10. december 2018

Hverdagshelte i den økologiske folkebevægelse

Leder i PØ 1/2019 af signe schrøder, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi

Kære medlem. Jeg har et nytårsforsæt – det er ambitiøst, og jeg håber, du vil være med. For vi har en forening, der kan så meget. Og det forpligter. Praktisk Økologi kan være drivkraften i den nære praktiske hverdagsøkologi. Men jeg er overbevist om, at vi også har kapaciteten til at være drivkraft i den økologiske folkebevægelse, der for alvor skaber forandringer i vores samfund.

Og vi har brug for en samfundsforandring for at løse de store udfordringer i vores samfund: Klimaforandringer, forurening, insektdød, drikkevand – der er nok at tage fat på. De udfordringer kan kun løses, hvis de kan begribes i det nære. Vi har brug for en erkendelse af de enkle sandheder, der ligger bag de store udfordringer. Indlysende sandheder, som at vi er en del af jorden, og at vækst ikke er evig. Og vi har brug for handling.

Her har vores forening en vigtig rolle at spille.

Ved at dyrke haven og den praktiske økologi får vi en fornemmelse for al tings forbundethed og dermed en nødvendig indsigt i at løse de store problemer. Så min påstand er, at Praktisk Økologi varetager en interesse, der er større end os selv, vores haver og et blad. Gennem foreningen kan vi vise, hvordan vi gennem konkrete og enkle hverdagshandlinger kan gøre en positiv forskel for vores jord.

Vi mennesker bliver nødt til at ændre handling, og det kræver forbilleder og praktisk hverdagserfaring, som alle kan dele og forstå. Der er brug for mennes- kelige eksempler. Der er brug for grønne hverdags- helte – for PØ-helte, der kan gøre det ubegribelige og svære håndgribeligt og nært! Og dem har vi faktisk mange af i Praktisk Økologi. For hver porre vi dyrker selv, kommer vi og vores familier tættere på det store kredsløb. For hver konkret og grøn hverdagshandling skaber og deler vi viden om, hvordan vi alle sammen kan gøre en konkret forskel. Vi deler viden om, hvordan vi kan dyrke vores køkkenhaver og blive lidt mere selvforsynende, så vi sparer kloden for transport af mad. Vi deler viden om skovhaver, der binder CO2 og giver mad året rundt. Vi deler viden om biodiversitet og levende haver, om bier og blomster osv.

Eksemplerne er talrige, og økologien på det nære hverdagsplan er vigtig og rækker ud til noget, der er større end os selv og vores små haver. Derfor har vi brug for, at alle bakker op og hjælper vores skønne forening. Vi har brug for, at alle melder sig ind i den grønne folkebevægelse for praktisk økologi. At vi alle bliver grønne hverdagshelte.

Så min opfordring er: Tal om den praktiske økologi med venner og familie. Vis jeres gode eksempler frem. Vær de grønne hverdagshelte og gode eksempler!

Lad os sammen dele Praktisk Økologis vision om at skabe mere liv – i det nære såvel som i det store. Lad os sammen række ud til alle danskere og dele ud af vores viden om, hvordan vores egne dyrebare pletter kan blive smukke, frodige oaser for både dyr, planter og mennesker. Lad os sammen blive flere. Blive en folkebevægelse. Blive hverdagshelte.

Det er mit nytårsforsæt. Jeg håber også, det er dit!

Grønne nytårshilsner Signe Schrøder

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

StÝt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider