6. marts 2015

At like er godt – og slet, slet, slet ikke nok!

Leder i Praktisk Økologi 1/2015

Af Trine Krebs, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi

Jeg har i løbet af de seneste måneder meget hårdt mærket på egen og masser af andre frivillige og ansattes kroppe i vores forening, at der er nok at gøre, påvirke og samle for at få mere økologi i vores land. Der er masser af åbninger – politikere og andre, som gerne vil lytte. Det kniber dog med at have kræfter til at nå dem alle. Jeg vil derfor gerne opfordre alle, som læser med her, til at skaffe os flere medlemmer, så vi har demokratisk grundlag og økonomi til at komme bredere ud og påvirke lige nu, hvor verden lytter og hungrer efter vores viden. Det er dejligt med likes på Facebook, men likes kan ikke tage ind og holde ­møder med Dan Jørgensen på Christiansborg for at gøre opmærksom på, at vi skal have lettet de administrative byrder på små, blandede økologiske brug eller for vedholdende at kæmpe for, at alle borgere og små avlere har ret til at bytte og dele frø.

Vi har takket været ambitiøse ministre i Danmark fået en samlet økologivision på tværs af ministerier og kommuner – den hedder Økologiplan Danmark. Dejlig læsning, som stiller store krav til, hvad vi som græsrødder kan gøre for at understøtte og få det hele til at ske: Ingen ministre kan gøre arbejdet alene. Der er brug for et stærkt civilsamfund, som støtter op og arbejder lokalt.

Jeg har stået på talerstolen i Fællessalen på Christiansborg og holdt en tale til det røde Ø’s 25 års fødselsdag for 149 honoratiores fra alle hjørner af den økologiske historie – deriblandt alle de tidligere indblandede fødevareministre inklusive Dan Jørgensen. Faktisk sad jeg på første række sammen med Ritt, Bjørn, Laurits og Dan. Det var en vældig fin dag, og min tale fik rigtigt meget respons. Den handlede om græsrødder og om den næste bølge af økologer, som ikke nødvendigvis synes, at det røde Ø er dækkende for deres landbrug. Næste bølge af økologer er på vej, og de er meget mere ambitiøse, end det røde Ø kan rumme. Det er godt, det er dynamik – jeg opfordrede bare til dialog og sammenhold blandt økologer. Ingen er bedre økolog end andre. Alle er på vej, og vi skal rumme hinandens forskelligheder.

Og så har der været konference på Christianborg om fremtidens landbrug. Invitationen faldt fra Aarhus Universitet, Københavns Universitet og Det Økologiske Råd. Jeg kunne ikke deltage, fordi jeg jo faktisk har et job, som jeg skal passe, idet formandskabet i vores forening er 100% frivilligt arbejde – og det klager jeg slet ikke over. Jeg kan bare ikke nå det hele. Det nager mig, for jeg synes, at de scenarier for fremtidens landbrug, som er sat op af de tre partnere, er noget ensporede og enøjede – ret uøkologiske og ubæredygtige. For ikke at tale om den totale mangel på respekt og hensyn til dyrenes behov og glæder. Langsigtet, socialt, liv på landet, holistisk, biodiverst er nogle af de ord, som jeg mangler i deres scenarier – og det gad jeg egentlig godt spørge de helt sikkert meget kloge og kompetente hoveder om. Jeg er simpelthen ude af stand til at forstå, at deres scenarier skulle være vejen for vores fælles landbrug.

Frøkampen har raset. En bekendtgørelse om grøntsagsfrø trådte i kraft pr. 1. februar, og til trods for at Frøsamlerne med vores støtte har lavet flot, seriøst og virkeligt meget arbejde for gode ændringsforslag, møder med interessenter og embedsmænd, så er intet af det, som vi kæmper for, kommet med i bekendtgørelsen. Vi ønsker en frøcykelsti for borgere og privatister – så kan de store frøfirmaer køre på den store frømotorvej alt imens. Vi kan hjælpe, supplere og leve side om side. Alle kan bidrage til at vedligeholde og udvikle årtusinders frøhistorie. Vi er på trods af rigtig mange menneskers store frivillige indsats ikke blevet hørt.

Jeg håber, at det står dig klart, kære medlem, at vi knokler for økologien, og at I knokler med. Det kræver meget tid, vedholdenhed og stædighed at holde dampen kørende, når vi skal forberede os og imponere andre med vores viden og styrke, når alle de andre i lokalet får løn og har tid til at forberede sig. Hjælp os i arbejdet med at få masser af likes til alle vores sager. Men mest af alt, så har vi brug for medlemmer, som viser verden, at vi vil den økologiske udvikling. Alt skal ikke gøres for penge. Men store vigtige sager, som kræver rigtig mange timer og vedholdenhed, kræver ansatte, som kan repræsentere græsrødderne. At like er godt og slet ikke nok.

Læs mere her:

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider