Mens du venter, kan du læse om sidste års inspirerende værksteder
Praktisk Økologi Festival 2023 bød på 40 inspirerende værksteder.
Her kan du se det færdige værkstedsprogram:
Værkstedsprogram 2023. Med forbehold for ændringer i programmet. Det vil altid være den online-versionen, som du finder her på siden der er gældende.
Du sammensætter selv dit festival-program. I løbet af dagen er der fem værkstedsmoduler, du vælger det værksted i hvert modul, som du finder mest spændende.
Ved Nanna Overby, www.okologienshave.dk
Sammen med Nanna kan du komme omkring biodiversitet i hele haven. I drivhuset, i køkkenhaven i hegn og uudnyttede områder. Nanna deler eksempler på tiltag, der kan indgå i alle haver store som små.
Nanna er til daglig gartner i Økologiens Have i Odder. Som er nordens største økologiske besøgshave, anlagt af Landsforeningen Praktisk Økologi i 1990 til 1994.
Ved Klaus Loehr-Petersen, www.biodynamisk.dk
Biodynamisk havebrug – regenerativ dyrkning med ekstra virkninger
Hvordan virker de biodynamiske metoder og midler på liv og frugtbarhed i jorden? Hvordan bruger man biodynamiske præparater i en have? Giver de større og sundere planter? Skal man følge en såkalender for at dyrke biodynamisk – og virker den egentlig? Hvor meget i biodynamikken er filosofi/tro og hvad er jordnær fakta?
Det er nogle af de spørgsmål, du kan få svar på i dette værksted, hvor vi forholder os konkret til, hvad vi haveejere kan få ud af at bruge de biodynamiske dyrkningsmetoder.
v/ Klaus Loehr-Petersen, kompostnørd, biodynamisk haveejer, projektleder i Foreningen for Biodynamisk Jordbrug.
Ved Marianne Mikkelsen, www.miklsn.dk/bokashi/
Lær at lave bokashi-kompost af alt dit organiske affald.
Det er hurtigt, nemt og effektivt og egner sig også til lejlighed og altan. Affaldet fermenteres i lukkede spande, så det lugter ikke, og vi bruger gratis genbrugsspande.
Kom godt igang, og skab mere liv i jorden i urtepotten, altankassen eller haven. Du får en lille pose gratis bokashiklid med hjem, så du kan starte med det samme.
Marianne er naturvejleder og erfaren formidler af praktisk viden.
Ved Magnus Buch, www.klimaplanter.dk
Her får du et oplæg om bæredygtig produktion. Du får viden om alternative vækstmedier og blandingsforhold. Hør hvordan formering af nødder og andre stiklinge foregår i et simpelt og effektivt system.
Du kan stille alle dine lavpraktiske spørgsmål til Magnus. Magnus har også sin bod på markedspladsen med forskellige planter, og her kan snakken fortsætte.
Ved Bendt Rossander Sørensen, www.fynsoesvampe.dk
Dyrk selv dine spisesvampe – det kan gøres på noget halm, og det tager ca. 4 uger, så kan du høste!
I sommerhalvåret er vi i haven, om vinteren kan vi dyrke østershatte indendørs, men hvorfor tørrer de ind, hvad går galt, hvad kan vi gøre?
Jeg prøver at give svarene og hører gerne dine erfaringer med dyrkning af spisesvampe indendørs.
Bendt Rossander har mere end 30 års erfaring som gartner og har de seneste fire år dyrket spisesvampe, primært østershatte. Hans sydfynske have er ramme for eksperimenterne, og han deler generøst ud af sin viden på sin hjemmeside og på YouTube.
Ved Birgit Brink Lorenz
Samtaleværksted
TV-serien om kommunedysten har kørt på DR 1. Det er tydeligt, at Danmark bliver vildere, og at biodiversiteten er ved at få et tiltrængt fokus hos mange flere – men der skal meget mere til.
Alle muligheder står åbne, og vi kan inspirere hinanden til at gå i gang hver for sig og sammen. Alle store samfundsforandringer er begyndt nedefra, så vi må smøge ærmerne op. Kan vi sammen skabe en grøn dagsorden til næste kommunalvalg og næste folketingsvalg, så vi får vores politikere med i kampen for grøn omstilling og de nødvendige klimatiltag?
Vil du være med i et netværk, hvor fokus er på at øge biodiversiteten i hele landet? Så kan du melde dig her.
Ved Hervé Lognonné, www.havelab.dk
Et oplæg om selv at lave EM (Effektive Mikroorganismer, der bl.a. anvendes til Bokashi) af dine egne lokale mikroorganismer.
Det er en nem, lavpraktisk og effektiv metode, som praktiseres i Mellem- og Sydamerika, Afrika, Europa (Frankrig, Spanien) og nu i Danmark af landmænd og haveejere.
Hervé medbringer egne prøver.
Ved Ingrid Elisabeth Kay
Værkstedet vil indeholde info om mulighederne for fermentering i eget køkken, hvad er det gode ved fermenterede grønsager, smagsprøver på nogle produkter. Ingrid medbringer opskrifter, man kan affotografere, så man kan komme i gang med at fermentere hjemme hos sig selv.
Ved Karoline Nolsø Aaen, www.permakulturhaven.dk
Flerårige grøntsager såsom hosta og flerårig grønkål har permanente rødder og er derfor potentielt både mere sunde og klimavenlige.
Karoline fortæller om udvalgte flerårige grøntsager, deres ernæringsmæssige fordele og dyrkningsresultaterne af det 4-årige projekt om at fremme klimaneutralitet ved udbredelse af flerårige grøntsager.
Ved Thea Hestbjerg
Har du eller drømmer du om staudebede eller skovhave fyldt med flerårige grøntsager, men savner inspiration til hvordan de kan bruges i køkkenet?
De mange skønne vækster byder på nye smage og teksturer som har masser potentiale i madlavningen. Få tips til hvordan takkeklap, stolt henriks gåsefod, sødskærm, brændenælde og de andre flerårige grøntsager kan lande på middagstallerkenen.
Værkstedet handler om hvordan vi høster og tilbereder flerårige grøntsager.
Ved Steen Nørhede
Fra monokultur til polykultur.
Vi kan forøge planternes optagelse af CO2 fra luften og forbedre jordens dyrkningsmæssige egenskaber som at tilbageholde vand og næringsstoffer, hvis vi samdyrker afgrøderne som polykultur på vores marker og i vores haver i stedet for at dyrke dem hver for sig som monokultur.
Steen er økologikonsulent og driver et lille økologisk landbrug på Midtsjælland, sammen med sin kone Pia.
Ved Jens Juhl, www.slottet-i-smoermosen.dk
Græsplænen er jo i virkeligheden havens ørken, som mest er til glæde for stankelbenslarverne. Men den kan heldigvis laves om til en frodig køkkenhave.
På dette værksted lærer du, hvordan du anlægger en køkkenhave, hvor der tidligere har været græsplæne – eller et andet sted i haven. Via billeder og ord fortæller jeg, hvordan vi har anlagt køkkenhaven på en måde, så der ikke behøver at blive tilført jord udefra. Vi har udelukkende brugt det, vi havde i haven, inklusive græstørvene.
Jens Juhl er sammen med Sølva Falgren forfatter til flere bøger om økologisk havedyrkning.
Ved Mikael Elke Lund, direktør, Landsforeningen Praktisk Økolog
Lokale grønne havenetværk kan spille en nøglerolle i at forbinde og inspirere lokalsamfund til bæredygtige løsninger. Praktisk Økologi har i mange år delt viden i haverne, når vi åbner havelågen og inviterer folk indenfor i haven.
Haven er et læringsrum, hvorfra man kan koble en praksisnær jordbundet viden med de store udfordinger, som verden står over for med et overforbrug af ressourcer, biodiversitetstab og mangel på klimahandling.
På dette samtaleværksted tager Mikael fat i, hvordan vi sammen kan sætte handling bag dette citat, som stammer fra Praktisk Økologis kernefortælling.
»Vi vil have danskerne til at dyrke haverne. Vi vil have, at alle skal opleve glæden over rene, hjemmedyrkede råvarer. Vi tror på, at begejstringen over de hjemmedyrkede måltider og jord under neglene fører til en forståelse for vores jord, natur og miljø. Den forståelse er den direkte vej til en bæredygtig husholdning og livsstil. Og en bæredygtig verden«.
Ved John Kruuse, Foreningen Frøsamlerne
Det er nemt, hurtigt og giver stort udbytte af spiredygtige frø. Men man skal være opmærksom på et par ting, for at det lykkes.
Ved man bare lidt om bestøvningsbiologi, F1-hybrider og bevarelse af sortsrenhed, kan alle på ingen tid (og med hjælp af de udvalgte kilder jeg henviser til) selv blive en mester i frøsamling.
Ved Britta Edelberg
Vi havde en drøm om et parcelhuskvarter, der kunne understøtte det bæredygtige liv, og som nu bliver et boligområde med mere fællesskab, mere kulturliv, mere plads til natur og et trafiksikkert sted at have børn.
Vi har ingen penge, så vores løsning kræver, at vi samarbejder med en investor. På den måde bliver vores projekt også et praktisk forsøg på at få demokratisk indflydelse på boligudviklingen gennem samarbejde med investorer.
Niels Reiter og Britta Edelberg fortæller om deres arbejde med at etablere en bæredygtig bydel med ca. 3–400 boliger i et samarbejde med en investor i udkanten af Vejle. Der er gennemført 7 faglige workshops om, hvad en bæredygtig bydel er – set med vores øjne. De blev afholdt i løbet af det sidste år, og på den baggrund er der skrevet en rapport med erfaringerne, som i princippet vil kunne bruges over hele Danmark, hvis andre går og drømmer om noget tilsvarende.
Ved Oliver Schouw
Holistisk management fokuserer på at opnå bæredygtig forvaltning af naturlige ressourcer, eksempelvis på græsningsarealer. Metoden kan også overføres til en livsførelse og haven.
Metoden indebærer en grundig forståelse af økosystemets dynamik og dens reaktion på menneskelig indflydelse. Den bygger på nogle centrale principper, som Oliver folder ud i dette oplæg.
Du kan også finde Oliver på markedspladsen i løbet af dagen, hvor han hjælper Leif Hermandsen med at mure kernen til en masseovn.
Ved Marianne Christensen, www.facebook.com/marianne.christensen.75033
Begejstring for at dyrke mangfoldigheden.
Jeg er selv fascineret af, hvor flotte de gamle kartoffelsorters blomster er og vil gerne fortælle om, hvordan jeg har hentet og dyrket sorter i det små fra Nordisk Genbank.
Mit værksted skal være en slags workshop, hvor vi begejstres, udveksler erfaringer, tips, og gode idéer til, hvorfor vi skal arbejde med de gamle sorter, på en enkel måde. Med udgangspunkt i Mariannes viden og erfaring.
Marianne skrev en artikel i Praktisk Økologi 1–2021 »Kartoffelsorter med smukke blomster og knoldfarver«. Har også erfaringer med kål, ærter, foderroer og tomater.
Ved Jeanette Maglegaard, www.sundhave.dk
Jeg har behandlet mennesker efter de homøopatiske principper, hvor vi udnytter kroppens selvhelbredende kræfter til at opnå sundhed og balance. Det er en naturlov, at vi kan helbrede os selv, den naturlov gælder også i naturen.
Når jeg anbefaler de frekvensbehandlede midler i haven, er det for at hjælpe naturen på en naturlig måde. Vi sætter helingsprocessen hurtigere i gang. Planterne har jo også et immunforsvar og kan styrkes til en sundere tilstand, hvor den ikke bliver angrebet af skadedyr og plantesygdomme i samme grad.
Det er svækkede og stressede planter, der angribes. Naturen er en stærk overlever. Men naturen lider under de miljøkriser og belastninger, vi har udsat den for. Derfor synes jeg, at den har brug for denne ekstra hjælp, som dette giver mulighed for – helt gift- og kemikaliefrit. Det kaldes »agrohomøopati« og har været beskrevet i bøger og forskning de sidste 30–40 år.
Jeg kommer selv fra en gård og har set min far gul af gift, og jeg har lyst til at bidrage til at rette lidt op på de skader. Jeg har haft have i 30 år og ved, at det kan gøres bedre.
Du bliver introduceret til, hvordan man kan praktisere hømopati i have med et indblik i det praktiske, jord/så/udplant, forsømte planter, skadedyr, plantesygdomme, roser og bionosoder.
Ved Mette Telling
Overvejer du at anskaffe dig høns, og ved du ikke hvordan du skal gribe det an?
Mette fortæller om at have høns og hønsegård, som en del af køkkenhavens sædskifte i den lille parcelhushave. Hendes hønsegård er opbygget i moduler, og kan relativt hurtigt flyttes fra et højbed til et andet.
At holde høns er ikke så svært som man tror, når du har sat dig ind i hvad det kræver. På dette værksted kommer vi omkring emner som hønseracer, foder, kyllinger, sygdomme, sundhed og rotter.
Høns er selvforsynerens ven, de leverer næring til grønsagerne, tager sig af alt fra rødbedetoppe til græsafklip og så er de supergodt selskab i haven. Og så lægger havehøns de flotteste æg!
Ved Maria Gram
Trænger du til at stresse af? – Prøv at male portrætter af havens insekter. Du vil finde ro og afslapning ved at iagttage naturens små vidundere i din egen have og afbilde dem i akvarel eller gouache.
Insekterne er fantastisk spændende og slet ikke så svære at male, som du måske tror.
Vi giver dig en række tips til hvordan du kan blive bedre til at tegne og male havens vilde bier, da vi kender bedst netop denne insektgruppe.
Vi kommer hurtigt rundt om emner som: bi eller flue/hveps, redebyggere og snyltere, biernes krop, hun eller han, anordninger til at samle pollen.
Vi kigger også på nogle få udvalgte arter og ser flotte bi-portrætter, malet i akvarel.
Ved Lotte Børresen og Per Kring, www.facebook.com/profile.php?id=100062953674119
Jorden er fundamentet for alt planteliv. Derfor er den gode jord central for succes med vores planter.
På dette værksted lærer du, hvordan du kan lave din egen såjord, pottejord og krukkejord med de midler, som du har til rådighed.
Du lærer, hvordan den gode jord føles, lugter og ser ud. Du får også mulighed for at lave din egen jord.
Mange bruger stadig posejord med spagnum. Det belaster vores klima og miljø. Heldigvis kan vi selv lave en god og bæredygtig så- og pottejord. Udover at vi skåner miljø og klima, når vi laver vores egen så- og pottejord, så får vi også en bedre jord og sparer penge.
Det er lettere, end de fleste tror
Her kan du følge Lotte og Per på Instagram.
Ved Maria Gram
Ved dette værksted får du mulighed for at afprøve dine kunstneriske evner ved at male et portræt af en af de mange vilde bier, du kan møde i din egen have eller ude i naturen.
Vi viser nogle eksempler af bier malet i akvarel og sørger for alle nødvendige materialer, inklusive farvefotos, du kan male efter. Under malearbejdet hjælper vi dig med at få styr på biernes krop, og giver en række tips, så du lykkes med din akvarel-kunst.
Ingen forkundskaber er nødvendige.
Værkstedet er en del af et større projekt, der handler om at fremme naturforståelsen og finde ro i naturen gennem kunsten. Projektet er støttet med udlodningsmidler til friluftsliv.
Ved Evert og Louise
Er du ny haveejer og kunne du godt tænke dig at høre om Evert og Louises succeser og fiaskoer med at anlægge en have på 1170 m² stor grund i en økolandsby, hvor udgangspunktet var højt græs og flerårigt »ukrudt«.
Så kom med på denne workshop, hvor de fortæller om at designe haven efter permakulturelle principper, hvorfor køkkenhaven/skærehaven er blevet lavet om 4 gang på lige så mange år.
Hør om etablering af stierne, kvashegnet, komposten, vandopsamling, drivhuset og fordele og ulemper ved midlertidige løsninger.
Du kan følge Louises skærehave på Instagram @ranunkelboblomster
Evert og Louise er begge uddannet folkeskolelærere og har et permakultur design certifikat (PDC). De havde interesseret sig for have i mange år, og haft små dyrkningsområder, inden de endelig blev rigtige haveejere for 4 år siden.
Ved Aleksandra Kudojare, Permakultur Danmark.,
Alexandra laver et lynkursus i »Intro til Permakultur« og »Permakultur i haven«.
Dette værksted er for dem, som er helt nye og gerne vil begribe, hvad permakultur er, og hvordan man dyrker sin have ud fra de permakulturelle principper, som bygger på omsorg for jorden, omsorg for mennesker og fair fordeling af ressourcer.
Ved Lene Fuglsang, bestyrelsesmedlem i Praktisk Økologi
Brændemærk dine egne træ-ting med Praktisk Økologis fine logo.
Vi medbringer brændejernet med den smukke »spire«. Du medbringer egne ting af træ, som du gerne vil have mærket. Det kunne være skære-brædder, knive, nøgle ringe, pynte genstande, plantepinde mv.
Sammen skilter vi med Praktisk Økologis spire og udbreder kendskab til Landsforeningen Praktisk Økologi.
Ved Astrid Sanmark, forkvinde Landsforeningen Praktisk Økologi
Kom til samtaleværksted med Praktisk Økologis forkvinde. Sammen taler vi om, hvor vi ønsker, at Praktisk Økologi skal bevæge sig hen i fremtiden.
I bestyrelsen er vi i gang med en strategiproces, hvor vi vil beskrive, hvordan foreningen skal se ud i 2033. Få indblik i de tanker, bestyrelsen lige nu har om foreningens fremtid, og kom med dine perspektiver og input.
Bestyrelsen håber på at få en samling gode bud på, hvordan vi gør vores visioner til virkelighed. Så vil du bidrage til strategien, er dette værksted din mulighed. Og er du nysgerrig på, hvordan bestyrelsesarbejde i Praktisk Økologi kan se ud, så er dette værksted også en mulighed for at snuse til de emner, vi arbejder med.
Ved Linda Frølund Hansen
Eller skal vi sige Lommeskov, Miniskov, 20230skov, Miyawakiskov…
Kært barn har mange navne. Det er en lille, tæt, naturligt udseende skov, der ikke behøver mere plads end to parkeringsbåse. Den består af mellem 25 og 35 forskellige typer træer og buske, som er hjemmehørende i Danmark. Skoleskovene kan sagtens gøres større, men ikke mindre end 16 kvadratmeter.
Denne lille skov er skabt efter den japanske botaniker Akira Miyawakis skovrejsningsmetode – også kaldet Miyawaki-metoden. Den får de unge træer og buske til at vokse ekstra godt og får skovbunden til at fungere optimalt på ganske kort tid.
Her fortæller Linda om Praktisk Økologis projekt »Skoleskove«, om Miyawaki-metoden, skoven og om, hvorfor Skoleskove på landets skoler er en god ting.
Ved Tycho Holcomb, www.permakulturhaven.dk
Myrrhis Skovlandbrug består af 4 ha. med allédyrkning, markedshave, korn, fodertræer og nøddesavanne.
Skovlandbruget er et nytænkende permakulturjordbrug med metodeudvikling inden for integreret dyrkning af bær, nødde- og frugttræer, grøntsager og dyr tilpasset det danske klima. Dyrkningen er klimavenlig, kulstoflagrende og giver dyrene optimale forhold i landskabet.
Ved Pia Nørhede
Når jordens mikroliv er i balance får vi større udbytter samtidig med at vores jord bliver mere robust over for klimaforandringer. Jeg vil i dette oplæg introducere, hvordan jordens mikroliv frigiver næringsstoffer fra jorden til planterne og beskytter planterne mod skadedyr og sygdomme. Svampe i jorden hæmmer forekomsten af ukrudt.
Et balanceret mikroliv i jorden skaber desuden struktur og binder kulstof i jorden, hvilket modvirker klimaforandringerne. Du vil gå fra oplægget med en indsigt i vigtigheden af jordens mikroliv, og hvordan du kan beskytte det.
Pia bor på et lille landbrug på Midtsjælland sammen med sin mand, Steen. De er begge i gang med at tage uddannelsen som Soil Food Web konsulent.
Ved Susie Kierkegaard, sommerfuglebevaegelsen.dk
I 2017 stiftede Susie Sommerfuglebevægelsen. Hør om Sommerfuglebevægelsen og sommerfuglehaver.
Sommerfuglehaver består af udvalgte planter, blomster og buske, der fungerer som føde- og levested for sommerfugle i alle livsstadier. Sommerfuglehaver er designet med værtsplanter til larver og nektar til voksne sommerfugle, og de spiller en vigtig rolle i at fremme sommerfuglepopulationen og bevare deres skønhed i naturen.
Susie er en passioneret praktiker og kan formidle, hvordan du skaber de bedste forhold for sommerfuglene i din have, og hvad du kan gøre for at støtte sommerfuglebevægelsen og starte flere sommerfuglevenlige haver i Danmark.
Ved Leif Hermandsen, www.masseovne.dk
Leif har et lille murerfirma med speciale i bygning af finske masseovne.
En finsk masseovn er en type brændeovn bygget af sten, der akkumulerer varme og udstråler den gradvist, hvilket giver energibesparelser, jævn opvarmning og æstetisk appel. Den er miljøvenlig og kræver normalt mindre vedligeholdelse.
Her kan man høre alt om principperne i ovnen og dens muligheder. Leif vil kunne svare på spørgsmål. På markedspladsen har Leif en bod, hvor du kan stille alle mulige spørgsmål til den erfarne ovnsætter.
Ved Nina Sinding
Nina er kulturformidler og grøn ildsjæl. På dette værksted handler det om, hvordan du kan komme ud over rampen med formidlingen af dit grønne projekt.
Ved Fie Boesgaard, blomsterfabrikken.dk
Fie er blomsterbonde og dyrker frilandsblomster uden sprøjtegift og kunstgødning på sin blomstermark mellem Vinding og Skærup ved Vejle.
Min virksomhed Blomsterfabrikken udsprang af et nytårsforsæt om ikke at købe flere importerede blomster. Jeg vil gennem billeder og fysiske materialer inspirere til, hvordan du året rundt kan fylde dine vaser med buketter – uden køb af importerede blomster.
Jeg håber at vække din nysgerrighed, din kreativitet og måske få dig til at se naturen med nye øjne.
Ved Annemette Bargum, www.vildebieri.dk
Vilde bier er spændende insekter. Ifølge den nyeste opgørelse er der registreret 296 arter i Danmark. Generelt er insekter i tilbagegang, og det gælder også for mange arter af bier.
Hør om enlige bier og deres levevis, tilknytning til særlige planter og levesteder. Få tips og tricks til, hvordan du hjælper dem med levesteder og blomster i din have. Og hør om ’go’s og no-go’s, når det drejer sig om at bygge reder til vilde bier.
Se eksempler på reder til solitært levende bier.
Foreningen Vilde bier i Danmark er en landsdækkende forening, der arbejder for at udbrede viden om humlebier og andre vilde bier og sikre deres levevilkår i Danmark.
Ved Karin Overgaard
På værkstedet vil der blive vist eksempler på, hvordan man kan bruge lammeuld i køkkenhaven med eksempler fra forskellige steder i verden.
Jeg vil demonstrere, hvordan jeg personligt har udnyttet lammeuld. For eksempel har jeg succesfuldt dyrket tomater både udendørs i lammeuld og indendørs i drivhuset hele vinteren. Derudover vil jeg vise resultaterne af mine eksperimenter i drivhuset uden varme.
Lammeuld er uld, der kommer fra lam eller unge får. Det er et fantastisk naturligt materiale til havebrug, da det kan forbedre jordens struktur og fugtighedsniveau.
Jeg vil også dele min viden om, hvordan man kan anvende lammeuld som en kilde til NPK-gødning.
Ved Hervé Lognonné, www.havelab.dk
Traditionelt set er de spontane vildtvoksende planter, dem vi kalder for ukrudt, betragtet som konkurrenter til vores kulturplanter.
Nyere viden viser, at de er ligeså meget samarbejdspartnere som konkurrenter i det liv, som udfolder sig i jord og på jord. Jeg mener, det er en viden, vi kan bruge i vores havedyrkning.
Det er det, jeg gerne vil præsentere for jer.
Ved Dorte Fløjgaard
Vi lever i et land, som lige nu er påvirket af lange perioder uden regn.
Hvordan designer vi vores grund, vores have og vores mark, så vi kan sørge for, at der er vand hele tiden, uden at vi skal have lange arme af vandkander, vandslanger eller i det hele taget bruge energi på at få vand op fra undergrunden, når der er vand nok i overfladen.
Afgrøder har glæde af en mere konstant vandforsyning, og det samme har vi.
Kom og få tips og værktøjer til vanddesign, som du kan implementere hjemme på din egen grund.
Ved Thomas Drivsholm, vejlefjordhave.dk
Vi dyrker muslinger, tang og socialt fællesskab. Kom og hør om årets gang i fjordhaven, som ligger over for Brejning Lystbådehavn.
Foreningens formål er blandt andet at drive og udvikle en bæredygtig fjordhave i Vejle Fjord til dyrkning af marine fødevarer som muslinger og tang.
Få også inspiration til at lave dit eget lille hobbyanlæg.
Ved Jens Juhl, www.slottet-i-smoermosen.dk
Har du et lille stykke jord, for eksempel en græsplæne, og du vil gerne anlægge en køkkenhave? Selv på lidt plads kan du blive ret selvforsynende.
På dette værksted hører du hvordan anlægger haven, så du aldrig mere skal grave. På en måde hvor du kan hæve humusindholdet i jorden, så du får mere liv i jorden. Ved at »dyrke jorden« bliver udbyttet bedre.
Her er du: Forsiden > Mere Liv i Haven Festival > Årets værksteder