Baggrund:
Ved at formulere 10 års strategimål giver vi medarbejdere, nuværende og kommende bestyrelsesmedlemmer et langsigtet fokus som styrings- og prioriteringsredskab.
Vi beder derfor generalforsamlingen vedtage de redigerede strategimål, så kommende bestyrelser er forpligtet til at høre medlemmerne, før de laver væsentlige kursskifter.
Målet med strategiprocessen har været at give os nogle langsigtede pejlemærker for, hvor vi ønsker at foreningen bevæger sig hen med mål, der er så brede, at de kan opfyldes på mange måder og alligevel så konkret formulerede, at vi kan vurdere, om vi er på rette vej.
Målsætningerne er formuleret som en visionsbeskrivelse af, hvordan vi ønsker foreningen ser ud og agerer i år 2033.
Det overordnede sigtemærke:
I 2033 er Praktisk Økologi samlingspunkt for den borgerdrevne økologi
Økologi handler for os om balance og cirkularitet. Vores udgangspunkt er de fire økologiske grundprincipper: Sundhedsprincippet, retfærdighedsprincippet, forsigtighedsprincippet og kredsløbsprincippet.
Ud over det overordnede sigtemærke har vi formuleret en vision for, hvor vi i 2033 er henne på nedenstående otte nøgleområder:
Frivillighed
PØ er en forening, der skaber gode rammer for frivilligheden. Medlemmerne er kernen i vores arbejde, og mange er engageret i frivilligt arbejde, der både blomstrer nedefra og faciliteres af PØ‘s bestyrelse og medarbejdere. De frivillige udgør en uvurderlig ressource i PØ og bidrager til at skabe fællesskab og aktivitet både lokalt og på tværs af landsdele.
Vi har en frivilligpolitik, der beskriver rammer og visioner for frivilligheden i PØ, og vi sikrer, at medlemmerne føler sig værdsatte, inkluderede og støttede i deres indsats.
Foreningsaktiviteter
PØ er en attraktiv forening, der producerer, samler og deler viden og skaber netværk for alle, der ønsker en økologisk forsvarlig levevis. Medlemmerne er kernen i vores aktiviteter, og vi afholder arrangementer lokalt og nationalt, fysisk og online. Alle vores aktiviteter indeholder et praktisk element og udspringer af medlemmernes behov og engagement. Vores medlemmer tilknyttes lokale netværk drevet af frivillige og understøttet af vores sekretariat. Medlemmer og frivillige sætter aktiviteter i gang både lokalt og nationalt.
Vores aktiviteter kan have direkte eller indirekte et fokus på at øge deltagernes fysiske eller mentale sundhed.
Samarbejder
I 2033 samarbejder foreningen med erfarne kapaciteter og aktive praktiske økologer om at fremme sagen, og samtidig opdyrker vi nye talenter.
Vi har et tæt og forpligtende samarbejde med andre grønne organisationer. Vi har opdyrket og plejer også et internationalt netværk. Vi er generøse med vores viden, og inviterer ind i vores fællesskaber.
Vi samarbejder bredt med både store og små organisationer, offentlige institutioner, fonde mv.
Vi kan mobilisere hurtigt og gribe nye ideer, projekter og samarbejder med korte arbejdsgange og beslutningsprocesser. PØ er aktivt opsøgende i relationer og indbyder til samarbejder, hvor vi også aktivere vores medlemmer.
Projekter
Vi arbejder løbende med projekter for at udvikle og skabe ny viden til ny praksis, der fremmer vores formål. Vi igangsætter også projekter for at inddrage medlemmer, blandt andet i vidensdeling og netværk.
Vi har en professionel projektorganisation, der er på forkant og aktivt opsøger samarbejder og bevillinger. Forankring og kapacitetsopbygning er indtænkt i vores projekter. Det er vigtigt for PØ, at vi kan agere agilt.
Vi investerer gerne egne midler i projekter, som vi vurderer er vigtige for sagen, frem for at vente på eksterne bevillinger.
Politisk indflydelse
I 2033 har PØ en veldefineret og synlig »praktisk-økologisk« politik.
Vi har strategisk dygtige politiske medarbejdere, der i samarbejde med vores forperson påvirker relevant politik. Vi er aktive deltagere i konferencer og politiske begivenheder.
Pressen henvender sig til os om borgerdrevet økologi.
Vi mobiliserer nedefra for at påvirke og foreslå praktiske løsninger. Vores medlemmer er klædt på til at søge indflydelse lokalt for at fremme PØ’s formål. Vores politiske medarbejdere er lettilgængelige for politisk aktive medlemmer.
Organisation
I 2033 er PØ en robust organisation. Medarbejderne er tilfredse, og økonomien er solid. Vores arbejdskultur er præget af åbenhed. Den enkelte medarbejder har metodefrihed og rum til at prioritere og udvikle. PØ er en eftertragtet arbejdsplads med et fysisk samlet sekretariat. Medarbejderne har mulighed for kompetenceudvikling, og vi tilbyder løn- og arbejdsvilkår, som vi er stolte af. Vi har et lettilgængeligt sekretariat og opfordrer medlemmer til aktiv deltagelse og samarbejde.
Vi har et gennemskueligt organisationsdiagram, der beskriver hele Landsforeningen Praktisk Økologi, og vi har loyale og tilfredse medlemmer.
Vi har en frivillighedspolitik der fungerer som forventningsafstemning for, hvordan man er aktiv i foreningen.
Vores direkte valgte, frikøbte forperson og vores direktør tegner foreningen, i samarbejde med en kompetent bestyrelse, der modtager honorar for deres arbejde.
Økonomi
PØ har en økonomi med balance i indtægter og udgifter samt en fornuftig egenkapital.
Vi investerer løbende i:
– kompetenceudvikling for både frivillige, medarbejdere og tillidsvalgte
– at have en velfungerende og attraktiv arbejdsplads
– at være medlem af relevante fora og paraplyorganisationer
– at deltage på konferencer og folkemøder
– at lave attraktive aktiviteter og tilbud til vores medlemmer
– at facilitere at de lokale netværk kan tilbyde attraktive aktiviteter og tilbud i alle dele af landet
– at formidle vores budskaber til den brede befolkning
Vores midler kommer mange steder fra, så vi er robuste. Vi er ikke afhængige af en projektøkonomi, da medlemskaber, donationer og driftstilskud dækker foreningens basale driftsomkostninger.
En del af vores indtægter kommer fra salg af viden og rådgivning.
Kommunikation
PØ er en tydelig afsender, og det kan mærkes, at vi har en vigtig sag. I vores kommunikation har vi manualer og mål for, hvordan vi kommunikerer på forskellige platforme og situationer. Vi prioriterer kvalitet, æstetik og troværdighed i al vores kommunikation.
Vores kommunikation er inkluderende og fremmer vores identitet som praktiske økologer, der både lytter til og formidler viden fra fageksperter og hverdagseksperterne. Vi er konstruktive og peger på konkrete mulige handlinger på alle niveauer fra villavej til Christiansborg.
Vi har attraktive og velbesøgte kommunikationsplatforme. Vi har medlemmer, der er aktive med skabere af vores kommunikation og er klædt på til at dele vores budskaber også i de lokale netværk.
Vores kommunikationsarbejde bidrager til, at vi kommer tættere på at indfri vores formål, og at vi har så stor relevans, at vi bliver valgt til af medlemmer og samarbejdspartnere.