Listen over værksteder vil blive opdateret og redigeret løbende.
Du sammensætter selv dit festivalprogram. I løbet af dagen er der fem værkstedsmoduler, du vælger det værksted i hvert modul, som du finder mest spændende.
Ved Magnus Buch, klimaplanter.dk
I naturen og i vores egne haver findes en overflod af planter, der kan give os både mad, glæde og forbindelsen til det sted, vi lever. I dette foredrag, dykker vi ned i de lidt mere utraditionelle spiselige planter – fx kiwi og szechuan peber på friland.
Vi ser nærmere på deres pasning og pleje, høst og formeres nemmest – og hvordan de kan blive en naturlig del af både haver, fællesskaber og landskaber.
Foredraget giver dig et større kendskab til planter, vi kan dyrke med henblik på selvforsyning og inspiration.
Ved Karoline Nolsø Aaen, www.permakulturhaven.dk
Skal det danske land være sort-hvidt i forhold til landbrug og natur?
Eller er det muligt at forene fødevarer med høj biodiversitet og klimavenlige dyrkningsmetoder?
Med afsæt i sit eget skovlandbrug fortæller Karoline om sine erfaringer med flerårige planter, træafgrøder og integrering af dyr.
Karoline Nolsø Aaen er landkvinde, fårehyrde og forfatter til Permakulturhaven og Mad med flerårige grøntsager. www.permakulturhaven.dk
Ved Natasha Kæreby
Drueagurker er en fantastisk og nem grøntsag at arbejde med. På dette værksted vil jeg dele ud af tips og erfaringer, helt fra dyrkning i haven, til høst og de forskellige måder at konservere og spise dem på.
Vi vil komme omkring både syltning, såsom de klassiske drueagurker + cornichoner og simpel fermentering med saltlage.
Mit navn er Natasha Kæreby, jeg udd. fysioterapeut med en Master i Naturbaseret Rehabilitering og bor på et aktivt landsted på Falster. Så naturen og køkkenhaven er omdrejningspunktet i mit hverdagsliv.
Følg med på instagram @natashakaereby
Ved Elena Andersen
Fermentering vha. mælkesyrebakterier: regler og tips; sammenligning med eddikesyltning; smagsprøver.
Ved Jens Juhl
Der kommer ikke megen biologisk mangfoldighed ud af en græsplæne, hvor der i stedet for kunne dyrkes de grønsager og blomster en familie kan leve af. Vi gennemgår hvordan vi omlagde haven til dybdegravede højbede.
Ud over at vise hvordan dybdegravningen kan finde sted, uden at bruge store maskiner gennemgår vi også hvordan livet i jorden gendannes. Økologer kan nemlig ikke dyrke planter uden at der er liv i jorden til at omsætte bla. Komposten til næring for de planter vi dyrker.
Vi har selv brugt denne metode i vores egen have.
Ved Åse Solvej Hansen
Det er nemt at fremstille sit eget økologiske surdejsrugbrød, når man ved, hvordan det lykkes. Udvalget af økologisk rugbrød i butikker er meget begrænset, og desuden er det meget billigere at bage det selv. Desuden kan du bage den type rugbrød, som du bedst kan lide. Næsten al køberugbrød indeholder hvedemel, og det er der mange, der ikke kan tåle.
Jeg vil komme ind på, hvordan man starter en rugsurdej, der virker, og hvordan den vedligeholdes. Jeg gennemgår processen med fremstilling af rugbrød ud fra fordej og brøddej. Endvidere kommer jeg ind på de almindeligste brødfejl og deres årsag.
Med smagsprøver.
Åse er lektor emerita ved Københavns Universitet og har for nyligt været med i TV2 programmet Helt Sort.
I FaceBook-gruppen RUGBRØDSGLÆDE, svarer Åse på spørgsmål.
Ved Jesper Bay
Få svar på dine spørgsmål om frøsamling. De grundlæggende principper i frøsamling gennemgås med udgangspunkt i deltagernes spørgsmål, erfaringer og kommentarer.
Ved Knud Schmidt
Humlebier er vigtige bestøvere og sammen med de andre vilde bier truet på deres eksistens. Hvordan kan vi gøre vores natur og især vore egne haver mere humlebivenlige?
Jeg vil kort fortælle om humlebiernes livscyklus, biologi og de mest almindelige arter.
Desuden vil jeg give eksempler på humlebivenlige blomsterplanter i haven.
Humlebiindkvartering i haven:
Hvordan bygger, indretter og placerer vi vore humlebi-huse i haven så vi får disse succesfuldt beboet?
V.hj.a medtaget humlebihus viser jeg et eksempel på redematerialer og indretning.
Herefter eksempler på succesfulde indkvarteringer.
Ovenstående understøttes af fotos og små filmklip fra min blog-side humlepension.dk
Ved Heidi Tornbo, Madkrukken
Lær at fermentere dine råvarer – det er ikke svært blot du har styr på teknikkerne og de gode husmoderråd.
Fermentering er et oldgammelt madhåndværk som er er blevet anvendt i flere årtusind før KR. fødsel til konservere råvarer på. Fermentering er en naturlig proces og er en gæring der sker ved hjælp af de naturlige bakterier, som allerede lever på råvarer og med de rette betingelser kan de hjælpe os med at konservere.
Du kan fermentere ved forskellige metoder som jeg vil fortælle og vise hvordan det gøres;
– tørsaltning
– saltlage
– fermentering med honning
Jeg vil også dele tips&trick i forbindelse med fermentering og der vil være mulighed for at dufte og smage på nogle produkter, hvis I har lyst.
Her kan du følge Madkrukke på Instagram. Og Facebook.
Ved Lotte Børresen og Per Kring, www.facebook.com/profile.php?id=100062953674119
Jorden er fundamentet for alt planteliv. Derfor er den gode jord central for succes med vores planter.
På dette værksted lærer du, hvordan du kan lave din egen såjord, pottejord og krukkejord med de midler, som du har til rådighed.
Du lærer, hvordan den gode jord føles, lugter og ser ud. Du får også mulighed for at lave din egen jord.
Mange bruger stadig posejord med spagnum. Det belaster vores klima og miljø. Heldigvis kan vi selv lave en god og bæredygtig så- og pottejord. Udover at vi skåner miljø og klima, når vi laver vores egen så- og pottejord, så får vi også en bedre jord og sparer penge.
Det er lettere, end de fleste tror.
Her kan du følge Lotte og Per på Instagram.
Ved Karoline Nolsø Aaen, www.permakulturhaven.dk
Flerårige grøntsager er klimavenlige, fremmer biodiversiteten og er sundere at spise.
Men HVORDAN spiser man dem?
Karoline giver et indblik i de flerårige grøntsagers brug i køkkenet med eksempler på opskrifter, om høstmetoder og udvalgte, særligt gode flerårige grøntsager.
Karoline Nolsø Aaen er landkvinde, fårehyrde og forfatter til Permakulturhaven og Mad med flerårige grøntsager. www.permakulturhaven.dk
Ved Hervé Lognonné (forfatter til bogen JORD- Fremtiden begynder her)
Vi ser nærmere på fænomenet den økologiske succession. Vi sammenligner 3 økosystemer: skoven, prærien og den dyrkede jord.
Vi ser også på jordfloraens (planter og mikroorganismer) og faunaens (jordens dyr) betydning og vilkår i de 3 økosystemer.
Oplægget er kort (maks 20 minutter). Oplægget lægger op til en samtale om den vedvarende jordfrugtbarhed
Værkstedet er for alle, begyndere og garvede havedyrkere.
Ved Hervé Lognonné
10 lav-praktiske prøver du selv kan lave, så du lærer din jord bedre at kende.
Værkstedet slutter med, at vi ser på jord, tag derfor gerne en pose af din egen jord med.
Værkstedet er for alle, begyndere og garvede havedyrkere.
Ved Jens Juhl, Slottet i Smørmosen
Mange tror at økologisk dyrkning er når bare man ikke bruger gift og kunstgødning, det er i virkeligheden bare giftfri dyrkning. Økologisk dyrkning er når man dyrker jorden, og hele tiden forbedrer jorden.
Oplægget handler om hvordan man kan være næsten selvforsynende af de mest almindelige grønsager, i en lille have, fx en kolonihave som vores. Vi gennemgår hvordan vi bærer os adled at fremstille vores egen kompost uden at hente ind udefra. Hvordan vi dyrker grønsagerne sammen og sikrer os at generende dyr og insekter ikke spiser de grønsager vi selv gerne vil spise.
Vi har dyrket økologiske grønsager i haven i over 30 år.
Ved Anders Herskind
Jeg vil vise hvordan Anne og jeg der bor på et lille sted på Sydfyn, drager nytte af en række små dyr;
hvepse, bier, råger, ugler, ænder, gæs, geder og hunde. Dyrene passer på hinanden, gøder og vogter
over urtehaven som gør os tæt på selvforsynende. Vi har også et overskud af robuste grøntsager, som
vi sælger.
Værkstedet vil vise hvilke muligheder og problemer der er i at have så forskellige dyr sammen og
opfylde deres behov for et godt liv. Også for begyndere.
Ved Per Gundersen
Kvashegn til haveaffald breder sig.
Jeg har gjort nogle erfaringer med kvashegn, kvasbede og skovbund i vores have igennem godt 30 år. Jeg vil tale om udformning og materialer til kvashegn; om hvor længe de holder; om hvad de nytter for dyrelivet; og om dannelse af humus i jorden.
Jeg vil desuden vise beregning af hvor meget CO2, man kan binde i en have, og i hele landet, ved at beholde have»affaldet« hjemme i haverne.
Per Gundersen er professor i skovøkologi ved Københavns Universitet og har inddraget sin have i udforskningen af kulstofbinding i jorden.
Ved Ellen Brunbech, fraskovhaventilmaven.dk
Lad os bruge vores æbler mere i det salte køkken. I Danmark er der – slag på tasken – mindst et æbletræ i hver anden have. Mange vil gerne bruge dem og laver måske gammeldags æblekage, måske en anden af de mange kager med æbler i, og hvis man er højt organiseret og kerer sig om klima og madspild, så kan det være man også presser æbler til most. Hurra for det. Æbler blev brugt, men ikke på en supersund måde.
Jeg vil i dette værksted inspirere til at vi bruger æbler på måder hvor vi ikke tilsætter yderligere sukker, eller fjerner alle fibrene. En konkret opfordring og inspiration til at bruge æbler mere i det salte køkken, til frokost, salater og dagens varme måltid. På alle de forskellige måder vi kan, så det danske efterårskøkken selvfølgelig bliver et æblebaseret køkken.
Check mine opskrifter med æbler og alt muligt andet fra min skovhave på
fraskovhaventilmaven
Her er du: Forsiden > Mere Liv i Haven Festival > Årets værksteder