Praktisk Økologi 1/2004

Praktisk Økologi 1/2004

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

En anden værdikamp

Af Jens Thejsen
Side 3
Læs artikel…

I den seneste tids politiske debat er der mere eller mindre hadske udfald mod alt og alle, som har haft andre idealer end det, der i dag er herskende på bjerget. De kalder det værdikamp. Men den virkelige værdikamp har været i gang i mange år – kampen for glæden ved livets store og små ting.

Økologisk mælk til døren – i Århus

Af Karna Maj
Side 4

Troels Jørgensen er de travle familiers mulighed for at undgå i hverdagen at bruge tid på supermarkedsbesøg for at hente mælk. Hans firma Anemonemælk leverer i Århusområdet økologiske mælkeprodukter og ost lige til døren efter bestilling på nettet.

Erfaringer med artiskokker

Af Winnie Poulsen
Side 6

Artiskokker er flerårige planter, men de fleste haveejere, som forsøger at overvintre artiskokker i haven, har ikke succes hermed. En anden mulighed er at dyrke dem som etårige, hvor man kan få et endog godt udbytte ved at så en passende sort allerede midt i februar.

Det grønne tag

Af Angela Beck Møller
Side 8

En helt anden form for have er begyndt at dukke op herhjemme, en have af en anden dimension end hidtil. Haven på første sal: Det grønne tag. I Tyskland findes der allerede mange forskellige eksempler på vellykkede former for tagbeplantning både hos private haveejere og hos firmaer og kommuner.

Anlægning af grønne tage

Af Angela Beck Møller
Side 10

Man skelner mellem to slags grønne tage: Det intensive tag, taghaven, hvor der stort set ingen grænser findes for havens udformning, og det ekstensive tag med lav opbygningshøjde på ca. 8 cm og en beplantning, der som regel består af stenurtplanter i alle variationer, purløg og husløg.

Plantearter til grønne tage

Af Angela Beck Møller
Side 11

Planteliste med plantearter som kan bruges til forskellige substratlag på grønne tage i fuld sol. Inddelt i substratlag på 4–6 cm, 6–10 cm og 10–15 cm samt egnede buske og små træer til tagbeplantning. Desuden en fotoserie, der viser, hvordan beplantningen på et garagetag udvikler sig over 10 år.

Rødder med mange muligheder

Af Jakob K. Sørensen
Side 12

Rodfrugterne lever en lidt mærkelig tilværelse i køkkenerne – ikke altid elsket ubetinget og hele tiden. Men rødderne indeholder afsindig mange muligheder for gastronomiske udfoldelser. Lynmarinerede, koldkogte i citrusjuicer, bagte, stegte, sauterede, grillede osv.

Der er et yndigt land

Af Karna Maj
Side 13

»Der er et yndigt land« er titlen på en ny bog fra Kjeld Hansens hånd, og som altid er det ikke for at skrive noget populært i tiden, men for at afdække problemstillinger, som han virkelig føler, at det er på tide at politikere, embedsmænd og ikke mindst borgerne forholder sig til.

Grå vinter

Af Jens Thejsen
Side 14

Kulden går gennem marv og ben og ved første øjekast er haven grå og kedelig, og det bedste, man kan gøre, at sidde indendørs med en god bog og en kop varm chokolade. Men får man alligevel lettet sig og bevæger sig ud i dvalelandskabet, åbner der sig små gråtonede billeder.

Et bæredygtigt plankeværk

Af Claus Buhl Sørensen
Side 16

Konstruktiv træbeskyttelse er lige dele håndværk og omtanke. Når et stykke træ er afskærmet for direkte regn, vil træet kun optage vand fra luften. Med den nødvendige viden kan man bruge til at bygge et bæredygtigt planteværk af de træsorter, som er mest egnet til formålet.

Jordskokker – en nem afgrøde

Af Karna Maj
Side 18

Hvis man har studeret kilopriser på henholdsvis jordskokker og kartofler i supermarkederne, må man tro, at jordskok er en vanskelig grønsag med et lavt høstudbytte. Det forholder sig lige modsat. Jordskok er både lettere at dyrke end kartofler og giver et væsentlig højere udbytte.

Jordskoksuppe

Af Jens Thejsen
Side 19

Jordskokker er ofte undervurderet som grønsag, men de er helt uovertrufne til suppe. De kogte jordskokker får en let sødlig fin smag, som giver mange muligheder, når der skal laves en mild og cremet suppe.

Efterårsbesøg på Hovdala

Af Winnie Poulsen
Side 20

Lidt syd for Hässleholm ligger Hovdala Slott, hvor de fra 2002 har gjort parken ekstra interessant ved at lade Barbara Johnson tegne en køkkenhave. Som landskabsarkitekt har hun dimensioneret haven, så den hverken forsvinder i den store, naturprægede park eller overdøver de gamle bygningers vælde.

Dyrkning af shii-take svampe

Af Karna Maj
Side 22

På Norddjursland ligger der en lille produktionsvirksomhed, som har specialiseret sig i at dyrke den japanske spisesvamp shii-take. Det er et kommunalt beskæftigelsesprojekt, startet i 1994 for at skabe arbejde til en gruppe bosniere. I dag produceres 6–8 tons økologiske shii-take svampe om året.

Gamle køkkenurter fra Sydamerika

Af Anemette Olesen
Side 24

Mange køkkenurter, som oprindeligt stammer fra Sydamerika, er i dag helt almindelige for os, men der er stadig en række nye at afprøve: Anchocha (Cyclanthera pedata), pæremelon (Solanum muricatum), Oka (Oxalis tuberosa), Quinoa, ananaskirsebær (Physalis peruviana) og Anu (Tropaeolum tuberosum).

Muldvarpen

Af Sten Porse
Side 27

Muldvarpen lever af de dyr, den finder i jorden. Det hedder sig, at den jager regnorme, men sandheden er, at den tager, hvad den møder. Det er et åbent spørgsmål, om den er skadelig eller gavnlig. Men desværre for muldvarpens rygte, graver den langt mere skadelige mosegris også gange i jorden.

Efterlysning: Gamle rabarbersorter

Af Karna Maj
Side 27

Danmarks JordbrugsForskning er i gang med at indsamle gamle sorter (kloner) af rabarber for at udvide klonsamlingen. I den forbindelse vil man gerne høre fra haveejere, som har rabarber i haven, der er mindst 25 år gamle.

Årsmøde 2004

Af Anja Egeriis, Annette Esbjerg Jensen og Bodil Søgaard
Side 27

Den Økologiske Landbrugsskole på Kalø er et spændende sted, og her er der mulighed for at få en rigtig god økologisk mad, og det har været vigtigt for valget af sted. Vi er ved at planlægge et spændende program. Der er mulighed for kun at deltage den ene dag eller deltage begge dage uden overnatning

Flotte mejsekasser

Af Finn Johannessen
Side 28

Mejsekasser lavet af udborede stammestykker er pæne, og hvis man er lidt fiks på fingrene, kan man godt med simple værktøjer selv fremstille sådanne kasser ved at flække et stammestykket. Bygevejledning med fotos.

Træhåndbogen

Af Jens Thejsen
Side 29

Træhåndbogen handler ikke om træer til have, park og skov. Den handler om ved, om træ til tømmer, finér, møbelplader, kassetræ, master osv. Bogen kom første gang i 1966 og er nu genudgivet. Det er en enestående bog, ikke mange andre steder kan man finde så mange oplysninger om træ.

Drivning i foråret i væksthusskab og mistbænk indenfor

Af Karna Maj
Side 29

Når man forkultiverer indendøre i foråret kan grimme plantekasser, tilfældige reoler osv. hurtigt forvandle stuer m.m. til noget meget lidt pænt for resten af familien. Man kan gøre det hele lidt mere æstetisk og samtidig godt for planterne. Et smukt væksthusskab eller drivbænk i træ er et god bud.

Medlemsannoncer

Side 30

Økologiske frø, cirkelhakke, bionet, kompostorm, boenhed til leje, økologisk vin, urtelitteratur, bæredygtig arkitektur, feriebolig, EKO-fiber isolering, pil til flet, urtecremer, lotion og shamppo med honning, lonolinholdig uld, økoloigsk bomuldssengetøj, isodanfibre til isolering, papirisolering.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2004 > Praktisk Økologi 1/2004

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider