Årets værksteder

Her er de første værksteder, du kan møde på PØ-festival 2024

Listen over værksteder vil blive opdateret og redigeret løbende.

Du sammensætter selv dit festivalprogram. I løbet af dagen er der fem værkstedsmoduler, du vælger det værksted i hvert modul, som du finder mest spændende.

Hent årets værkstedsprogram, med forbehold for ændringer. Det vil altid være den version du finder her på hjemmesiden der er den gældende.

Arbejdet med jorden – et andet perspektiv på haven

Ved Torben Quist Larsen

Ved at arbejde med jorden kan man opnå et større udbytte og en højere kvalitet på sine afgrøder. Samtidigt giver en større opmærksom på arbejdet med jorden os mulighed for at være engageret i vores have en større del af året.

Ejbygaarden er en biodynamisk have på 1 ha, som leverer frugt, bær, grøntsager og krydderier fra friland og uopvarmede tunneldrivhuse til lokale forbrugere og professionelle køkkener. Vi tilstræber hele tiden at forbedre jordens sundhed.

Vi vil dele nogle af vores hidtidige erfaringer med at rette mere fokus på selve jorden som en bidragende forudsætning for en produktiv have. Vi vil dele nogle praktiske erfaringer omkring jordforbedringsplanter, vinterdække, overfladekompostering, ukrudtsbekæmpelse, vanding, mikroorganismer og biodynamiske præparater.

Værkstedet er for alle uanset baggrund og vi vil lægge op til, at man som deltager kan byde ind med sin viden og erfaringer.

Biernes diversitet og hvordan vi hjælper dem

Ved Maria Gram, www.vildebier.dk

Vi har alle hørt om, at bierne har brug for vores hjælp, og mange af os ved, at der er fundet næsten 300 forskellige arter af bier i vores land. Og sikke en fascinerende mangfoldighed! – De mange forskellige bier adskiller sig fra hinanden ikke bare i størrelse og udseende, men også i deres levevis og livscyklus, fødepræference og krav til levested.

For rigtigt at hjælpe de vilde bier, som lever på vores matrikel eller i nærheden, må vi tage udgangspunkt i hvilke arter, der er tale om, og hvad deres specifikke behov er.

Og lige netop dét kan være meget svært. For hvor meget ved vi egentlig om de bier, vi ser på vores ejendomme og i vores haver? Hvem er de, hvor har de deres reder, hvornår og hvor langt flyver de, hvilke blomster skal de bruge for at opfostre næste års generation? Så mange spørgsmål og hvor skal vi starte?

Maria Gram fra initiativet Vildebier.dk vil fortælle om bierne og deres liv, og komme med forslag til, hvad vi kan gøre for at skabe bedre levevilkår for de vilde bier i vores nærområde.

Bæredygtig planteproduktion og lavpraktisk formering

Ved Magnus Buch, klimaplanter.dk

Hør, hvordan Magnus fra Klimaplanter, dyrker i forskellige alternative dyrkningsmedier til spagnum og om deres egenskaber.

Derudover så snakker vi om lavpraktiske formeringsmetoder, som ikke kræver stort arbejde eller meget udstyr og plads.

På værkstedet får man et indblik i, hvilke udfordringer og fordele der er ved dyrkning uden spagnum, blandingsforhold der efterligner plantens naturlige jordbund og lette måder at formere planter på selv.

Værksteder henvender sig til alle erfaringsniveauer.

Magnus kan også følges på Facebook og Instagram under navnet »klimaplanter«.

Den Grønne Trepartsaftale – derfor er det en ommer!

Ved Ole Kjærulff Davidsen & Lars Myrthu-Nielsen, www.facebook.com/groups/1058239889214175/

Bliv klogere på et af tidens største og varmeste politiske spørgsmål i Danmark – der netop i disse uger forhandles og klappes af på Christiansborg.

Det er vores bekymring, at Trepartsaftalen af d. 24–06 2024 med dens skarpe skel mellem »landbrug« og »natur« vil trække tæppet væk under muligheden for småskalaproducenter og desuden samlet set være til skade for både klimaet, Danmarks natur og menneskers liv på landet.

Vi er for en aftale, men vi er imod trepartsaftalen, som den nu ser ud. Vi ønsker en aftale, der tilskynder landbruget til begrænsning af udledning af drivhusgasser. Men det skal primært ske ved en markant reduktion af det industrielle dyrehold. Vi skal have dyr i landbruget, men de skal ud på markerne.

Derfor kræver vi en revision, der skal bringe andre virkemidler i spil end statsstøttede industrielle fejlgreb som pyrolyse og biogasværker. I stedet bør anvendes virkemidler som

  • permanente/flerårige kløvergræsmarker
  • skovlandbrug
  • sammensatte afgrøder og opbygning af agerjordens humusindhold
  • græsning og høslæt på lavtliggende arealer
  • artsrig produktionsskov
  • flere kyndige, ansvarlige menneskers tilstedeværelse i det åbne land.

Dyrk dine egne spisesvampe

Ved Bendt Rossander Sørensen, www.fynsoesvampe.dk

Dyrk selv dine spisesvampe – det kan gøres på noget halm, og det tager ca. 4 uger, så kan du høste!

I sommerhalvåret er vi i haven, om vinteren kan vi dyrke østershatte indendørs, men hvorfor tørrer de ind, hvad går galt, hvad kan vi gøre?

Jeg prøver at give svarene og hører gerne dine erfaringer med dyrkning af spisesvampe indendørs.

Bendt Rossander har mere end 30 års erfaring som gartner og har de seneste fire år dyrket spisesvampe, primært østershatte. Hans sydfynske have er ramme for eksperimenterne, og han deler generøst ud af sin viden på sin hjemmeside og på YouTube.

Fremtidens landbrug – Flerårige grøntsager

Ved Karoline Nolsø Aaen, www.permakulturhaven.dk

Flerårige planter er klimavenlige, fremmer biodiversiteten og er sundere at spise. Men kan flerårige grøntsager og træafgrøder brødføde befolkningen og være en del af et bæredygtigt landbrug?

Karoline fortæller om sin vision baseret på erfaringer med udvælgelse, dyrkning og afsætning af flerårige planter i sit eget skovlandbrug.

Karoline Nolsø Aaen driver skovlandbruget Myrrhis og er forfatter til Permakulturhaven og Mad med flerårige grøntsager.

Frøsamling for begyndere

Ved John Kruuse, Foreningen Frøsamlerne

Det er nemt, hurtigt og giver stort udbytte af spiredygtige frø. Men man skal være opmærksom på et par ting, for at det lykkes.

Ved man bare lidt om bestøvningsbiologi, F1-hybrider og bevarelse af sortsrenhed, kan alle på ingen tid (og med hjælp af de udvalgte kilder jeg henviser til) selv blive en mester i frøsamling.

Homøopati i haven

Ved Jeanette Maglegaard, www.sundhave.dk

Metodisk genopretning af natur ved brug af stimulering med specialfremstillede opløsninger baseret på homøopatiske principper.

Planter og alle naturlige stoffer har sekundære metabolitter og forskellige egenskaber, vi kan udnytte og forstærke i naturen til at fremme en hurtigere genopretning.

Så ved at benytte naturens egne metoder og principper kan vi fremme og genskabe balance i naturen, fortrinsvis jorden. Men vi kan også styrke planter i alle faser, fra spiring til vækst, blomster frugtsætning mm. Planter kan styrkes, så de er mindre modtagelige for insektangreb, plantesygdomme og klarer stress- og miljøbelastninger bedre.

Lav din egen kryddersnaps

Ved Søren Vissing Nielsen

Vi skal udveksle viden og ideer til at lave krydderurtesnaps på vodka/rom mv. Nye folk kan starte her… og så selvfølgelig skal vi smage på nogen stykker.

Så hvis du har et godt snapseglas, skal du da tage det med. Endelig uddeles der en Mesterrod og en Porse til hjemmeproduktionen.

Lav din egen så- og pottejord

Ved Lotte Børresen og Per Kring, www.facebook.com/profile.php?id=100062953674119

Jorden er fundamentet for alt planteliv. Derfor er den gode jord central for succes med vores planter.

På dette værksted lærer du, hvordan du kan lave din egen såjord, pottejord og krukkejord med de midler, som du har til rådighed.

Du lærer, hvordan den gode jord føles, lugter og ser ud. Du får også mulighed for at lave din egen jord.

Mange bruger stadig posejord med spagnum. Det belaster vores klima og miljø. Heldigvis kan vi selv lave en god og bæredygtig så- og pottejord. Udover at vi skåner miljø og klima, når vi laver vores egen så- og pottejord, så får vi også en bedre jord og sparer penge.

Det er lettere, end de fleste tror.

Her kan du følge Lotte og Per på Instagram.

Malkegeder til selvforsyneren

Ved Tycho Holcomb, www.permakulturhaven.dk

Egen mælk fra glade geder! Tycho deler sine erfaringer med geder, malkning og mælkeprodukter. Hør hvordan dyrene kan indgå i havens kredsløb, så der skabes samspil mellem dyr, have og mennesker, og få inspiration til måske selv at få geder.

Tycho Holcomb driver skovlandbruget Myrrhis og er forfatter til Permakulturhaven og Mad med flerårige grøntsager. Permakulturhaven.dk

Mending Matters

Ved Claudia Max

I denne workshop skal vi inspirere hinanden med ideer til at forlænge tøjets levetid.

Jeg har eksperimenteret med at sy, strikke, hækle, reparere, brodere siden mine tidlige teenageår og har altid mindst et stykke tøj på, jeg selv har haft fingrene i. Jeg medbringer et udvalg af projekter… både de der er lykkedes og dem hvor jeg ikke kom helt i mål. Jeg oplever det ikke altid nemt at forudse, hvordan forskellige »tiltag« harmoner bedst. At holde et projekt i hånden og få en andens mening, kan lette processen.

Har du et stykke tøj, du selv har repareret eller ændret på, så tag det endelig på i dagens anledning!

Tag gerne billeder til senere inspiration og videreudvikling!

Nu skal vi jo være til festival en hel dag, men et lille håndarbejdsprojekt kan der nok blive plads til i håndtasken?!

Medbring derfor:

– Et stykke tøj der ikke passer mere, har huller eller misfarvninger, fejlkøb, alt muligt!

– Dimser du eller din mormor har klippet af gammelt tøj: Knapper, en fin kant, en bæltelås, en gammel håndtaske med fede detaljer, et stykke leder.

– Et afbrudt hækleprojekt, mellemlægsservietter, stofrester der egner sig som lapper.

– Værktøj: Fx knappenåle, saks, nål, sytråd, broderitråd, fliseline, målebånd, hæklenål, strikkepind. Lidt afhængig af, hvad du skal eksperimentere med eller hvad du skal give nyt liv.

Om at sanse sin jord

Ved Hervé Lognonné

10 lav-praktiske prøver du selv kan lave, så du lærer din jord bedre at kende.

Værkstedet slutter med, at vi ser på jord, tag derfor gerne en pose af din egen jord med.

Værkstedet er for alle, begyndere og garvede havedyrkere.

Oplæg og samtale med Den Lille Mark Andelsgaarde

Ved Moanna Quynh, denlillemark.dk

Hør om første sæson og opstart af Den Lille Mark (- et økologisk bylandbrug, der har dyrker grøntsager med regenerative principper og har fokus på grønne fællesskaber i Odense -) og tilblivelsen af samarbejdet med foreningen Andelsgaarde, der forbedrer mulighederne for et grønt generationsskifte i landbruget.

Få mulighed for at stille spørgsmål og blive klogere på de regenerative dyrkningspraksis, fra kornmark til Market garden, og vigtigheden af fællesskaber.

Politisk indflydelse på biodiversitet og miljø

Ved Birgit Brink Lorenz

I det kommende år skal alle kommuner udpege konkrete naturbeskyttelsesområder lokalt. I kystkommunerne skal der udpeges kyst-vandråd, hvor også vi almindelige borgere kan være med.

Der er kommunalvalg i november 2025. De politiske partier er ved at profilere sig, og vi skal i gang nu, hvis vi vil påvirke deres indsatsområder.

Samlet set går vi ind i et år, der bliver helt afgørende for biodiversitet, klima og ikke mindst vores vandmiljø. Selvfølgelig skal vi på alle måder søge at påvirke denne proces og gøre den grønnest mulig.

Workshoppen giver konkrete ideer til

· samarbejdspartnere

· emner

· aktioner/ tiltag

Workshoppen ledes af Birgit Brink Lorenz, som også de foregående år har haft samtaleworkshop om politisk indflydelse og som siden sidst er blevet formand i DN-Vejen.

Praktisk indretning af haven

Ved Aiah Noack, www.naturplanteskolen.dk

Jeg giver på værkstedet deltagerne et indblik i hvordan de kan spare tid, få mere balance og bedre indretning af deres haveaktiviteter og områder som køkkenhave, drivhus, frugttræer, hønsehus, kompostplads m.m.

Jeg baserer anvisningerne på de flere hundrede haver, jeg har designet og rådgivet, ud fra ønsker om flow, indbydende atmosfære og brug af permakultur zoneinddeling. Vi snakker også om brug af planter og bedsystemer.

På værkstedet får du inspiration til, hvordan haven kan tilpasses bedre til mere selvforsyning, mere mental afslapning og mere glæde i en travl hverdag.

Praktisk podekursus – hands on

Ved Evert Janssen

Kom og lær at pode dit eget frugttræ.

Du får vist og øvet teknikken bag at tilskære podekvist og podetræ og sætte dem sammen med voks og elastik.

Vi øver på pilegrene m.m. da efteråret ikke er det rette tidspunkt at pode på. Du får altså ikke et podet træ med hjem, men kan selv bruge teknikken derhjemme fra januar–marts.

Medbring en meget skarp lille kniv der ligger godt i hånden (evt. en hobbykniv, hvis du ikke har andet) og plaster (det giver lidt ekstra beskyttelse, og er rart at have, skulle man snitte sig).

Selv har jeg god erfaring med podninger gennem de sidste ti år og omkring 1.000 podninger er det efterhånden blevet til.

Samtalesalon om praktisk dannelse

Ved Mikael Elke Lund, direktør, Landsforeningen Praktisk Økologi, www.facebook.com/hoejskolenhandar/

I en verden præget af hastighed og effektivitet, kan vi nemt miste forbindelsen til både os selv og vores omgivelser. Hvordan kan vi genoprette denne forbindelse gennem praktisk dannelse?

Denne samtalesalon inviterer dig til at udforske, hvordan håndens arbejde og konkrete erfaringer kan skabe dybere mening og resonans i hverdagen.

Vi starter med et ultrakort oplæg om acceleration og tankerne bag resonans, hvorefter vi åbner for samtalen om, hvordan vi kan styrke vores forbindelse til verden – ikke kun med hovedet, men også med hænderne.

Skærehave for alle

Ved Louise Walther

Kom og få den grundlæggende viden til at starte din egen skærehave til glæde for biodiversitet, Co2-udledning, miljøet og selvfølgelig dig selv.

Det er lige meget, om du har et par krukker, et par kvadratmeter eller et par marker, alle har mulighed for at dyrke smukke, giftfrie snitblomster.

Har du erfaring med at dyrke grøntsager, så er du godt klædt på til også at kunne dyrke skærehave, men har du aldrig dyrket noget før, så kan du glædes over, at blomster er noget af det nemmeste at få succes med!

Du lærer de grundlæggende termer, hvad du skal være opmærksom på, for at få succes i dit første år med skærehave, og hvorfor det er så godt for biodiversiteten og miljøet, at dyrke blomster.

Vi kommer bl.a. omkring:

Årets gang i skærehaven, korrekte tidspunkt at høste, forspiring, direkte såning, efterårssåning, planlægning, fra såning til høst, frøsamling og en gennemgang af de snitblomster som er nemmeste at få succes med.

Jeg hedder Louise, har dyrket no-dig i +10 år og skærehave i +5 år.

Du kan følge Louises skærehave på Instagram @ranunkelboblomster

Små nyttige dyr i haven

Ved Anders Herskind

Jeg vil vise hvordan Anne og jeg der bor på et lille sted på Sydfyn, drager nytte af en række små dyr;
hvepse, bier, råger, ugler, ænder, gæs, geder og hunde. Dyrene passer på hinanden, gøder og vogter
over urtehaven som gør os tæt på selvforsynende. Vi har også et overskud af robuste grøntsager, som
vi sælger.

Værkstedet vil vise hvilke muligheder og problemer der er i at have så forskellige dyr sammen og
opfylde deres behov for et godt liv. Også for begyndere.

Snobrød for børn og deres (bedste-)forældre

Ved Lise Holm-Rasmussen

Kom og lav snobrød eller snit en pind ved bålet. Du kan også lave din egen frøbombe, og kaste den der, hvor der mangler noget grønt og farverigt. Værkstedet er for børn i følgeskab med deres voksne.

Medbring gerne snittekniv.

Systematisk botanik og hvordan det beriger din verden

Ved Thora Colind Helweg-Larsen

Kom og få en grundlæggende introduktion til det botaniske system.

Dette oplæg vil tage dig med ned gennem planterigets systematik, du vil lære om de vigtigste plantefamilier blandt grøntsagerne og sammen vil vi reflektere over hvordan denne viden kan anvendes i din have.

Oplægget henvender sig til alle voksne fra nybegynder til nørd.

Sådan kan du bruge lammeuld i køkkenhaven

Ved Karin Overgaard

På værkstedet vil der blive vist eksempler på, hvordan man kan bruge lammeuld i køkkenhaven med eksempler fra forskellige steder i verden.

Jeg vil demonstrere, hvordan jeg personligt har udnyttet lammeuld. For eksempel har jeg succesfuldt dyrket tomater både udendørs i lammeuld og indendørs i drivhuset hele vinteren. Derudover vil jeg vise resultaterne af mine eksperimenter i drivhuset uden varme.

Lammeuld er uld, der kommer fra lam eller unge får. Det er et fantastisk naturligt materiale til havebrug, da det kan forbedre jordens struktur og fugtighedsniveau.

Jeg vil også dele min viden om, hvordan man kan anvende lammeuld som en kilde til NPK-gødning.

Vand og jord

Ved Hervé Lognonné

Har du tænkt over, hvordan kan du kan styrke din jord, så den bedre kan afgive og holde på vand?

Kom med til et foredrag, der henvender sig til alle, ikke mindst den nysgerrige begynder.

Jeg vil fortælle om jord, vand og planter, om deres indbyrdes afhængighed og samarbejde.

Du får praktisk og teoretisk viden med hjem om det afgørende i opbygningen af en vedvarende frugtbar jord, så du selv kan gå i gang i din have.

Vel mødt!

Vil du med hjem og se mit kvashegn? – om CO2-binding i haver

Ved Per Gundersen

Kvashegn til haveaffald breder sig.

Jeg har gjort nogle erfaringer med kvashegn, kvasbede og skovbund i vores have igennem godt 30 år. Jeg vil tale om udformning og materialer til kvashegn; om hvor længe de holder; om hvad de nytter for dyrelivet; og om dannelse af humus i jorden.

Jeg vil desuden vise beregning af hvor meget CO2, man kan binde i en have, og i hele landet, ved at beholde have»affaldet« hjemme i haverne.

Per Gundersen er professor i skovøkologi ved Københavns Universitet og har inddraget sin have i udforskningen af kulstofbinding i jorden.

Tilmeld dig nu

Både værkstedsholdere og frivillige kan tilmelde sig nu.

Tilmeld dig

Her er du: Forsiden > Mere Liv i Haven Festival > Årets værksteder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider