Boghylden

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Blomstrende mad

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 1/2009, side 28

Omtale af Camilla Plums bog Blomstrende mad.

Bogen om den første have

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 4/2002, side 7

Signe Wenneberg har skrevet bogen »Den første have« ud fra sine erfaringer med sin egen have det første år. Bogen er tænkt som en hjælp til de unge familier med børn, som køber hus med have, og som ikke aner, hvad er op og ned på et skuffejern, eller hvornår man sår persille.

Bogen om kaffe

Af Mads Haugaard Jordansen
Praktisk Økologi 2/2003, side 21

Rud Christensens bog »Kaffe« kan varmt anbefales. Den er lettilgængelig og indeholder den information, man har behov for som ny kaffeentusiast. Bogen er krydret med historier og meget information om de mange forskellige kaffetyper, kafferistningens kunst og kaffebønnernes forskellige smage.

Bogomtaler + medlemsstof

Omtaler af nye bøger: Notat om den nye økologiske klasse (Bruno Latour og Nikolaj Schultz) og Udsigt fra en malkeskammel (Frank Erichsen). Medlemsannoncer, indkaldelse til generalforsamling og årsmøde m.m.

Byøkologisk Guide – Fyn og Jylland

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 2/2003, side 21

Med bogen »Ø Arkitektur – Byøkologisk Guide til Jylland og Fyn« har Jette Gefke givet os mulighed for let at kunne finde frem til alle de seværdige byøkoloigkde projekter, nybyggerier og byfornyelser samt grønne steder, byøkologiske centre og foreninger.

Camillas blomsterbog

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 3/2006, side 19

Kort omtale af Camilla Plums bog »Blomster«.

Charmerende havekalender

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 2/2007, side 36

Anmeldelse af Arne Kronborgs bog »Med jord og hjerte«.

Danmarks Havekunst i tre bind

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 6/2002, side 11

I artiklen »Haveoplevelser og Havekunst« indgår en anmeldelse af det store trebindsværk »Danmarks Havekunst« af Hakon Lund, Lulu Salto Stephensen og Annemarie Lund.

Den Danske Havebog

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 5/2008, side 29

Omtale af bogen »Den Danske Havebog« skrevet af Rie Post, Lulu Jakobsen, Jens Thejsen og John Norrie.

Den første danske grønsagsrevolution

Af Gunvor Maria Juul
Praktisk Økologi 4/2017, side 26

Madhistoriker, Gunvor Maria Juul, har genskrevet Danmarks Ældste Kogebog fra 1616, hvor hun fortæller om råvarerne og tilberedningsmetoder. Hun skriver også om grønsagsnyheder fra Danmarks ældste havebog (1647) og hvilke grønsager, der er populære i 1800-tallet.

Den levende have

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 3/2004, side 24

Claus Dalby’s ny bog »Den levende have« er fyldt med inspiration til, hvordan man kan arbejde med planter og skabe stor oplevelsesrigdom, og der er mange små praktiske ideer. Der bliver delt rundhåndet ud af personlige erfaringer med det at lave have, og samtidig er det den fineste havebilledbog.

Den lille stærk om chili

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 3/2005, side 11

Kort omtale af Lene Tvedegaards bog om dyrkning og brug af chili.

Den selvforsynende have

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 4/2003, side 17

John Seymours bog »Den selvforsynende have« er en klassiker fra 1970’erne og er i 2003 kommet i 4. udgave på Gyldendal. Bogen er en guldgrube af viden om dyrkningsmetoder og gode praktiske anvisninger.

Der er et yndigt land

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 1/2004, side 13

»Der er et yndigt land« er titlen på en ny bog fra Kjeld Hansens hånd, og som altid er det ikke for at skrive noget populært i tiden, men for at afdække problemstillinger, som han virkelig føler, at det er på tide at politikere, embedsmænd og ikke mindst borgerne forholder sig til.

Druer i danske haver

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2002, side 23

I bogen »Druer i danske haver« af Jens Michael Gundersen kan man finde den nødvendige viden til at dyrke både spisedruer og vindruer i haven. Det hele er godt illustreret med tegninger og fotos. I bogen er de 30 beskrevne druesorter forsynet med karakterer for sundhed.

Eksotiske planter

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 3/2006, side 18

Kort omtale af Jens Michael Gundersens nye bog, Eksotiske planter, en bog der beskriver klimazoner i Danmark, og hvor de eksotiske planter kan dyrkes. Bogen indeholder dyrkningsanvisning for danske forhold på i alt 37 eksotiske planter.

En ny staudebog

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 6/2002, side 8

Jane Schul har i sin ny bog »Politikens staudebog« et stort afsnit om staudernes vækstkrav og livsbetingelser – normalt et forsømt område i staudebøger. Størstedelen af bogen er dog staudebeskrivelser, men der er også om planlægning, farver og former, pleje, formering m.m.

Grønt

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 3/2003, side 16

Camilla Plum er igen på spil med tobindsværket »Grønt« på 928 sider med anvisninger på dyrkning af grønsager og masser af opskrifter. Grønt er to bøger om at gøre tingene, engagere sig i sin have, sit køkken, om at gøre sig umage. »Grønt« kan få køkkenfolk i haven, og havefolk til at gå i køkkenet.

Guldøjer og andre netvinger

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 4/2003, side 17

Natur og Museum 2/2003 er et temahefte om Guldøjer og andre netvinger, som hører til blandt havens nyttige insekter. Her kan man læse om insekternes livscyclus, fødepræferencer, formering m.m. Forfatter til heftet er Ole Fogh Nielsen.

Gør byen lidt vildere

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 2/2003, side 6

Byhavenetværket har i efteråret 2002 udgivet bogen »Gør byen lidt vildere«, hvor man kan finde anvisninger på, hvordan man kan forvandle gaderum, gårdanlæg og legepladser til haver fuld af natur. Der er eksempler både fra Danmark og ikke mindst fra Holland.

Have hver dag

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 6/2003, side 7

På et koldt og sandet sted har Winnie Poulsen anlagt en have, og har efterhånden fået skabt en smuk, spændende og mangfoldig have. Haven og havetanker fylder meget i hendes hverdag; det fortæller hun om på en inspirerende og levende måde og med masser af dejlige billeder i bogen »Have hver dag«.

Havelitteratur

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 4/2009, side 28

Anmeldelse af Camilla Plums bog »Camillas have­bog«.

Havespor

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 5/2006, side 26

Anmeldelse af Kjeld Slots bog Havespor.

Hildegaard af Bingen

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 4/2004, side 29

Hildegaard af Bingen blev født i 1098 i Tyskland og er kendt som en af de største lægesagkyndige i middelalderen. Hun har skrevet bla. »Physica« og »Causae et curae«. Physica er ikke kun en lægebog, det er også en natur-, plante- og dyrebog. Anemette Olesen har oversat Physica.

Ideernes by ligger i Thorup

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2003, side 23

»Ideernes by«, skrevet af Leif Hierwagen, handler om tilblivelsen og udviklingen af den økologiske landsby i Thorup. Om økologisk byggeri, processen med at få landsbyen ført ud i livet, og det at leve sammen i et fællesskab, hvor den enkelte har meget stor handlefrihed.

Langtidssimret rødkål, knoldselleri og æble (Opskrift fra: Meget mere grønt fra River Cottage)

Af Hugh Fearnley-Whittingstall
Praktisk Økologi 6/2017, side 12

Opskrift fra: Meget mere grønt fra River Cottage.

Livet i haven – erfaringer gennem 30 år

Af Yoko L. Dupont
Praktisk Økologi 2/2017, side 16

Bogomtale af: »Wildlife of a Garden: A Thirty Year Study« af Jennifer Owen. I et forstadskvarter i den engelske by Leichester ligger en usædvanlig have med stor variation og mangfoldighed i beplantning og indretning. Det som er usædvanligt ved haven er, at dens dyre- og planteliv er så godt undersøgt.

Lykkelig smag

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 3/2010, side 37

Anmeldelse af Kille Ennas bog »Smag«.

Mine æbler

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 6/2003, side 7

Ritt Bjerregaard har arbejdet med sin økologiske æbleplantage i 15 år og har fået lyst til at dele sine erfaringer og æbleglæde med andre. Det er der kommet en fantastisk god og flot bog ud af, som også er en personlig beretning om det, at arbejde med æbler.

Planteskolebogen – fysiologi, formering og dyrkning

Af Anette Esbjerg Jensen
Praktisk Økologi 6/2004, side 24

Bogen går i dybden med mange emner, der er relevante i forbindelse med formering og dyrkning af træer, buske og stauder. Den er primært tænkt som lærebog til undervisning inden for erhvervsmæssigt havebrug, men kan også med stort udbytte læse af alle havefolk med særlig interesse for området.

Politikens bog om køkkenhaven

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 5/2003, side 22

En flot bog fyldt med megen viden om dyrkning af grønsager, frugt og bær. Bogen er skrevet af Mette Østergaard, dog er afsnittet om frugt og bær skrevet af Maren Korsgaard. En god opslagsbog en god systematik i plantebeskrivelserne, men der mangler en konsekvent alfabetisk inddeling for plantearter.

Renæssancemad

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 5/2006, side 27

Anmeldelse af Bi Skaarups bog Renæssancemad, der tager udgangspunkt Christian 4…’s bryllupsfest for sin søn prins Christian i 1634, den største og dyreste fest nogensinde i Danmark.

Rodfrugterne

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2005, side 22

Rodfrugterne er titlen på en ny kogebog af de to kokke Søren Ejlersen og Jesper Carstensen. Søren Ejlersen, Aarstiderne.com. Bogen indeholder 80 opskrifter med alle de mange rodfrugter, som vi kan dyrke ude i vore haver, og rodfrugterne er hovedingredienserne i opskrifterne.

Rynket rose – slangen i paradis

Af Anette Esbjerg Jensen
Praktisk Økologi 6/2004, side 24

Skov- og Naturstyrelsen har udgivet et lille hæfte om problemerne med rynket rose, populært kaldet hybenrose, langs de danske kyster. Det er en meget aggressiv plante, der de seneste årtier har spredt sig voldsomt i den danske natur, hvor den har udryddet oprindelige og værdifulde plantesamfund.

Salatleg

Af Veronica Bay
Praktisk Økologi 5/2009, side 28

Anmeldelse af bogen Claus Meyer »Salatværkstedet«.

Smuk krukkebog

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 3/2005, side 11

Anmeldelse af Claus Dalbys bog »Min krukkehave«.

Stort økologisk haveleksikon

Af Annette Esbjerg Jensen
Praktisk Økologi 2/2003, side 7

Politikens Økologiske Haveleksikon" er et omfattende opslagsværk, der kan bruges både som inspirerende læsning og som opslagsbog. Bogen forklarer i et let læseligt sprog, hvordan man kan dyrke sin have uden brug af sprøjtemidler og kunstgødning, både pryd- og køkkenhave. En flot og farverig bog.

To bøger om græsser

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 3/2006, side 19

Kort omtale af to bøger om græsser; Græsser af Jens Thejsen, som udkommer på Gyldendal i maj 2006, og Prydgræsser af Marian Haugaard Steffensen, som udkom i marts 2006 på Politikens Forlag.

Træer og buske i Danmark

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 2/2002, side 5

I bogen er der en gennemgang af 170 træer og buske, hvor vigtige kendetegn lines op: om blade, bark, blomster, frugt, knopper, og som noget anderledes end de fleste bøger er roden også beskrevet. Der er desuden gode afsnit om planternes økologi og om deres anvendelse, og forekomst her i landet.

Træhåndbogen

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 1/2004, side 29

Træhåndbogen handler ikke om træer til have, park og skov. Den handler om ved, om træ til tømmer, finér, møbelplader, kassetræ, master osv. Bogen kom første gang i 1966 og er nu genudgivet. Det er en enestående bog, ikke mange andre steder kan man finde så mange oplysninger om træ.

Ud af the hungry gap

Af Bo Egelund
Praktisk Økologi 5/2012, side 29

På det danske bogmarked findes der en del bøger, der giver næring til drømme – drømme om drivhuse, roser og selvforsyning. Men det kniber med jordnær vejledning i dyrkning og udvikling af nye metoder. Det engelsksprogede marked er større, og det er udvalget af havebøger også. To forfattere har især påkaldt sig min opmærksomhed: Amerikaneren Coleman og englænderen Dowding.

Vild med græsser

Af Birgitte Løkke
Praktisk Økologi 4/2006, side 27

»Græsser er en bog, jeg flittigt vil bruge som opslagsværk, og som meget gerne må ligge fremme i stuen.« Birgitte Løkke anmelder Jens Thejsens bog, Græsser.

Vinter i haven

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 6/2007, side 37

Omtale af Val Bournes bog Vinter i haven.

Æbler

Af Jens Thejsen
Praktisk Økologi 6/2004, side 25

»Æbler« er en personlig fortælling af Per Kølster om æbler og æblesorter. Den handler ikke kun om at dyrke æbler, men også om at smage og nyde æbler. I bogen fortæller Per Kølster også om, hvordan man kan lave sine egne træer ved forskellige podningstyper. Opskrifter med æbler ved Camilla Plum.

Økologien holder ikke

Af Karna Maj
Praktisk Økologi 6/2002, side 22

Lars Lund giver i sin bog »Det økologiske drivhus« gode anvisninger på opstilling og indretning af drivhuset og gode, praktiske dyrkningserfaringer – opdelt både efter plantearter og måneder. Der er dog enkelte steder, hvor anvisningerne ikke er helt økologiske og derfor ikke lever helt op til bogens titel.

Økologisk ukrudtsbekæmpelse

Af Sten Porse
Praktisk Økologi 4/2003, side 17

Heftet er skrevet at Inger Bertelsen og beregnet for landmænd og indeholder konkrete vejledninger for ukrudtsbekæmpelse i de mest gængse landbrugskulturer. En meget traditionel tankegang i forhold til udkrudt – her er ingen nytænkning om f.eks. ukrudtets betydning for biodiversiteten.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > Boghylden

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider