Praktisk Økologi 1/2003

Praktisk Økologi 1/2003

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Berig maden

Af Jens Thejsen
Side 2

Industrien vil gerne have lov til at berige vores mad med vitaminer, mineraler for at kunne markedsføre dem som sunde fødevarer. Men fødevarer bør være af en sådan kvalitet, at de i sig selv er både sunde og har en rigtig smag. Standarden bør være basismad af økologisk kvalitet.

Økologi på alle hylder

Af Karna Maj
Side 4

Bigaard er et økologisk landbrug, hvor grønsager og krydderurter er hovedafgrøden. Janne og Frede Larsen sælger dels grønsagerne engros til Solhjulet, dels i deres egen meget smukke, nyrenoverede gårdbutik, hvor de har et meget stort udvalg i frugt og grønt, kolonialvarer m.m.

Buksbomskove i Catalonien

Af Jens Thejsen
Side 6

I bjergene omkring den lille by Rupit vokser vores haveplante buksbom vildt i skovene. I buksbomskoven kan man finde blå og hvide anemoner, men den pyrenæiske anemone er anderledes end vores blå og hvide anemoner, den er lige så tit er hvid som blå, og dens trelappede blade er fint marmorede.

Huset lavet af glas

Af Hans Jakob Jakobsen
Side 8

Glastilbyginger, væksthuse, udestuer, drivhuse, palmehuse eller orangerier. Huset i glas har mange navne, men ens for dem alle er, at planter og blomster er en væsentlig del af dem. En anden væsentlig funktion er at de udvider boligarealet. Og trækker de grønne arealer indendøre.

Grønt og blødt

Af Niels Junggreen Have
Side 10

I græsplænen kan man nyde den bløde grønne mos mellem tæerne. Der er mos på det nederste af bøgetræets stamme, som lyser stærkt grøn i den lave vintersol. Og der er mos og lav i indkørslens gamle chaussebelægning – hvis man var dygtig, kunne man måske dyrke mos og slippe for ukrudt i belægningen.

Mosser

Af Signe Sporring
Side 11

Mosser udfylder en væsentlig plads i økosystemet, da de vokser og formerer sig på tider og steder, hvor andre planter ikke kan fylde pladsen. Mos har ikke rødder, men hæftetråde, og det samt formeringmåden adskiller dem fra urter. I artiklen gives anvisning på, hvordan man kan etablere mos i haven.

Grønne fugeplanter

Af Niels Junggreen Have
Side 12

Der er brug for nytænkning omkring vedligeholdelse af belægningsarealer, når udkrudtsmidlerne skal udfases. Mekanisk renholdelse give hurtigt nye ukrudtsplanter. Blandt de naturlige løsninger på problemer med ukrudt i belægninger er at etablere egnede grønne fugeplanter som mos, lav, minikløver.

Ingefær med familie

Af Ane Bodil Søgaard
Side 13

Ingefær, Zingiber officinale, er en smuk tropisk urt, som hører til den enkimbladede ingefærfamilie sammen med gurkemeje, kardemomme, meleguetapeber og galangarod. Ingefær er en rhizom, der danner både blade og rødder. Ingefær kan dyrkes i Danmark i vindueskarm og i sommerhalvåret i drivhus.

Dyrk dine egne ingefær

Af Karna Maj
Side 14

Praktiske erfaringer med dyrkning af ingefær i sommeren 2002. Resultatet blev ialt 350 g ingefær – der var lagt et lille stykke i en potte i januar måned. Med en mere optimal dyrkning kan udbyttet forøges væsentlig – i artiklen er der gode råd om dyrkning af ingefær i artiklen.

Kvælstofunderskud

Af Sten Porse
Side 15

Hvis man gøder sin jord med kompost, vil der med tiden opstå den situation, at der er nok eller endda lidt for meget kalium og fosfor i jorden, mens der er underskud af kvælstof. Og kvælstof er noget, som planterne bruger i store mængder og ikke kan leve uden.

Træet i kalkørkenen

Af Jens Thejsen
Side 16

Pamukkale i den sydige del af Tyrkiet er et underligt naturfænomen, hvor 60 grader varmt kalkholdigt vand løber ud over det bakkede landskab og danner bløde former af aflejret kalk. En kalkørken med terrasser fyldt med det herligste varme vand. Midt i denne ørken har et abrikostræ slået rod.

Ingefær på thai

Af Line Plouman Jensen
Side 18

Har man tabt sit hjerte til Thailand og thaimad, er det spændende at tage på kokkeskolen i Thailand og få en introduktion til alle råvarerne på de store markeder og lære, hvordan man bl.a bruger ingefær i thaimad. Opskrift på stærk og sur rejesuppe og Svinekød marineret i sød chili og ingefær.

Drivning af rabarber

Af Karna Maj
Side 20

Vi skal helt hen omkring 1. april, inden vi kan høste de første rabarber ude i haven. Medmindre vi omkring midten af januar går i gang med at drive nogle rabarberplanter ved hjælp af en eller flere trillebørfulde hestemøg. En sådan beskeden indsats kan give rabarber ca. 3 uger tidligere.

Kaffe – djævlens drik

Af Mads Jordansen
Side 22

Kaffen er igen blevet hip, og kaffeudvalget på cafeer og i kaffebutikker blomstrer med lækre specialiteter. Det er vigtigt både at vælge den rigtige kaffe ud fra smag, fylde og syrlighed, og at brygge kaffen på den rigtige måde.

Fælles dansk GMO-erklæring

Side 23

Landsforeningen Praktisk Økologi har sammen med ni andre foreninger med en økologisk/bæredygtig profil formuleret en fælles erklæring med krav omkring udsætning af GMO’er, GMO-fri såsæd og erstatningsansvar ved forurening med GMO samt krav om mærkning af alle varer med GMO. også kød, æg og mælk.

Kompost og økologi

Af Lars Lund
Side 24

I læserbrevet kritiserer Lars Lund anmeldelsen af hans bog »Det økologiske drivhus«, som er anmeldt af Karna Maj i Praktisk Økologi 6/01 s. 22. Han mener ikke, at nogle af de kompostmetoder, han omtaler i bogen, bl.a. en trådbeholder, er en dårlig kompostbeholder.

Generalforsamling 2003

Af Kurt Boe Kjærgaard
Side 24

Indkaldelse til generalforsamling den 12. april 2003 kl. 10.30 på Egmonthøjskolen.

Da capo

Af Winnie Poulsen
Side 24

Når man i januar står med en stak frøkataloger og skal til at bestille frø, er det tid til at tænke tilbage på 2002 sæsonen. Hvilke sorter var gode og skal dyrkes igen. I artiklen giver forfatteren sit bud på nogle gode sorter, som hun vil dyrke igen i 2003 og kan anbefale til andre.

Medlemsannoncer

Side 26

Annoncer for holdbare træsorter, maling. kurser i arkitektur, haverådgivning, ferieboliger, ny kolonihaveforening, isoleringsmaterialer, kødgeder, frø, naturkosmetik, grønsager og udplantningsplanter, uldprodukter, kød. Bestillingskuponer fra Landsforeningen Praktisk Økologi og Den Økologiske Have.

Årsmøde 2003 på Egmont Højskolen

Side 28

Program for Landsforeningen Praktisk Økologis Årsmøde på Egmonthøjskolen 12.–13. april 2003. Oplysninger om priser, tilmelding og transportmuligheder.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2003 > Praktisk Økologi 1/2003

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider