Listen over værksteder vil blive opdateret og redigeret løbende.
Du sammensætter selv dit festivalprogram. I løbet af dagen er der fem værkstedsmoduler, du vælger det værksted i hvert modul, som du finder mest spændende.
Ved Magnus Buch, klimaplanter.dk
I naturen og i vores egne haver findes en overflod af planter, der kan give os både mad, glæde og forbindelsen til det sted, vi lever. I dette foredrag, dykker vi ned i de lidt mere utraditionelle spiselige planter – fx kiwi og szechuan peber på friland.
Vi ser nærmere på deres pasning og pleje, høst og formeres nemmest – og hvordan de kan blive en naturlig del af både haver, fællesskaber og landskaber.
Foredraget giver dig et større kendskab til planter, vi kan dyrke med henblik på selvforsyning og inspiration.
Ved Annette Bruun Jensen, Lektor, Københavns Universitet
Honningbien er en af vores vigtigste bestøvere. Det er en hjemmehørende art, men i dag findes den primært takket være de mange biavlere, som holder og passer på bifamilierne. I dette oplæg vil jeg kort introducere honningbiens biologi og nogle af de udfordringer, biavlere står overfor – især den parasitiske varroamide.
Jeg vil også præsentere projektet Bedre Biavlspraksis, som jeg arbejder på sammen med min kollega Per Kryger fra Aarhus Universitet. Projektet undersøger metoder til bekæmpelse af varroamiden, hvor vi fokuserer på biologiske frem for kemiske løsninger.
Læs mere om projektet
Ved Birgit Niss
Vi har fokus på maksimalt udbytte med minimal indsats – både i tid og arbejde – og kun dyrke det familien kan lide at spise.
Jeg vil præsentere, hvordan vi dyrker og anvender hestebønner, kartofler, squash, glaskål og spinat – fordi de er nemme, kræver lidt pasning og giver godt udbytte.
Ved Karoline Nolsø Aaen, www.permakulturhaven.dk
Skal det danske land være sort-hvidt i forhold til landbrug og natur?
Eller er det muligt at forene fødevarer med høj biodiversitet og klimavenlige dyrkningsmetoder?
Med afsæt i sit eget skovlandbrug fortæller Karoline om sine erfaringer med flerårige planter, træafgrøder og integrering af dyr.
Karoline Nolsø Aaen er landkvinde, fårehyrde og forfatter til Permakulturhaven og Mad med flerårige grøntsager. www.permakulturhaven.dk
Ved Natasha Kæreby
Drueagurker er en fantastisk og nem grøntsag at arbejde med. På dette værksted vil jeg dele ud af tips og erfaringer, helt fra dyrkning i haven, til høst og de forskellige måder at konservere og spise dem på.
Vi vil komme omkring både syltning, såsom de klassiske drueagurker + cornichoner og simpel fermentering med saltlage.
Mit navn er Natasha Kæreby, jeg udd. fysioterapeut med en Master i Naturbaseret Rehabilitering og bor på et aktivt landsted på Falster. Så naturen og køkkenhaven er omdrejningspunktet i mit hverdagsliv.
Følg med på instagram @natashakaereby
Ved Elena Andersen
Fermentering vha. mælkesyrebakterier: regler og tips; sammenligning med eddikesyltning; smagsprøver.
Ved Jens Juhl
Der kommer ikke megen biologisk mangfoldighed ud af en græsplæne, hvor der i stedet for kunne dyrkes de grønsager og blomster en familie kan leve af. Vi gennemgår hvordan vi omlagde haven til dybdegravede højbede.
Ud over at vise hvordan dybdegravningen kan finde sted, uden at bruge store maskiner gennemgår vi også hvordan livet i jorden gendannes. Økologer kan nemlig ikke dyrke planter uden at der er liv i jorden til at omsætte bla. Komposten til næring for de planter vi dyrker.
Vi har selv brugt denne metode i vores egen have.
Ved Åse Solvej Hansen
Det er nemt at fremstille sit eget økologiske surdejsrugbrød, når man ved, hvordan det lykkes. Udvalget af økologisk rugbrød i butikker er meget begrænset, og desuden er det meget billigere at bage det selv. Desuden kan du bage den type rugbrød, som du bedst kan lide. Næsten al køberugbrød indeholder hvedemel, og det er der mange, der ikke kan tåle.
Jeg vil komme ind på, hvordan man starter en rugsurdej, der virker, og hvordan den vedligeholdes. Jeg gennemgår processen med fremstilling af rugbrød ud fra fordej og brøddej. Endvidere kommer jeg ind på de almindeligste brødfejl og deres årsag.
Med smagsprøver.
Åse er lektor emerita ved Københavns Universitet og har for nyligt været med i TV2 programmet Helt Sort.
I FaceBook-gruppen RUGBRØDSGLÆDE, svarer Åse på spørgsmål.
Ved Jesper Bay
Få svar på dine spørgsmål om frøsamling. De grundlæggende principper i frøsamling gennemgås med udgangspunkt i deltagernes spørgsmål, erfaringer og kommentarer. Fokus er primært på frø af køkkenhavens planter.
Ved TAGTOMAT, Tagtomat.dk
Til dette værksted deler TAGTOMAT ud af deres mangeårige erfaringer med at dyrke spiselige svampe derhjemme, krydret med inspiration til hvordan svampene kan bruges i køkkenet.
Vi gennemgår forskellige dyrkningsmetoder til svampe som østershat, pioppino (poppelsvamp), Lion’s Mane (pindsvinepigsvamp) m.fl., og du får den vigtigste viden om svampenes rige, så du forstår hvilken organisme, du har med at gøre, Derudover får du tips og tricks til tilberedning og opskrifter, hvor svampene har hovedrollen på tallerkenen med smæk på umamien.
Kan du ikke vente med at komme i gang, kan du efter værkstedet købe lidt mycelium eller et dyrkningskit med hjem.
Ved Knud Schmidt
Humlebier er vigtige bestøvere og sammen med de andre vilde bier truet på deres eksistens. Hvordan kan vi gøre vores natur og især vore egne haver mere humlebivenlige?
Jeg vil kort fortælle om humlebiernes livscyklus, biologi og de mest almindelige arter.
Desuden vil jeg give eksempler på humlebivenlige blomsterplanter i haven.
Humlebiindkvartering i haven:
Hvordan bygger, indretter og placerer vi vore humlebi-huse i haven så vi får disse succesfuldt beboet?
V.hj.a medtaget humlebihus viser jeg et eksempel på redematerialer og indretning.
Herefter eksempler på succesfulde indkvarteringer.
»Humlebier« v/ Knud Schmidt, Vilde Bier i Danmark
Ovenstående understøttes af fotos og små filmklip fra min blog-side humlepension.dk
Ved Marie Ravnmark
Egne æg, gødning og kød? Det rimer rigtig godt på selvforsyning. Har du overvejet at få dit eget hønsehold, så kom og få alle de gode grunde til at blive hønsehyrde. De handler selvfølgelig om lækre æg, men også om det fine kredsløb af næring, du får i din husholdning og have. Du får en intro til at komme godt i gang med dit hønsehold og jeg deler alle mine fejl, så du ikke behøver lave dem. Jeg kommer omkring valg af høner, indretning af gård og hus, foder, trivsel, sygdomme, kyllingeopdræt og slagtning.
Jeg er passioneret havedyrker på 10. år og har haft høns de sidste 7. Jeg var blandt det første hold havementorer i foreningen og brænder for at inspirere til nem og bæredygtige havedyrkning.
Ved Lotte Børresen og Per Kring
Trykhenkogning/Pressure canning er en god, sikker og klimavenlig måde at opbevare mad på. Metoden er mest kendt fra USA og meget populær blandt »Preppere«, men den har mange fordele for selvforsynere. Når vi trykhenkoger, steriliserer vi maden på samme måde, som når man laver konserves/dåsemad. Metoden kan anvendes til alle fødevarer, der kan tåle varme uden at ændre struktur fx gryderetter, kød og grøntsager. Næringsindhold og smag bevares lige så godt som under almindelig henkogning og madtilberedning.
Ved Jeppe Gents
Kølig, boblende cider – på sommerterrassen, rullet op i sofaen i den varme vinterstue, til sushi, til boghvedepandekager, til oksespidsbryst. Lav-alkoholiske æblebobler skabt til hverdag og fest, og til de fleste måltider.
Jordens bedste cider fås ved at skæve til årtusinders erfaringer og praksis fra Europas store ciderregioner! Håndværk er at foretrække fremfor færdige ‘kits’.
Dette modul gennemgår traditionel ciderfremstilling fra æble til flaske.
Hvad er cider?
Råvaregrundlaget. Hvordan får du fat i de rigtige sorter? Kan du bruge dine egne spiseæbler?
Høst, presning og keeving.
Gæring og stabilisering.
Tapning, flaskegæring og lagring.
Jeg kommer også kort ind på cidersektorens øvrige produkter: Poiré (perry), Pommeau (hedvin), Calvados (brændevin) og cidereddiker.
Varm op ved at lytte til journalist Stine de Klaumans podcast Æbler, æbler, æbler
Du kan finde den via din podcast app, eller her
Ved Heidi Tornbo, Madkrukken
Lær at fermentere dine råvarer – det er ikke svært blot du har styr på teknikkerne og de gode husmoderråd.
Fermentering er et oldgammelt madhåndværk som er er blevet anvendt i flere årtusind før KR. fødsel til konservere råvarer på. Fermentering er en naturlig proces og er en gæring der sker ved hjælp af de naturlige bakterier, som allerede lever på råvarer og med de rette betingelser kan de hjælpe os med at konservere.
Du kan fermentere ved forskellige metoder som jeg vil fortælle og vise hvordan det gøres;
– tørsaltning
– saltlage
– fermentering med honning
Jeg vil også dele tips&trick i forbindelse med fermentering og der vil være mulighed for at dufte og smage på nogle produkter, hvis I har lyst.
Her kan du følge Madkrukke på Instagram. Og Facebook.
Ved Karoline Nolsø Aaen, www.permakulturhaven.dk
Flerårige grøntsager er klimavenlige, fremmer biodiversiteten og er sundere at spise.
Men HVORDAN spiser man dem?
Karoline giver et indblik i de flerårige grøntsagers brug i køkkenet med eksempler på opskrifter, om høstmetoder og udvalgte, særligt gode flerårige grøntsager.
Karoline Nolsø Aaen er landkvinde, fårehyrde og forfatter til Permakulturhaven og Mad med flerårige grøntsager. www.permakulturhaven.dk
Ved Hervé Lognonné (forfatter til bogen JORD- Fremtiden begynder her)
Vi ser nærmere på fænomenet den økologiske succession. Vi sammenligner 3 økosystemer: skoven, prærien og den dyrkede jord.
Vi ser også på jordfloraens (planter og mikroorganismer) og faunaens (jordens dyr) betydning og vilkår i de 3 økosystemer.
Oplægget er kort (maks 20 minutter). Oplægget lægger op til en samtale om den vedvarende jordfrugtbarhed
Værkstedet er for alle, begyndere og garvede havedyrkere.
Ved Hervé Lognonné
10 lav-praktiske prøver du selv kan lave, så du lærer din jord bedre at kende.
Værkstedet slutter med, at vi ser på jord, tag derfor gerne en pose af din egen jord med.
Værkstedet er for alle, begyndere og garvede havedyrkere.
Ved Birte Brorson
Lad os spise vores stilke, stokke og kålblade! Selvom de er gode i komposten, så batter de bedre for miljø, klima og pengepung, hvis de bliver til muffins og pålæg sammen med dine pastarester, brødskorper og middagsrester.
Kom med og lad dig inspirere, medens vi sammen hygger os med at kokkerere nogle nemme, nye retter. Tag gerne eksempler med på rester/madspild, som du ikke ved, hvad du skal bruge til, så finder vi på noget sammen. At lave mad af madspild er både sjovt og meget kreativt! Få også ny viden om madspild og verdensmål, om spildet i Danmark og hele verden! Du får også opskrifter og masser af nye ideer med hjem.
Der kan maksimalt være 15 deltagere i køkkenet, når der skal laves mad.
Ved Jens Juhl, Slottet i Smørmosen
Mange tror at økologisk dyrkning er når bare man ikke bruger gift og kunstgødning, det er i virkeligheden bare giftfri dyrkning. Økologisk dyrkning er når man dyrker jorden, og hele tiden forbedrer jorden.
Oplægget handler om hvordan man kan være næsten selvforsynende af de mest almindelige grønsager, i en lille have, fx en kolonihave som vores. Vi gennemgår hvordan vi bærer os adled at fremstille vores egen kompost uden at hente ind udefra. Hvordan vi dyrker grønsagerne sammen og sikrer os at generende dyr og insekter ikke spiser de grønsager vi selv gerne vil spise.
Vi har dyrket økologiske grønsager i haven i over 30 år.
Ved Mads Krarup, Skovhaver.dk
Få en introduktion til, hvad en skovhave er, og bliv inspireret til, hvordan du selv kan skabe din egen spiselige skovhave – til gavn for både dig og naturen.
Du får også enkle metoder til at formere bunddækkeplanter, inspiration til spændende plantearter og praktiske råd til, hvordan du nemt kommer i gang med etableringen.
Ved Anders Herskind
Om Selvforsyning gennem 40 år i samarbejde med bier, svirrefluer og hvepse der æder lus og larver og bestøver.
Ænder og hunde der vogter og æder snegle og gnavere samt gæs og geder der æder græs og producerer gødning til komposten.
Ved Pia og Steen Nørhede
Når jordens mikroliv er i balance får vi større udbytter samtidig med at vores jord bliver mere robust over for klimaforandringer. Vi vil i dette oplæg introducere, hvordan jordens mikroliv samarbejder med planterne og dermed skaber sundere planter og mere robust jord. Vi vil i fællesskab udveksle erfaringer med, hvordan vi kan dyrke vores have eller mark, og samtidig passe godt på mikrolivet. Du vil gå fra oplægget med en indsigt i vigtigheden af jordens mikroliv, og hvordan du kan beskytte det.
Vi medbringer gratis brochurer om emnet og sælger tilhørende plakater.
Pia og Steen bor på et lille økologisk landbrug på Midtsjælland. De har det sidste år formidlet om sund jord i Holbæk Kommunes mobile klimahus.
Ved Karin Overgaard
ULD – et fantastisk naturprodukt.
Uld fra Får kan bruges på mange måder. Vi gennemgår eksempler på hvordan uld kan bruges, også i køkkenhaven.
Karin Overgaard giver eksempler på, hvordan uld kan bruges i køkkenhaven med eksempler fra forskellige lande og deler egne erfaringer fra Tvind Garden Farming.
Fåreuld er et fantastisk naturligt materiale til havebrug, da det kan forbedre jordens struktur og fugtighedsniveau.
Fåreuld kan, når det nedbrydes, bruges som en kilde til gødning og …snegle kan ikke lide det!
Fårehyrde Berit Kiilerich giver eksempler fra »Lystbækgård – Fårehyrdens Gård« i Ulfborg, hvor de driver en hyrdeskole.
Fårene bruges til naturpleje i omegnen og på gården er der kurser hvor uld klippes, farves, filtes, væves og strikkes.
Der vil blive mulighed for at se og mærke forskellig slags uld – evt. købe lidt med hjem til køkkenhaven eller til at strikke af.
Ved Per Gundersen
Kvashegn til haveaffald breder sig.
Jeg har gjort nogle erfaringer med kvashegn, kvasbede og skovbund i vores have igennem godt 30 år. Jeg vil tale om udformning og materialer til kvashegn; om hvor længe de holder; om hvad de nytter for dyrelivet; og om dannelse af humus i jorden.
Jeg vil desuden vise beregning af hvor meget CO2, man kan binde i en have, og i hele landet, ved at beholde have»affaldet« hjemme i haverne.
Per Gundersen er professor i skovøkologi ved Københavns Universitet og har inddraget sin have i udforskningen af kulstofbinding i jorden.
Ved Ellen Brunbech, fraskovhaventilmaven.dk
Lad os bruge vores æbler mere i det salte køkken. I Danmark er der – slag på tasken – mindst et æbletræ i hver anden have. Mange vil gerne bruge dem og laver måske gammeldags æblekage, måske en anden af de mange kager med æbler i, og hvis man er højt organiseret og kerer sig om klima og madspild, så kan det være man også presser æbler til most. Hurra for det. Æbler blev brugt, men ikke på en supersund måde.
Jeg vil i dette værksted inspirere til at vi bruger æbler på måder hvor vi ikke tilsætter yderligere sukker, eller fjerner alle fibrene. En konkret opfordring og inspiration til at bruge æbler mere i det salte køkken, til frokost, salater og dagens varme måltid. På alle de forskellige måder vi kan, så det danske efterårskøkken selvfølgelig bliver et æblebaseret køkken.
Check mine opskrifter med æbler og alt muligt andet fra min skovhave på
fraskovhaventilmaven
Ved Moanna quynh – Den Lille Mark Andelsgaarde, www.andelsgaarde.dk
Hør om Den Lille Mark og samarbejdet med Foreningen Andelsgaarde, hvis mission er at vi i fællesskab omlægger dansk landbrug. Få mulighed for at stille spørgsmål og blive klogere på vigtigheden af fællesskaber, og Den Lille Marks økologiske dyrkningssystem med regenerative principper, hvor der produceres mad til 80 husstande hver uge fra maj–november på mindre end 0,5 ha i Odense.
Her er du: Forsiden > Mere Liv i Haven Festival > Årets værksteder