18. oktober 2016

Det nytter at sige, hvad vi mener om giftregn.

Den 1. oktober forsøgte Landsforeningen Praktisk Økologi for første gang at arrangere landsdækkende gå ture mod giftregn. 6 steder i landet tog medlemmer og borgere teten op og inviterede til smukke gåture i lokale landskaber, hvor alle kunne nyde udsigten og få en snak om, hvad vi alle sammen kan gøre for at undgå giftregn i haver og hoveder.

[x]

Landsforeningen Praktisk Økologi udsendte også pressemeddelelser og var aktiv på de sociale medier med kampagnen. Læs mere om kampagnen her

Hvad har kampagnen skaffet af samtale i det danske land?

Vi har i foreningen ikke nogen medieovervågning, men her er hvad vi ved er sket af
samtaler som følge af kampagen:

  • Landbrug og Fødevarer ringede til formanden for at høreom kampagnen, som de roste for at være dialogorienteret og at ideen med at gå med paraplyer var folkelig og sjov. Vi havde en rigtig god snak
  • Landbrugsavisen bragte den 5. oktober et interview med formand for Landsforeningen Praktisk Økologi, hvor Trine svarede »Pia Lykke spørger: Skal vi være bange for brugen af prosulfocarb i dansk landbrug?«: Vi er nogle borgere, som mener, at vi har retten til at sige, vi vil være sikre på, at der ikke falder nogle fremmede stoffer ned i vores haver, vores baggårde og vores barnevogne. Som borger skal man have ret til at kunne vælge et liv, hvor man søger at undgå så meget gift som muligt. Derfor er det vigtigt med den her diskussion. Vi taler om giftregn og landbruget gør, hvad de kan, for at fortælle os, at vi ikke ved, hvordan prosulfocarb ender på afgrøderne. Vi er nødt til at kalde det et eller andet. Vi kunne også kalde det giftdug eller giftafdrift, og det kommer jo et sted fra, som vi ikke er herre over, og lander på både konventionelle og økologiske afgrøder. Der er opstillet to prøvestationer, hvor man opsamler regnvand, og de viser begge, at der er et højere indhold af prosulfocarb om efteråret. For os handler det her rigtig meget om sund fornuft. Vi vil gerne være fri for det her, og der eksisterer et reelt alternativ til brugen af gift, der handler om at arbejde med agroøkologiske metoder. Det interessante er, hvordan vi kan lære af de her metoder og få foldet dem ud. Vores håb er, at en større del af det danske landbrug vil benytte sig af dem.
  • Indslag med Bodil Søgaard i P4 Fyn lørdag morgen – det er 1:34:00 timer og minutter inde i udsendelsen: www.dr.dk/radio/ondemand/p4fyn/p4-weekend-2016-10-01-06-03-5#!/
  • Fyns Amtsavis: www.fyens.dk/svendborg/Gaatur-mod-giftregn/artikel/3079055
  • Dansk Planteværn, som er interesseorganisation for producenter og importører af planteværnsmidler sendte følgende pressemeddelelse ud: www.plantevaern.dk/pressearkiv/dtu-foedevareinstituttet-spis-aarstidens-aebler-med-sindsro.aspx
  • Organic Today: www.organictoday.dk/nej-tak-til-giftregn-i-hoveder-og-haver/
  • Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening omtalte kampagnen
  • Peter Friis Møller, som er natur og haveskribent på Weekendavisen bragte den 23. oktober en klumme med titlen: Giftregnen.
[x]

Vi er ikke hysteriske – vi vil bare ikke have det. TAK

I Landsforeningen Praktisk Økologi tænker vi at vi har været med til at sætte ord på en problemstilling, som rigtig mange ikke kendte til – og rigtig mange fortsat ikke kender til. Vi forsøger ikke at piske en hidsig stemning op eller true danskerne til ikke at spise æbler i skræk og rædsel.

Vi mener blot at det er okay, at sige, at her bor vi med vores haver, barnevogne og baggårde og vi dyrker vores haver giftfrit og vi forsøger at undgå kemi i hverdagen – og derfor mener vi ikke at det er rimeligt, at der falder regn og dug med gift på steder, hvor det ikke var hensigten at giften skal falde.

[x]

Vi vil gerne undgå gift i haver og hoveder. Vi fortsætter arbejdet med at sætte ord på problemstillingen. Vi noterer os med glæde at det kunne se ud til at der kommer et flertal i Folketinget, som laver en erstatningspulje til professionelle avlere, som får forurenet deres varer med Prosulfocarb. Det er med til at anerkende udfordringen og giver muligheder for at økologiske avlere tør investere videre i økologisk frugtavl i Danmark. MEN stadig kender ingen, hvor, hvornår, hvor meget eller hvordan giftregnen falder i private haver og hoveder – og det vil vi stadig gerne vide mere om – og være fri for.

TAK

Se de mange skønne billeder fra marchen

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider