20. marts 2019

Læs om formandens selvforsyningshave i seneste nummer af Haveliv

Signes selvforsyningshave

En lille nyttehave gav Signe Schrøder en spirende nysgerrighed på at dyrke mere selv på bæredygtig manér. I dag er en stor økologisk selvforsyningshave vokset frem på familiens grund i Nordsjælland, og har givet Signe meget mere jord under neglene og stor tilfredsstillelse hver eneste dag året rundt.

Hele artiklen kan du læse i Haveliv som udkommer 21. marts 2019

Her er et udpluk fra artiklen, blandt andet med formandens 9 tips til en mere bæredygtig have

Formand for Landsforeningen Praktisk Økologi, Signe Schrøder
Foto: Christina Kayser, Haveliv

Da Signe Schrøder og hendes mand Mads boede i en lejlighed i København skulle de en tur med toget for at komme i haven. De havde nemlig fået mulighed for at dele en nyttehave med Signes mor, og nyttehaven lå i Vedbæk. I starten var det mest Signe, som var bidt af at passe og dyrke deres lille nyttehave. Mads synes, at det var lidt besværligt og det fangede ham ikke helt. – Det vendte dog senere på sommeren, da han så resultatet af alle vores timer derude, fortæller Signe. – Mads er nemlig meget glad for at lave mad, så han blev lige så fascineret som jeg, af at der voksede de skønneste grøntsager op af jorden, og som måneder forinden blot havde været et lille frø. Det var en stor tilfredsstillelse at tage vores høst med hjem til lejligheden i Københavns Nordvest kvarter.

Det blev starten på en lang proces for parret, hvor dyrkning, økologi og tanken om selvforsyning voksede i takt med at nyttehave og lejlighed blev udskiftet til et lille lejet hus på en parcelhusgrund, og siden et hus på 5500 m² stor grund ved Birkerød. Her har parret boet siden 2013 sammen med deres nu 3 børn.

Foto: Christina Kayser, Haveliv

Her kan du kan følge med i Signes selvforsyningsliv på Instagram

Signes 9 praktiske tips til en mere bæredygtig køkkenhave

  1. Meld dig ind i Praktisk Økologi. Det er en uundværlig kilde til viden om at dyrke haven og her jeg har lært næsten alt hvad jeg ved om både køkkenhave og staudebede.
  2. Behold havens ressourcer i haven. Kør f.eks. ikke »haveaffald« væk, for det er netop ikke affald, men værdifuld kompost og næring til jorden. Brug græsafklip, blade, grene og andet grønt til kompost, til at dække bar jord i bedene og til kvasbunker. Man må godt være »vild med vilje«.
  3. Opsaml vand fra tage, drivhus og skure. Vand er en værdifuld ressource og det er tit tørt i maj eller som vi så det i 2018 – hele sommeren.
  4. Undgå bar jord. Brug f.eks. græsafklippet, når du har slået græsplænen og læg det mellem grøntsagerne i køkkenhaven eller i staudebedene, så alt bar jord er dækket. Det holder på fugten, gøder jorden, hæmmer ukrudtsdannelse og gør jorden luftig og porøs. Blade, hækafklip og andet plantemateriale kan også bruges.
  5. Vær ikke bange for helt at undlade brug af kunstgødning og sprøjtegifte. Naturens egne kredsløb holder alt så fint i balance, hvis vi blot tør lade den. Sprøjtegifte forstyrrer derimod naturens balance, forurener grundvandet og tager livet af insekter og bier. Det er heller ikke sundt for os mennesker.
  6. Så snart du har høstet et bed med grøntsager, så så det til med grøntafgrøde. Dvs. planter, som samler næring i blade og rødder, som næste års planter nyder godt af. Grøntafgrøde forhindrer desuden jorden i at ligge bar, så nærringsstofterne udvaskes og jorden klasker sammen. Jeg bruger bl.a. boghvede, stenkløver, hør, honningurt og vikke, men der er mange flere gode planter.
  7. Pas og plej din jord i stedet for dine grøntsager. De skal nok passe sig selv, hvis jorden er fodret med den rigtige næring og der i øvrigt er stor biodiversitet i haven.
  8. Tænk mangfoldighed og biodiversitet. Jo flere blomster, grøntsager og planter, jo mere føde er der til havens sommerfugle, bier, insekter og fugle og de hjælper dig med at passe på grøntsagerne. Plant blomster i alle hjørner og kroge og nyd det uforudsete og skønne.
  9. Tilgiv dig selv, hvis du ikke når det hele eller noget slår fejl. Der kommer heldigvis et år til og en ny sæson.

Foto: Christina Kayser, Haveliv

Læs mere om Landsforeningen Praktisk Økologi kom med i vores grønne fællesskab og meld dig ind her.

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider