Praktisk Økologi 6/2004

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Sunde madvaner

Af Karna Maj
Side 2
Læs artikel…

Alt for mange danskere spiser for fedt og for usundt. Det er meget vigtigt, at vi får sat ekstra focus på en økologisk sund basiskost. Og at vi får fortalt de danske familier, at netop indenfor økologien har vi rigtig mange gode basisfødevarer at tilbyde, når man vil i gang med kostomlægning.

Boutique Petit

Af Karna Maj
Side 4

Mona Basselbjerg startede ved årsskiftet internetbutikken Boutique Petit hjemmefra huset i Viborg. Butikken har et meget stort udvalg af økologiske fødevarer. Der leveres varer efter frit valg princippet ud til kunder i et meget stort opland, og desuden er der en fysisk forretning i Viborg.

Osteriet Hinge

Af Karna Maj
Side 6

I august 2004 kom der igen gang i den økologiske osteproduktion på det lille ostemejeri I Hinge. Det er den tidligere medarbejder Søren Thøgersen, der har lejet sig ind og har startet produktionen af de så berømte oste op igen. Der produceres også smør, mælk, knapost, creme fraiche, feta, kærnemælk.

Rubusarter – med spiselige bær

Af Thomas Dahl Olejarz
Side 7

Det er ikke kun hindbær og brombær, der har velsmagende frugter. Mange andre arter og af-arter af Rubus kan dyrkes i haven, bl.a. taybær, loganbær, veitchbær, boysenbær, Rubus setchuensis, purpurhindbær, sort hindbær, japansk vinbær, multebær, allåkerbær, jordbærhindbær, guldbær og fruebær.

Urimelige regler truer gårdbutikkernes eksistens

Af Per Kølster, Fuglebjerggaard
Side 10

Som reglerne i dag er udformet for kontrol med salg af egne produkter i egen gårdbutik har det to følger, nemlig at antallet af sunde og spændende gårdbutikker forbliver forsvindende lille, og at der måske foregår et omfattende ulovligt salg af fødevarer.

Vintergrønne stauder

Af Katrine Thuesen
Side 12

Der er mange gode grunde til at vælge vintergrønne stauder, når der skal plantes bunddækkende planter. Og der er en lang række særligt gode arter: kæmpestenbræk, bispehue, rosenskovmærke, skumblomst, guldjordbær, lavendel, rypelyng, storkenæb, løvefod, lyngfloks, perlekurv og løvehale.

Fakta om får

Af Mia Stochholm
Side 16

Fåret kan tilpasse sig alle forhold fra ørken til indlandsis, og det har altid været højt værdsat i menneskenes hverdag. Det gav uld og skind til beklædning, kød og mælk til ernæring og talg til belysning og opvarmning. Læs om fårehold i dag: om fårets biologi, pasning og fodring.

Fårehold og uldkvalitet

Af Mia Stochholm
Side 16

Mia Stochholm har under et ophold i Australien taget et kusus i at klippe får, hvilket er et ekstremt hårdt arbejde og meget teknisk krævende. Merinofåret er det får, der producerer den mest værdifulde uld af alle, og al merinould håndsorteres. Uldklassificering er et helt studium for sig.

Peberrod – en velsmagende grønsag

Af Gitte K. Bjørn
Side 18

Det kan anbefales at dyrke peberrod som en et-årig grønsag, dels er det nemmere at holde peberroden under kontrol, så den ikke bliver til en ukrudtsplante, dels bliver kvaliteten af den peberrod, man kan høste, bedre. Det er hovedroden, der udgør den spiselige del af planten.

Endemiske planter på Gran Canaria

Af Johnny Busch
Side 20

Mange steder på kloden vokser der planter, der adskiller sig fra andre og kun findes på bestemte lokaliteter. Disse planter kaldes endemiske planter, og de kan være isoleret i et enkelt krater, en bjergside eller på en ø. På Gran Canaria kan man som turist opleve en række endemiske planter.

Grød med bid i

Af Karna Maj
Side 22

Når vi kombinerer kornprodukterne med frisk og tørret frugt samt mandler og nødder, kan der laves virkelig lækker og velsmagende grød. Og netop i den varme grød kommer smagen af de forskelllige kornarter og produkter virkelig til deres ret.

Rynket rose – slangen i paradis

Af Anette Esbjerg Jensen
Side 24

Skov- og Naturstyrelsen har udgivet et lille hæfte om problemerne med rynket rose, populært kaldet hybenrose, langs de danske kyster. Det er en meget aggressiv plante, der de seneste årtier har spredt sig voldsomt i den danske natur, hvor den har udryddet oprindelige og værdifulde plantesamfund.

Planteskolebogen – fysiologi, formering og dyrkning

Af Anette Esbjerg Jensen
Side 24

Bogen går i dybden med mange emner, der er relevante i forbindelse med formering og dyrkning af træer, buske og stauder. Den er primært tænkt som lærebog til undervisning inden for erhvervsmæssigt havebrug, men kan også med stort udbytte læse af alle havefolk med særlig interesse for området.

Æbler

Af Jens Thejsen
Side 25

»Æbler« er en personlig fortælling af Per Kølster om æbler og æblesorter. Den handler ikke kun om at dyrke æbler, men også om at smage og nyde æbler. I bogen fortæller Per Kølster også om, hvordan man kan lave sine egne træer ved forskellige podningstyper. Opskrifter med æbler ved Camilla Plum.

Erfaringer med forskellige hovedkål

Af Karna Maj
Side 26

Det har været en god sommer at dyrke kål i med køligt vejr og masser af nedbør. Men for at få store flotte hovedkål, er det også nødvendigt, at kålene får nok kompost, plantes med stor nok afstand, og at man vælger sorter, der tidligt danner et kompakt hoved, så larver ikke kan ødelægge dannelsen.

Tarmvridrøn

Af Jens Thejsen
Side 28

Tarmvridrøn, Sorbus torminalis, er ikke kun et smukt træ om efteråret med et farvestrålende løv og chokoladebrune rønnebær, det er i det hele taget et godt og sundt træ, som kan bruges både i haver, i landskabet og i byen.

Kalenderen

Side 29

Oversigt over grønne og bæredygtige arrangementer i perioden 9. november til 23. december 2004.

Medlemsannoncer

Side 30

Fra Den Økologiske Have kan købes video om økologisk havebrug, cirlkelhakke, bionet, fiberdug, kompostorm og pilestiklinger. Her er også annoncer for salg af økologiske juletræer, økologisk vin, pil til kurve og hegn, miljøvenlig isolering, mohairprodukter, uldtøj, kødgeder, bæredygtig arkitektur.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2004 > Praktisk Økologi 6/2004

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider