝt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider