Økologisk byggeri

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Brug de rigtige træsorter

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2003, side 26

Når man skal vælge træ til haven, gælder det selvfølgelig først og fremmest om at vælge træ, som passer til havemiljøet. Men det gælder også om at vælge træ, som har en styrke og holdbarhed, som passer til formålet, og som kommer fra en naturbevarende skovdrift. Stort skema over træsorternes egenskaber.

Bæredygtigt byggeri i havehøjde

Af Inger Lise Kampp
Praktisk Økologi 6/2019, side 8

Praktisk Økologi har været forbi Forundringens Have ved Vestjyllands Højskole til en snak om bæredygtigt byggeri, materialer, holdbarhed, vedligehold og meget andet.

Den Økologiske Have har fået væksthus

Af Elin Kyhl Svendsen
Praktisk Økologi 2/2004, side 29

I Den Økologiske Have har de gennem flere år forsøgt at få et væksthus, som bl.a. kan bruges til udstillinger, kurser og udvidet caféareal. I 5 år har vi samlet penge ind til det. Det var derfor en stor dag den 23. januar 2004, hvor der blev holdt rejsegilde for et glasvæksthus på 250 m².

Den, der ler sidst

Af Hans Jakob Jakobsen
Praktisk Økologi 6/2007, side 30

Ubrændt ler er et af de allermest bæredygtige byggematerialer, der findes. Det har været brugt i århundreder, og mange af husene står endnu.

Det recirkulerende drivhus

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 4/2023, side 15

For 16 år siden fik Steen Møller idéen til at tage vare på sit eget spildevand og bruge det til produktion af drivhusafgrøder. På den måde fik huset et rensningsanlæg og et produktionsanlæg i én og samme løsning.

Det Åndbare Hus

Af Jette Hagensen
Praktisk Økologi 1/2019, side 14

Det Åndbare Hus ved Ringsted er et udviklingsprojekt, hvor en virksomhed har forsøgt at lave et hus, der kan indgå i naturens kredsløb og er en del af en cirkulær økonomi. Huset kræver et minimum af energi og ressourcer til drift og vedligehold og er sund og behagelig at bo i. Lige nu bliver huset test-beboet af en ung familie, der deler deres erfaringer.

Et bæredygtigt plankeværk

Af Claus Buhl Sørensen
Praktisk Økologi 1/2004, side 16

Konstruktiv træbeskyttelse er lige dele håndværk og omtanke. Når et stykke træ er afskærmet for direkte regn, vil træet kun optage vand fra luften. Med den nødvendige viden kan man bruge til at bygge et bæredygtigt planteværk af de træsorter, som er mest egnet til formålet.

Et rigt liv på fattigdomsgrænsen

Af Morten Lerstrup Hylleberg
Praktisk Økologi 4/2021, side 16

Morten og hans fammilie valgte at gå mod strømmen og leve gældfrit. Midlerne til gældfrihed har været lavt forbrug, lave omkostninger og gør-det-selv-måden. Han fortæller her om at tænke og bygge alternativt i natur- og genbrugsmaterialer i fællesskab med andre.

Glashuset ved Bjerrely

Af Villy J. Larsen
Praktisk Økologi 1/2019, side 18

Ved Bjerrely Fiskesø og Muslingehus i Midtjylland har Bjarne og Lotte Vestergaard bygget deres livs bolig – et glashus med indbygget halmhus – i daglig tale kaldet Glashuset. Fordelene er utallige for familien, og mange finder inspiration ved at besøge stedet.

Halmhuse revisisted

Af Cathrine Dolleris
Praktisk Økologi 4/2013, side 8

Meget er sket, siden de første halmhuse så dagens lys i Danmark i 90’erne. Materialer er blevet afprøvet, erfaringer høstet og byggemetoder raffineret.

Huset lavet af glas

Af Hans Jakob Jakobsen
Praktisk Økologi 1/2003, side 8

Glastilbyginger, væksthuse, udestuer, drivhuse, palmehuse eller orangerier. Huset i glas har mange navne, men ens for dem alle er, at planter og blomster er en væsentlig del af dem. En anden væsentlig funktion er at de udvider boligarealet. Og trækker de grønne arealer indendøre.

I en kælder

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 1/2011, side 14

Det tager tid at bygge sig en jordkælder, men den er med sine syv plusgrader året rundt ideel til opbevaring af havens afgrøder.

Jordkælder som forrådskammer

Af Jesper Vendelbo
Praktisk Økologi 6/2021, side 26

En jordkælder sikrer optimale betingelser for årets høst med en stabil temperatur det meste af året. Med en god portion genbrugssten og tålmodighed er det muligt at bygge sin egen for få midler. Her får du en trin for trin vejledning.

Konstruktiv træbeskyttelse

Af Jakob Helstrup
Praktisk Økologi 5/2016, side 14

Når du planlægger at bygge en terrasse eller et skur i din have, vil valg af træart, eksponering mod vejrliget og valg af overfladebehandling have stor indflydelse på, hvor længe konstruktionen kan holde.

Kunsten at bygge et cobhus

Af Bjarne Wickstrøm
Praktisk Økologi 2/2011, side 4
Hent artikel…

Ved at bruge ubrændt ler som byggemateriale kan man bygge billige huse med organiske former.

Levende tag – stenurt giver liv og farver

Af Jens Peter Mølgaard og Helle Hestbjerg
Praktisk Økologi 4/2009, side 12

Et levende tag kan bestå af græstørv, og denne type er måske mest kendt, men man kan også vælge stenurt, der giver mere liv og større farvespil.

Løft haven op

Af Gustav Bech Jensen
Praktisk Økologi 4/2010, side 24

Grønne tage og taghaver spirer frem i alverdens storbyer. Augustenborg botaniske taghave i Malmö dækker næsten en hektar og er verdens største.

Mobilt savværk leverer træ til haven

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 2/2004, side 25

Hans Gerhard Jensen har investeret i et mobilt savværk og saver i skoven sit eget træ til de mange projekter i haven, som allerede er realiseret eller er på vej. Et af dem er et drivhus i lærketræ på 4,2 m × 3.15 m, som han bygger efter eget design.

Opbygning af infrastuktur og resiliens

Af Christina Meyer
Praktisk Økologi 1/2023, side 28

Nogle gange kan arbejds- og energibesparende løsninger gøre arbejdet med praktisk økologi betydeligt enklere. Og så kan indsatsen med at finde frem til disse løsninger både styrke ens resiliens og motivation. På deres lille gård i Sverige har Christina og Steffen lavet løsninger med bla. vand og plantebord, der gør selvforsyningslivet lettere.

Spildevand – et problem eller en ressource?

Af Bjarne Wickstrøm
Praktisk Økologi 1/2013, side 18

Myndighederne har ikke særlig travlt med at stille krav til rensning af spildevand herude i det åbne land, selvom overløb fra septiktankene løber direkte ud i åen. Det gjorde vores også indtil for 18 år siden, hvor vi valgte komposttoiletløsningen med urinseparation. Hvad der før var et problem og en kilde til forurening, blev til en del af løsningen på at skaffe næringsstoffer.

Tiny house – når småt er stort nok

Af Mia Stochholm
Praktisk Økologi 5/2022, side 29

Hvis man bor i et lille hus, forbruger man også mindre. Det er en af filosofierne bag tiny house byggerierne, som er blomstret op i løbet af de seneste år. Højskolen Grobund ved Ebeltoft tilbyder kurser i tiny house byggeri, hvor eleverne selv bygger højskolens huse som en del af undervisningen i bæredygtig levevis.

Ubehandlede træfacader i Danmark – kan man det?

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 6/2006, side 20

I Danmark mangler vi byggetraditioner indenfor ubehandlede træfacader, og vi kan ikke umiddelbart overføre erfaringer fra andre lande. Mange er skeptiske overfor ubehandlede træfacader, men man skal ikke lade sig skræmme, når blot materialevalg og håndværk er i orden.

Varmesynergi

Af Frank van Beek
Praktisk Økologi 1/2014, side 18

Der kan være mange forskellige, bæredygtige løsninger i spil, når vi skal have dækket vores varmeforbrug. En af de mest bæredygtige er bygge et kompostvarmeanlæg og lade komposten gøre arbejdet.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > Økologisk byggeri

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider