Praktisk Økologi 2/2007

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Økologi er ikke bare for den rige, vestlige verden

Af Jens Thejsen
Side 2

Økologien blomstrer i de rige lande. Forbrugernes efterspørgsel efter økologisk­e varer har sat gang i en fornyet diskussion om økologi og omlægning af landbruget, ikke bare i Vesten, men også i den tredje verden. Men en ting mangler ofte i debatten: spørgsmålet om jordkvalitet.

Spis dig gennem haven

Af Jens Thejsen
Side 4

Man behøver ikke at have en køkken- eller frugthave for at få smagsoplevelser i haven. I stedet kan man anlægge sig en spiselig prydhave. Få idéer til planter, som egner sig en henholdsvis en beskyttet gårdhave – et varmt sted med fuld sol det meste af dagen – og en skovhave fuld af buske og træer.

Skønne løg i køkkenhaven

Af Philippe Plöninge
Side 8

Løg er en ­uundværlig grønsag. I butikkerne er udvalget lille, men ­dyrker man dem selv, ­åbner der sig en mangfoldig verden. Læs om dyrkning af mange forskellige typer kepaløg; zittauerløg, rødløg, salatløg, kæmpeløg, skalotteløg, kartoffelløg, etageløg og perleløg.

Persillerod – fra suppeurt til gourmetgrønsag

Af Karna Maj
Side 14

Persillerod er en dejlig og dyr rodfrugt. Derfor er det nærliggende at dyrke den selv. Det er ikke helt let, så det er en god idé at blive klog af andres erfaringer.

Gris på bordet

Af Pernille Skjødt
Side 18

Svinekød har længe haft et dårligt ry. Men god kødkvalitet, den rette udskæring og godt tilbehør kan forvandle hverdagsmad til festmad.

Slip grisene løs

Af Mia Stochholm
Side 21

Har man én gang set grise boltre sig på friland, er man ikke tvivl om, at det er her, de hører til. Har man pladsen, kan griseavl være en sjov beskæftigelse.

Landmand med stress

Af Veronica Bay
Side 26

Det startede egentlig bare med nogle kyllinger til husbehov, men udviklede sig hurtigt til en virksomhed med mange aktiviteter. For mange. Seks år, en gårdbutik, et pakkehus, en købmandsbutik og et sammenbrud senere måtte den 43-årige landmand og iværksætter Carsten Vejborg sande, at han ikke kunne holde til arbejdspresset.

Haven, der helbreder

Af Ib Salomon og Veronica Bay
Side 28

I Alnarps Rehabiliteringsträdgård i Skåne har man arbejdet med haveterapi i de seneste fem år. Teorien er, at det ikke kun er fred, samtaleterapi og fysisk havearbejde, men også selve haverummet, der heler.

Spis diabetes 2 væk

Af Carsten Vagn-Hansen,
Side 32

Diabetes, især type 2-diabetes, er blevet en folkesygdom. Men ved at spise en sund, grov, grøn og økologisk kost, ville de fleste type 2-diabetikere blive raske, og nye tilfælde kunne undgås.

Fremtiden set med fortidens øjne

Af Veronica Bay
Side 34

Årets foredragsholder på årsmødet på Hellevad Vandmølle i 2007 er historikeren og debattøren Thorkild Kjærgaard. Ifølge ham rummer historien en opmuntring, fordi bl.a. middelalderen viser vej til et mere bæredygtigt samfund.

Økologiske hækplanter

Side 36

Global opvarmning og såtider

Side 36

Charmerende havekalender

Af Jens Thejsen
Side 36

Anmeldelse af Arne Kronborgs bog »Med jord og hjerte«.

Havelyst.dk – et nyt medlemstilbud

Side 37

Oka

Af Brian Krause
Side 37

Oka, Oxalis tuberosa, er en charmerende lille rodfrugt, der ligesom kartoflen stammer fra Andesbjergene. Den er meget følsom overfor daglængde, men der findes sorter, der med succes kan dyrkes i Danmark.

Medlemsannoncer

Side 38

Årsmøde 2007

Program for Landsforeningen Praktisk Økologis årsmøde 2007 på Hellevad Vandmølle.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2007 > Praktisk Økologi 2/2007

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider