Praktisk Økologi 2/2003

Praktisk Økologi 2/2003

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Grønne vagthunde

Af Karna Maj
Side 2

Miljøminister og Fødevareminister taler om miljø/økologi, men når det kommer til praktisk handling og lovforslag, så tager de grønne organisationer med på råd. Det er af afgørende betydning, at de grønne foreninger er med allerede i det lovforberedende arbejde for at kunne sætte focus på miljøet.

Leverandør til økologiske tomatspisere

Af Karna Maj
Side 4

Det var et meget lærerigt en kold februardag at besøge Klaus Søgaard og se Gartneri Markhaven, hvor tomater og agurker allerede blomstrede. Det er Danmarks største økologiske væksthusgartneri med 15.000 m² under glas. Dee forsyner Coop’s butikker, Kvickly og Irma med økologiske tomater og agurker.

Gør byen lidt vildere

Af Karna Maj
Side 6

Byhavenetværket har i efteråret 2002 udgivet bogen »Gør byen lidt vildere«, hvor man kan finde anvisninger på, hvordan man kan forvandle gaderum, gårdanlæg og legepladser til haver fuld af natur. Der er eksempler både fra Danmark og ikke mindst fra Holland.

Stort økologisk haveleksikon

Af Annette Esbjerg Jensen
Side 7

Politikens Økologiske Haveleksikon" er et omfattende opslagsværk, der kan bruges både som inspirerende læsning og som opslagsbog. Bogen forklarer i et let læseligt sprog, hvordan man kan dyrke sin have uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning, både pryd- og køkkenhave. En flot og farverig bog.

Hvorledes en hawe bør være beskaffen…

Af Niels Junggreen Have
Side 8

Hans Block, urtegaardsmand, udgav den 30. maj anno 1647, sin bog »Horticultura Danica, Den Danske Urtehawe«, som er den første danske havebog. Han skriver om mange ting, der kan inspirere os, give stof til eftertanke, og sætte vores nutidige haver i perspektiv.

Kulør på middagsbordet

Af Gitte K. Bjørn
Side 10

På Danmarks JordbrugsForskning (DJF) i Årslev har de i vækstsæsonen 2002 afprøvet blomkål, der var lilla, gulorange og lime, samt gulerødder, der bl.a. var røde, gule og hvide. Disse anderledes grønsager er på vej ud i butikkerne og antagelig også snart som frø til haveejerne.

Røde gulerødder

Af Karna Maj
Side 11

I 2003 får medlemmer af Landsforeningen Praktisk Økologi og Frøsamlerne mulighed for at være med til at afprøve og smage den røde gulerodssort ‘Nutri Red’, som er en af de ny anderledes farvede grønsager, som er på vej ud i handelen. ‘Nutri red’ kan ikke købes som frø endnu.

JA til økologisk gen:etik – NEJ til GMO

Af Per Kølster
Side 12

Blandt økologisk tænkende mennesker er der en god tradition for, at vi er FOR, det vi GØR, og vi er IMOD det, vi ikke vil. Vores NEJ til GMO bunder i et JA. I artiklen skitseres en etik, som skal kunne bruges som en rettesnor for god omgang med gener, og som en rettesnor for, hvor grænsen går.

GMO? – Nej tak

Af Per Kølster
Side 14

I starten af april vil der blive startet en kampagne, hvor den brede del af befolkningen får mulighed for at markere, at de siger nej tak til GMO’erne.

Store eller små kartofler

Af Jens Peter Mølgaard
Side 15

De fleste haveejere er interesseret i enten tidlige, nye kartofler eller rimeligt store kartofler til optagning i efteråret. I begge tilfælde gælder det derfor om at sikre sig, at der ikke ansættes for mange knolde. Ansættes der mange nye knolde, bliver de nemlig for små.

Dyrkning af rosenkål

Af Karna Maj
Side 16

Rosenkål er en fantastisk afgrøde, da man de fleste år kan hente de flotteste rosenkål trods frost og kulde helt frem til 1. april, hvis man har valgt en vinterhårdfør sort. Rosenkål kan dyrkes på al slags jord, der ikke er vandlidende, men en god, kraftig lermuld i god gødningstilstand er bedst.

Økologisk jordbehandling

Af Troels V. Østergaard
Side 18

Den rette jordbehandling er ikke til et spørgsmål om gravning – ikke gravning. Det vigtigste er ikke, om man gør dette eller hint, men at man forstår så meget af, hvad der foregår i og med jorden og planterødderne, at man kan gøre det rigtige på det rigtige tidspunkt.

Byøkologisk Guide – Fyn og Jylland

Af Karna Maj
Side 21

Med bogen »Ø Arkitektur – Byøkologisk Guide til Jylland og Fyn« har Jette Gefke givet os mulighed for let at kunne finde frem til alle de seværdige byøkoloigkde projekter, nybyggerier og byfornyelser samt grønne steder, byøkologiske centre og foreninger.

Bogen om kaffe

Af Mads Haugaard Jordansen
Side 21

Rud Christensens bog »Kaffe« kan varmt anbefales. Den er lettilgængelig og indeholder den information, man har behov for som ny kaffeentusiast. Bogen er krydret med historier og meget information om de mange forskellige kaffetyper, kafferistningens kunst og kaffebønnernes forskellige smage.

Græsser i natur og have

Af Jens Thejsen
Side 22

Græsserne har mange anvendelsesmuligheder i have og landskab. Der er store forskelle i vækstform og størrelse, der er et utal af bladformer, et hav af forskellige blomsterstande og en palet af farvenuancer på både blade og stængler.

Rosenkål med glæde

Af Jens Thejsen
Side 24

Rosenkål kan tilberedes på mange forskellige måder og kombineres med masser af grønsager, krydderurter, fisk, skaldyr. Og både lammekød og kalvekød går fint sammen med de små herlige, grønne kål. Og selv for inkarnerede rosenkålshadere gemmer der sig gode muligheder.

Giv ukrudtet baghjul

Af Karna Maj
Side 26

Hvis man har en stor køkkenhave eller et mindre gartneri, kan det være en god ide at sætte hjul på redskaberne ti f.eks.ukrudtsbekæmpelsen. Og lige nu er der indtil flere modeller af hjulhakker på markedet. Det er også muligt at købe en- og toradede hånddrevne såmaskiner.

Nyt økologisk frøfirma

Af Karna Maj
Side 27

David M. Quaife, gartner i Horbelev på Falster, har dyrket mange af de gamle sorter til salg. Han er nu startet som frøavler og har et meget stort udvalg af økologiske frø.

Fødevareministeren kupper landbrugsloven

Af Kurt Boe Kjærgaard
Side 28

Bestyrelsen har udsendt en pressemeddelelse, hvori man gør opmærksom på, at fødevareministeren ikke ønsker, at de grønne organisationer skal deltage i udvalgsarbejdet til en ny landbrugslov. Ministeren inviterer dagen efter Danmarks Naturfredningsforening og Friluftrådet med i udvalget.

Den Økologiske Have klarer skærerne

Af Elin Kyhl Svendsen
Side 29

Haven har fået midler til et informationsprojekt fra Direktoratet for FødevareErhverv. Projektet betyder, at der kan laves flere forklarende skilte i Haven, og at man til rundvisningerne kan få et informationsark om emnet for rundvisningen og om økologisk jordbrug, dyrehold, kontrol og mærkning.

Medlemsannoncer

Side 30

Annoncer for gamle frugtsorter, podematerialer, feriehuse, lærketræ, frø og udplantningsplanter, økologisk kød, alternativ byggeri, isoleringsmaterialer, geder, gødning, naturkosmetik, uldprodukter, haverådgivning. Bestillingskuponer fra Landsforeningen Praktisk Økologi og Den Økologiske Have.

Tema: Fremtidens have

Side 32

På årsmødet for Landsforeningen Praktisk Økologi er der lørdag eftermiddag mulighed for at deltage i to foredrag af Camilla Plum og Lotte Möller, selv om man ikke deltager i resten af årsmødet.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2003 > Praktisk Økologi 2/2003

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider