Praktisk Økologi 1/2007: Temanummer om børn og haveliv

Temanummeret Børn og haveliv kan give dig ideer til, hvordan du kan skabe en grønnere og mere naturnær hverdag for børnene i din skole eller institution eller for dine egne børn derhjemme.

I temanummeret kan du bl.a. læse om skolehaver i ind- og udland, barnets første køkkenhave, børn og mad, og indretning af en børnevenlig have. Se indholdsfortegnelsen nedenfor.

Hent Temanummeret Børn og haveliv (4MB)

Praktisk Økologi 1, 2007

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Haven i børnehøjde

Af Jens Thejsen, Veronica Bay, Stine Müller og Camilla Friedrichsen
Side 2
Læs artikel…

Haven giver mulighed for at udvikle alle sanser, for at være nysgerrig og eksperimentere. Mulighed for at opleve det forunderlige ved at se frø spire og planter vokse. Men hvis børnene skal have denne mulighed, kræver det noget af de voksne.

Barnets første have

Af Karna Maj
Side 4

Det er, mens børnene er små, at vi skal give dem fornemmelsen for frøets fantas­tiske muligheder, når det puttes ned i et hul i jorden. Give dem fornemmelsen af planter, som vokser helt op i himlen. Lade dem plukke blomster i alle regnbuens farver, grave spiselige knolde op af jorden, lære forskellen på grønne og røde jordbær og lade dem finde ud af, at det man dyrker selv, smager allerbedst.

Leg med frø

Af Stine Müller
Side 6

I stedet for at købe frøposer kan en inspirerende leg være at finde frø i køkkenskuffen eller høste dem selv.

Sanselister

Af Jens Thejsen
Side 8

Brug alle sanser – også følesansen – til at gå på opdagelse i planteriget og lav top ti-lister over planternes sansekvaliteter. En sjov leg for både børn og voksne.

Helt væk i haven

Af Jens Thejsen og Mette Jørgensen
Side 9

Set i børnehøjde mangler mange af nutidens haver mystik og følelsen af det farlige. Men ved hjælp af planter kan man skabe magiske huler, gemmesteder og labyrinter.

En have fuld af vilde dyr

Af Bjørli Martha Lehrmann
Side 12

Der skal så lidt til for at gøre en have til en hel verden af naturoplevelser for et lille barn. Er haven inddelt i rum med forskellig beplantning, vil der optræde så mange forskellige arter smådyr, at det sagtens kan tage en hel barndom at udforske dem alle.

Børns smag skal udfordres

Af Merete Edelenbos
Side 14

De fleste børn vælger stærke og bitre grønsager fra. Men man kan påvirke børns smag ­gennem leg og tilvænning og ved at ­servere friske råvarer. Det er nogle af konklusionerne fra et børnemadprojekt udført af Danmarks JordbrugsForskning. Der gives desuden ideer til lege med mad, som udvikler børns sanser.

Madansvar

Af Katrine Klinken
Side 18

Børn vil gerne lave mad, så lær dem køkkenet at kende – det giver ægte og varierede madoplevelser. Katrine Klinken giver gode råd til, hvordan børn kan involveres i madlavningen og giver børnevenlige opskrifter på minestronesuppe, grønsagstærter og forskellige småretter.

Brombær nok til alle

Af Veronica Bay og Mette Jørgensen
Side 22

På ydre ­Nørrebro ­ligger en af ­Københavns ­sidste ­tilbage­værende ­skole­haver. Her kan børn fra stenbroen ­opleve ­dyrkningens ­mirakel og naturens overflod. Veronica Bay har besøgt haven og talt med folkene bag og børnene.

Den grønne skolegård

Af Alice Nøhr
Side 28

De fleste danske skole­gårde har et kæmpe ­potentiale, som ikke bliver udnyttet. Grønne skole­gårde giver ikke alene ­bedre legemuligheder. De kan også bruges til ­læring og fortæring.

Skolehaven giver livsappetit

Af Marianne Leisner
Side 32

I Norge har skole­haverne fået nyt liv med projektet »­Levende skole«. Tiltaget er en delvis succes, for skole­haven kræver omsorg og engagement, men når det lykkes, er den en pædagogisk oase.

Det er ikke forår endnu

Af Jens Thejsen
Side 36

Kort og godt om udvalgte gøremål i haven i februar og marts.

The Edible Schoolyard

Af Veronica Bay
Side 36

Omtale af den internationalt ­anerkendte skolehave i Californien.

Familiehaven

Af Veronica Bay
Side 36

Kort omtale af Mogens Elhauges bog Familiehaven.

Adopter en grønsag

Af Veronica Bay
Side 37

Omtale af Frøsamlernes adoptionsprogram for grønsagssorter.

Pod dine egne træer

Af Karna Maj
Side 37

Kort introduktion til at komme igang med podning af egne frugttræer.

Medlemsannoncer

Side 38


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2007 > Praktisk Økologi 1/2007: Temanummer om børn og haveliv

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider