Værksteder

Mere Liv i Haven-festivalen 2018 vil byde på en række spændende og vidt forskellige værksteder.

Du sammensætter selv dit program for dagen, ved at vælge et værksted i hvert af de 5 moduler, som du har lyst til at deltage i. Festivalen slutter efter fællesforedraget kl 17.00

Her er den komplette liste over dette års værksteder. Med forbehold for ændringer.

Du kan roligt glæde dig – det bliver godt!

Biodynamisk dyrkning i haven – mening og metoder

Ved Klaus Loehr-Petersen

De biodynamiske principper og metoder kan anvendes til alle former for jordbrug – fra højbede til store landbrug. Mange forbinder biodynamisk dyrkning med køer og staldgødning, og det er det også. Men det er også havekompost, grøntsager til husbehov og styrkende midler til frugttræer, bærbuske og blomster. Biodynamisk er en form for økologiskPlus og kan give en ekstra dimension til økologi og permakultur. På værkstedet vil jeg fortælle kort om hvad meningen er med at dyrke biodynamisk og hvordan man kan få glæde af det i sin have – enkelt og praktisk.

Klaus Loehr-Petersen, Biodynamisk Forening
(privat: kompost-nørd)

Byg din egen drivhusdome

Ved Ole Dall

Ole fortæller om hvordan han har bygget en drivhusdome på 36 m² (som ligner dem i den økologiske have i odder). Oplægget er en inspiration til at gå i gang – og giver tips til hvordan det praktisk kan gøres. Der gives konkret vejledningtil hvilke materialer der kan vælges og hvordan domen bygges. Domeformen er mest anvendelig til drivhuse der er større end de 10 m² og er således ikke egnet til mindre haver.

CO2-binding i haver

Ved Per Gundersen

Per Gundersen er professor i skovøkologi ved Københavns Universitet og har inddraget sin have i udforskningen af kulstofbinding i jorden.

Planterne i haven trækker CO2 ud af atmosfæren og lagrer det i blade, grene og træ. For nogen bliver det til ‘haveaffald’, der skal køres væk. Andre ser muligheder for at få mere humus i jorden og ‘mere liv i haven’ (føde til nedbryderne). Jeg gemmer ‘affaldet’ (og dermed CO2) i haven på forskellige nyttige måder.

Men hvor meget CO2 bliver det egentligt til, og batter det noget for klimaet? Det har jeg nogle tal på. Vi kan slutte værkstedet med at diskutere, hvordan vi kan formidle emnet og få færre til at køre på containerpladsen.

Den gravefrie have

Ved Bo Egelund

Bo Egelund dyrker sin landbohave efter gravefri principper. Efteråres kulegravning af haven er erstattet af masser af kompost og hestemøg og det giver en løs, frugtbar og levende jord. Få gode tips og tricks til at indføre »no-dig«-principperne i din egen have.

Det lille grisehold

Ved Marianne Christensen, www.facebook.com/groups/1812902945603873/

Værkstedet tager udgangspunkt i de spørgsmål, der kan opstå, når man har et lille grisehold. Inden festivalen vil jeg efterlyse spørgsmål og emner til debat i facebook-gruppen: Mere liv i haven – det lille grisehold.

Det lille kaninhold

Ved Marianne Christensen

Med særligt fokus på hvordan man kan tilrettelægge sit kaninhold indenfor regelsættet son økologisk kaninholder – erfaringsudveksling. Inden festivalen forventer jeg at have en facebookgruppe: Mere liv i haven – det lille kaninhold, på banen, ligeledes for erfa.

Det store SVIGT – kan økologien erstatte naturfredningen – eller er det omvendt?

Ved Kjeld Hansen

Dobbelt værksted.

Kjeld er miljøjournalist, forfatter og økologisk landmand. Ved 100 året for den første naturfredningslov udkom »Det store SVIGT« I bogen stiller Kjeld Hansen skarpt på naturfredningens stærke og svage sider. På 2 × 45 minutter stiller Kjeld spørgsmålet – kan økologien erstatte naturfredningen – eller er det omvendt? Der bliver plads til spørgsmål og debat.

Dyrkning af frugt i haven – kom godt i gang.

Ved Villy Mougaard

Villy Mougaard har 40 års erfaring indenfor planteproduktion, haveanlæg og undervisning. På dette værksted før du grundviden om frugttræer og frugtbuske. Og er et introduktionskursus for dem, der gerne vil dyrke deres egen frugt og vide mere om hvordan man undgår sygdomme og skadedyrsangreb. Valg af grundstamme, jordbund og problemnaboplanter til frugttræer. Få en vellykket start.

Elsk dit affald

Ved Finn Paaske

I den daglige husholdning får vi masser af affald, som bare ender i den kommunale forbrænding. Ved af kende dit affald, kan du sortere det bedre, så det kan genbruges og måske kan du ændre dit indkøb lidt, så du får mindre affald.

På værkstedet vil der være et oplæg med eksempler fra hverdagen og der inviteres derefter til en dialog, hvor dine erfaringer og synspunkter kan komme i spil.

Fermenteringsværksted

Ved Birgit Brink Lorenz

Fermentering opbygger umami, det konserverer uden kemi, det kan forebygge madspild, det gør grøntsagernes indhold af vitaminer og mineraler mere tilgængeligt og det giver probiotika til fordøjelsen.

Så selvfølgelig skal vi fermentere og det er heldigvis enkelt og sjovt. Medbring en skål til mindst to liter, en skarp kniv samt et par helt almindelige syltetøjsglas med låg.

Fra græsplæne til køkkenhave

Ved Jens Juhl

Jens og Sølvia har skrevet flere populære havebøger. Der i blandt »Økologisk Køkkenhave«. På dette værksted får du teorien og alle de gode grunde til at du hurtigst muligt får vendt græstørvene hjemme i haven, og kommer i gang med at dyrke din egne grønsager. Du er i sikre hænder, når Jens på fører dig trygt i gennem processen fra græsplæne til køkkenhave.

Frøsamling

Ved Karen Brehdal, www.froesamlerne.dk

Karen er aktiv i Landsforeningen Frøsamlerne, der arbejder for at bevare kulturplanternes mangfoldighed.

For de fleste haveejere er frø noget, man køber i foråret i små poser. Vi har mistet fornemmelsen for at samle vores eget frø. Siden 1900 er 75% af vores kulturplanter forsvundet. Gamle og velafprøvede sorter bliver erstattet af ensartede, højtydende og hybride sorter. I de senere år er det at høste egne frø blevet yderligere besværliggjort af, at flere og flere sorter er F1-sorter. F1 sorter kan man ikke bruge til at tage frø af, da de gode egen­­skaber hos F1-sorter fremkommer ved at krydse to sorter. Deltag i dette værksted og bliv klogere på historie om frø og planter op gennem tiden. Og det mest grundliggende om frø og frøsamling.

Henkogning, syltning og andre gode gamle teknikker

Ved Lotte Denckert

Lotte er trods sine kun 26 år efterhånden en erfaren selvforsyner. Hun holder værksted om de forskellige teknikker og metoder til at konservere havens rigdom, så den kan holde sig i fadebur og kælder. På værkstedet kommer vi også ind på hjemmelavede opskrifter og udveksling ad disse.

Høns i haven

Ved Belinda Harkjær Fredslund

Høns i haven er dejlige, de giver glæde og gode æg til gengæld for lidt hønsemad, ukrudt og madrester. Til brug i haven giver de også god gødning. Men som altid er det vigtigt at komme godt i gang og tage de rigtige valg, så man undgår ærgrelser og fejltagelser. På dette værksted, blive du klædt på til at etablere et hønsehold i din egen have.

Kan vi dyrke køkkenhave med succes i en meget varm og tør sommer?

Ved Karna Maj

I sommer har vi oplevet en usædvanlig lang periode med varme og tørke, og det har været en udfordring at dyrke grønsager, bær og frugt under de for os helt usædvanlige forhold. Men der har også været fordele med færre skadedyr og ingen svampeangreb, og de varmekrævende afgrøder har stortrivedes selv på friland. Måske får vi fremover flere tørre og varme somre.

Hvordan kan vi forberede os på det ud fra de erfaringer, som vi har fået det sidste halve år?

Jeg har nogle gode erfaringer med at bruge jorddække, og jeg har sået og plantet nyt hele sommeren, og det meste er lykkedes. Hvilke erfaringer har du gjort, og har du gode ideer til nye måder at dyrke på, så planterne kan klare en tørkeperiode uden eller med minimal vanding?

Hvilke planter har klaret tørken særlig godt eller dårligt i din have?

Krydderurtesnaps

Ved Søren Vissing Nielsen

Lad os udveksle erfaringer med at lave krydderurtesnapse. Nye kan også være med. Vi gennemgår principperne for processerne og kikker på konkrete opskrifter. Der udleveres en lille guide og der vil være smagsprøver.

Der vil blive bortloddet en Mesterrod til en kommende Kongedrik, som kan få en død mand op på hesten igen, som der står i de gamle bøger.

Lav dine egne frøbomber

Ved Marianne Mikkelsen

Her får du jord, ler og frø under neglene, når vi rører pludder og producerer frøbomber.

Frøbomber er simple små kugler af jord, ler, vand og frø som tørres og derefter bruges som en lille gave eller til at kaste på guerillagartner-vis, hvor du synes der trænger til at blive sået blomster, krydderurter eller hvilke frø du vælger at fylde i dine bomber.

Produktion af frøbomber er en dejlig konkret aktivitet sammen med børn, unge, gamle, venner og bekendte: Man taler så godt om dét at så og se planter vokser, mens hænderne arbejder. Jeg medbringer alle nødvendige materialer og du får naturligvis en portion frøbomber med hjem.

Le-kursus for begyndere

Ved Johan Fast

At slå med le er et håndværk. Johan er indehaver af Selvforsyningscentralen og forhandler af et bredt sortiment, af nøje udvalgte traditionelle selvforsyningsrelaterede redskaber til havebrug, madlavning og træforarbejdning. Her i blandt leer. Leen er et uvurderligt redskab i naturpleje og leen har de senere år helt berettiget fået sin renæssance. Vær med når Johan viser de grundlæggende teknikker.

Mere liv i netværket – Hvem tager ledelse?

Ved Jette Vangslev

Jette er haveambassadør og kontaktperson for Mere Liv I Haven netværket i Kolding.

På denne workshop skal vi se et konkret netværksprojekt – Gardenhood, initieret af 1 person, støttet af 3 personer og som nu drives og medudvikles af Kolding netværket på 15 personer. Det er ikke farligt at tage ledelse i et netværk/lokalgruppe/forening. Det er nødvendigt ellers kommer vi ikke ud over hyggeniveauet.

Selvfølgelig skal det også være hyggeligt og sjovt, men det gør det ikke alene. Hvis ikke det har et højere formål/mål vil det være nogle andre mennesker jeres netværksdeltagere vil prioritere at være sammen med. Og ledelse betyder at sætte rammer for dette mål ved at styre, begejstre og reflektere.

På workshoppen vil vi reflektere over ledelse på baggrund af kort oplæg, hvor du får 8 råd til den gode leder af PØ-netværk og starter på en personlig handlingsplan for hvordan du tager ledelse i et netværk.

Permakultur på haveplan

Ved Karoline Nolsø Aaen

Lær hvordan du dyrker din have ud fra permakulturelle principper. Ved at dyrke med naturen som model, kan du dyrke både enårige og flerårige grønsager samt træer og bærbuske samtidig med, at jorden bliver mere frugtbar og binder CO2

Pil i haven

Ved Inger Lise Kampp

De fleste forbinder dyrkning af pil med tørring af pil til kurveflet, men pil har mange andre anvendelsesmuligheder. Frisk pil kan flettes til smukke »træer«, til levende hegn, til pilehytter til børnene, til støtte for klatrende planter o.s.v.

Kom og hør min fortælling om pilens store alsidighed og se billeder af hvordan jeg selv bruger pilen i haven. Læs og så min artikel Praktisk Økologi 2/2018.

Planteterapi for planter, del 1

Ved Hervé Lognonné

»planteterapi for planter« er et dobbelt værksted, men du kan frit deltage i del 1, del 2 eller begge.

Planteterapi 1.

En introduktion. I Frankrig er planterapi for planter et emne som vinder stærkt frem og anvendes af et voksende antal professionelle og private indenfor jordbrug. Dette værksted er en kort gennemgang af de metoder som er udviklede af Eric Petiot igennem 30 år og deres konkrete anvendelse udviklede i samarbejde med Patrick Goater, planteekstraktproducent.

Planteterapi kan bruges som jordforbedring, som styrkelse af plantens immunforsvar, til at stimulere vækst, til at afskrække eller slå skadedyr ihjel eller til at forhindre eller holde svampeangreb under kontrol. Eksempler på planter er brændenælder, kulsukker, hvidløg, kamille. Eksempler på metoder er fermentering, afkog, udtræk.

Planteterapi for planter, del 2

Ved Hervé Lognonné

»planteterapi for planter« er et dobbelt værksted, men du kan frit deltage i del 1, del 2 eller begge.

Planteterapi 2.

Fermenterede planteekstrakter: en alliance mellem planten og mikroorganismer. I Frankrig er planterapi for planter et emne som vinder stærkt frem og anvendes af et voksende antal professionelle og privat indenfor jordbrug.

Dette værksted handler om hvordan man fremstiller og anvender fermenterede planteekstrakter. Jeg vil tage udgangspunkt i min egne erfaringer og i mit ophold hos ekstraktproducent Patrick Goater. Jeg vil gennemgå selve fremstillingen, fra høsten til det sprøjtes på jord eller på planten, brugen af dem, hvor meget, hvornår og hvor, og den forventede virkning.

Podning af frugttræer for begyndere

Ved Thora Helweg-Larsen

Thora er snarligt udlært gartner fra Pometet, Københavns Universitet. I dette værksted vil jeg gennemgå de mest anvendte podesteknikker, som du kan bruge til at ompode et gammelt frugttræ eller lave et helt nyt frugttræ.

Værkstedet vil bestå af en teoretisk del og slutte af med en lille praktisk podeøvelse, hvor vi øver et kopulationssnit. Jeg vil blandt andet snakke om podeudstyr, grundstammevalg, valg af sorter samt pasning af det nypodet træ m.m.

Jeg tager en bunke friske pilekviste med, så hvis der er tid og lyst kan vi øve snittene sammen. Medbring en skarp podekniv/lommekniv, hvis du vil øve et par snit.

Jeg håber, at dette værksted giver dig lyst og mod på at lege og eksperimentere med podekundskaben i din egen have.

Principper i bæredygtigt skovbrug

Ved Emil Dall

Oplæg om forskellige hugstformer, træarter, gavntræskvalitet, foryngelse og natur. Med afsæt i hvordan statens skove forvaltes med hensyn til både publikum, produktion og natur, diskuterer vi hvordan du kan få mere ud af din skov/krat/lund/læhegn.

Lær om alm. træarter, hvordan man dyrker dem optimalt og hvad de kan bruges til.

Røgning og saltning

Ved Mads Syberg

Mads er gourmet og selvforsyner. Sammen med sin kone og tre børn dyrker de deres 5500 m² store have i Birkerød.

Værkstedet henvender sig til dem som ønsker at prøve kræfter med saltning og røgning af kød. Overordnede teknikker om tørsaltning, vådsaltning, varm og kold røgning gennemgås. Vi snakker om hvor lidt der skal til for at kunne lave sit eget bacon, parmaskinke eller røget laks. Teorien gennemgås overordnet, så det er muligt selv at arbejde videre med saltindhold, luftfugtighed, træsorter osv. På værkstedet snakker vi ligeledes opskrifter, grej og skimmelangreb.

Værkstedet er praktisk orienteret med udgangspunkt i egne erfaringer. Der vil være mindre smagsprøver til de modige.

Selvforsyning i den lille have

Ved Jens Juhl

Også med en lille have, kan du blive stort set selvforsynende med grøntsager året rundt. Hør hvordan foredragsholder og havebogsforfatter Jens Juhl dyrker sin kolonihave, så den forsyner 2 voksne med grønt og frugt få tips og gode ideer til hvordan du kan gøre det selv.

Selvforsyning til husbehov

Ved Anders Rasmussen

Mit oplæg henvender sig til den nye havedyrker/selvforsyner, der er i gang og gerne vil mere. Eller dem, der gerne vil være med til at dele erfaringer om selvforsyning i småskala.

Jeg vil fortælle om, hvordan jeg forsyner min husstand med naturens og havens grønt og frugter gennem året og hvilke dyr jeg har og er med til at slagte. Hvad det kræver at have dyr til husbehov.

Hvordan gemmer man de høstede afgrøderne til vinteren og hvad har jeg lavet af det jeg har dyrket. Fermentering, syltning, tørring og henkogning nævnes. Der vil være er der smagsprøver.

Hvad kan man finde i naturen og i nærheden af ens bolig? Måske i naboens have.

Det kommer også til at handle om at have høns, slagtekyllinger, kaniner og sammen med andre have et griselaug og være med i et æblelaug. Og hvordan slagter man? Hvordan forædler man kødet.

Hvordan kan man mindske madspildet i ens husholdning ved at holde dyr.

Et værksted, der kommer lang omkring, når man som jeg ikke har meget jord eller erfaring, men masser af gode kontakter og gåpåmod.

Svampedyrkning for alle

Ved Julie Holm, www.tagtomat.dk

Julie er urban svampebonde og formidler hos TagTomat. På dette værksted bliver du klogere på hvad svampe i grunden er. Og du får tips og tricks til din egen svampedyrkning, og få lov til at høste af den erfaring TagTomat har gjort sig med svampedyrkning. Læs mere i Praktisk Økologi 5/2018.

Vilde Bier

Ved Jørgen Pedersen

Foredraget giver et indblik i de vilde biers verden, herunder hvem de er samt, hvor og hvordan de lever. Og fortæller desuden hvad de vilde bier gør for os i form af bestøvning af vores frugttræer og frugtbuske samt mange andre afgrøder.

De vilde bier er som så meget andet i vores natur trængte og i foredraget kommer vi kort ind på de væsentligste trusler. Vi kommer også ind på, hvad vi hver især kan gøre for de vilde bier med hensyn til at sikre gode fødekilder og steder, hvor de kan bygge rede og overvintre.

Foredraget henvender sig primært til voksne, der er interesseret i natur og biodiversitet, og som har en have – lille eller stor. Foredraget er for »nybegynderen« og forudsætter ingen viden om de vilde bier. Foredraget har som mål, at give deltagerne et indblik i de vilde biers verden – og forhåbentlig lyst til at gøre noget for disse spændende og nyttige skabninger

Æbelsmagning

Ved Pernille Schiøtz Rudbeck

Smagning af så mange sorter af æbler vi kan skaffe, nok 10–15 stykker.

Jeg fortæller hvad jeg ved om de enkelte sorter, og hvad jeg synes de er velegnede til. På den måde kan man få et grundlag for at vælge hvilke sorter man vil plante i sin have, eller man kan bare fordybe sig i hvor mange forskellige spændende æbler der findes.

Hvor og hvad?

Festivalen afholdes 27. oktober i Kolding. Du har mulighed for at deltage i 5 forskellige værksteder (workshops) og et foredrag med hele Danmarks Bonderøv, Frank Erichsen. Samt spise lækker mad fra Volkerts økologiske køkken. Pris KUN 350 kr. for medlemmer og 450 kr. for ikke-medlemmer.

Køb billet her

Her er du: Forsiden > Mere Liv i Haven Festival > Værksteder

Søg:

StÝt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider