18. januar 2016

Sammen om det fælles bedste

Leder i Praktisk Økologi 1/2016

Af Trine Krebs, formand for Landsforeningen Praktisk Økologi

Din forening er involveret i sin hidtil største demo­kratiske fest, nemlig et stort folketræf i Hvalsø fra den 22. til den 24. april 2016. DET FÆLLES BEDSTE er ­hovedtitlen på forhåbentligt tusindvis af mangfoldige samtaler om omstilling, bæredygtighed og økologi. Folketræffet har ud over et navn fem hovedårer: 1. Hverdagslivet med økologi, bæredygtighed, omstilling og glæde. 2. Individet og de sociale fællesskaber i et bæredygtigt liv. 3. Bæredygtig økonomi. 4. Bæredygtigt livssyn. 5. Naturen, vores livskilde. Jeg håber inderligt, at du kommer og deltager for det fælles bedste. Denne demokratiske øvelse med at lave folketræf deler vi med 7 andre foreninger, og vi forventer mindst 1.000 deltagere til folketræffet.

Folketræffet er ligesom resten af vores demokratiske øvelser her, hvor vi bor, organiseret af borgere, frivillige, du og jeg. Der bliver intet folketræf, ingen økologi, ingen omstilling, ingen bæredygtighed, uden at du og jeg opløfter vores demokratiske stemmer, vores hænder og hoved og flytter os og hjælper andre til at have lyst til at flytte sig. Jeg håber, at du har overskud til at tage en lillebitte del af opgaven med at flytte verden og lave folketræf.

I min egenskab af at være frivillig formand for Landsforeningen Praktisk Økologi er jeg så heldig at have en stor samværsflade med rigtig mange mennesker, som tager deres opgave på sig og bidrager til, at det sorte samfund med fossile brændstoffer er på vej til at blive en saga blot. Siden sidste leder har jeg mødt Connie Hedegaard hos vores kære venner i velux. Connie fortalte, at i 2014 var antallet af dollars investeret i vedvarende energi fuldstændig identisk med det antal dollars, der er investeret i fossile brændstoffer på verdensplan – og det er første gang i verdenshistorien. Kulaktierne falder, og Connie påstod i sin tale til klimamarchen i København den 28. november, at vi lige nu ser, at verdens investeringsstrømme er ved at vende til at blive grønne investeringsstrømme.

Lige ned ad Connies vej, bliver din forening den 2. december 2015 kontaktet af Peter Brinkmann Kristensen, som beder om foreningens og din hjælp til at blive valgt ind i MP Pensions bestyrelse netop med det formål at arbejde for, at denne pensions­kasses midler i fremtiden skal kanaliseres til grønne investeringer. Så bliver det lige pludselig konkret og indenfor rækkevidde det hele. Hjulene går i hak, og flere trækker på samme hammel i forskellige sammenhænge. Det gør en forskel.

Så møder jeg jer, dejlige medlemmer, rundt omkring. Sidst til haveambassadør kursus på Muld, hvor Thiranjane havde fået gjort sin interesse for økologi levende for sine mere indifferente forældre ved simpelthen at vise dem en vaskeægte burhøne in real life. Burhønens forfatning åbnede dialog. Hanne fra det himmerlandske landbrugssamfund, hustru til en svinefarmer, fortalte hvordan hun var gået ned i arbejdstid og nu tjente 8.000 kr. om måneden brutto, men kunne klare det, fordi hun selv lavede sine egne økologiske grønsager – og at alle naboerne var misundelige. Tænk ikke at behøve at knokle sig fordærvet. Hun sagde det helt enkelt: Vi er nødt til hver især at gøre en forskel og komme tilbage til sund fornuft.

Hvor gik det hele galt? Jamen, det fik jeg lige svar på af et medlem til Mere Liv i Haven Festival i Ollerup, for vores sønderjyske medlem Hanne, svarede, at det gik galt, dengang hendes nabo stoppede med at slukke traktoren, når han lige skulle give en besked. Før det gik galt, slukkede han traktoren og satte sig ind på bænken til en kaf’tår. Det er et godt billede på, at når vi ikke længere har tid til at tale med hinanden, så bliver det hele noget trist og uden udvikling. Lyt og tal, og hav tid i 2016. Det er mit ønske for den grønne bevægelse med alle mine helte.

I er mine helte. I gør en forskel hver dag i hver ­jeres lillebitte hjørne af verden. Løfter de opgaver, som I kan efter evne og overskud. Det gør mig så levende og taknemmelig. Jeg håber, at I alle sammen vil hjælpe med, at vores folketræf i Hvalsø kommer til at summe af alle jeres erfaringer og tanker. Intet er for stort, og intet er for småt. I er alle sammen en del af min drøm om det fælles bedste. Tak for jer. Må 2016 blive et rigtig godt, grønt nytår. Vi ses til DET FÆLLES BEDSTE. Al hjælp er meget velkommen. Tak!

Her er du: Forsiden > Nyheder

Søg:

StÝt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider