11. november 2004

Sunde madvaner

Grønsager

Sunde økologiske basisfødevarer: savoykål, pastinak, porrer, majroer, gulerødder. Foto: Karna Maj

Leder i Praktisk Økologi 6/2004

Af Karna Maj, redaktør

Der er flere vitaminer i den økologiske mælk, var det glade budskab i medierne for nogle uger siden. Det er første gang, at forskere har påvist, at der reelt er forskel på et fødemiddel i konventionel og økologisk kvalitet. Det var jo en glædelig nyhed for økologiske mælkedrikkere, og dem er der mange af i Danmark – vi har faktisk verdensrekord.

Men set i forhold til et af de største sundhedsproblemer idag: fedmen, er det uden betydning. Det kan ikke løses ved at få flere til at spise mere økologisk.

Det hjælper ikke meget med økologiske mælk på morgenbordet og lidt økologiske grønsager til aftensmad, når de fleste børn og unge resten af dagen skyller ned med litervis af Coca Cola, spiser fede chips og masser af slik og fedende kage, og ikke bruger kroppen særligt aktivt. En del af børnene og de unge er så overvægtige, at de i en ung alder vil få diabetes 2 og måske dø heraf i en forholdsvis tidlig alder. De er fanget i sukkernarkomani, deres krop kræver stadig sødere produkter.

Men det er ikke kun børnene og de unge, som det er galt med, mange voksne kæmper også mod overvægt og deraf følgende livsstilsygdomme.

En del af årsagen kan vi finde i vores stadigt mere stillesiddende arbejde og manglende motion. Men en anden væsentlig grund er, at vi har bevæget os væk fra den sunde basiskost. Vi spiser stadigt flere færdigprodukter og laver mindre mad i hjemmet. Dermed ser børnene og de unge ikke, hvor meget fedt og sukker, der er i den mad, de spiser. Mange voksne ved det knapt nok. Vi har udviklet en madkultur med alt for mange festmåltider til daglig, hvis vi regner i kilojoule. Og for så vidt også i fødevarer – der er snart ikke noget forbeholdt mere festlige lejligheder, vi spiser det hele til daglig.

De skadelige virkninger af for megen, for fed og for sød mad bliver ikke spor mindre, fordi det er økologiske produkter, vi spiser. Måske bilder vi os ind, at bare det er økologisk, er det ok. Det er det ikke.

Det er en vigtig del af opdragelsen at lære at spise sunde fødevarer. De madvaner, man får i hjemmet, er meget svære at ændre på senere. Det er derfor helt nødvendigt at få sat focus på de uforarbejdede fødevarer, og at man i familerne bruger tid på sammen at tilberede den daglige basiskost fra bunden. Det er afgørende, at familien bliver enige om, at mad skal være sundt og ikke noget, der bare skal overstås lettest og hurtigst.

Der er mange danske familier, som gerne vil lægge kostvanerne om, men mangler hjælp og inspiration til at komme i gang.

Regeringen taler meget om at sætte ind mod fedmen, og man kan håbe, at det bliver til mere end ord. Lige nu får familierne ikke den store hjælp i praksis: Regeringen planlægger at sætte afgiften på sodavand ned. Og selv om der kommer en kampagne mod fedme, vil regeringen næppe fremhæve alle de gode grunde, der er, til samtidig at lægge kosten om til økologisk mad.

Det er derfor uhyre vigtigt, at vi får sat ekstra focus på en økologisk sund basiskost. Og at vi får fortalt de danske familier, at netop indenfor økologien har vi rigtig mange gode basisfødevarer at tilbyde. Det er bl.a. en opgave for de økologiske virksomheder. Det er vigtigt, at familierne får lagt kosten om til økologiske produkter, som er sundere på alle andre punkter end lige netop kilojoule.

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider