Praktisk Økologi 4/2002

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Nej til GMO afgrøder i Danmark

Af Karna Maj
Side 2

Folketinget har ændret loven, der tillader udsætning af genmodificerede organismer. Følgerne af gensplejsede afgrøder er så uoverskuelige, at alle økologer må tage skarpt afstand herfra. Det er vigtigt, at debatten ikke kun drejer sig om afstandsregler. Danmark kan også vælge en GMO-fri vej.

Timian som krydderurt og prydplante

Af Anemette Olesen
Side 4

Timian er en af vore allerbedste krydderurter, og der findes mange arter og sorter. De krybende arter kan også bruges i prydhaven som bunddække og plæne og stenbedsplanter. Historisk set er timian brugt som bla. røgelse, og dens indhold af thymol, som giver den dejlige duft, virker bakteriedræbende.

Timianarter og timiansorter

Af Anemette Olesen
Side 6

Oversigt over timianarter og timiansorter med angivelse af deres vækst, bladfarve og blomsterfarve samt smag: Almindelig timian, bakketimian, citrontimian, kamfertimian, kommenstimian, krybtimian, lodden timian, smalbladet timian, Thymus caesptitus, Thymus doerfleri, lavendeltimian, oreganotimian.

Bogen om den første have

Af Karna Maj
Side 7

Signe Wenneberg har skrevet bogen »Den første have« ud fra sine erfaringer med sin egen have det første år. Bogen er tænkt som en hjælp til de unge familier med børn, som køber hus med have, og som ikke aner, hvad er op og ned på et skuffejern, eller hvornår man sår persille.

Er sekundære stoffer sekundære?

Af Ane Bodil Søgaard, Lic. scient.
Side 8

Der findes et utal af sekundære stoffer, som slet ikke er sekundære. Alt efter deres funktion kalder man dem farve-, duft- og smagsstoffer, allelopatiske stoffer, antioxidanter, forsvarsstoffer, feromoner, kræfthæmmere osv. Alene tomat indeholder 250 forskellige stoffer, som giver den smag.

Steppehaven

Af Jens Thejsen
Side 10

En steppe er et regnfattigt område på kalkbund, med græs, stauder og enkelte buske, der kan klare tørke. På steppen er der vinterregn og næsten tørke om sommeren. Ved at vælge de rette planter fra steppen kan man skabe en spændende steppehave. Planteliste over egnede steppeplanter til haven.

Staudehør

Af Jens Thejsen
Side 12

Der findes mange forskellige hørarter, som er stauder, og et par stykker er meget flotte og kan blive til stor skønhed i mange danske haver. Det drejer sig om blå staudehør, perenne ssp. perenne, der også findes en hvid sort, og gul hør, Linum flavum.

Større udbytte ved blandingsdyrkning

Af Solveig Jensen
Side 14

Blandingsdyrkning kan give et større udbytte end monokultur og flere forskellige afgrøder på en begrænset plads. Det giver desuden en bedre udnyttelse af vand og næringsstoffer, det kan se flot ud og desuden forvirre nogle skadedyr, så de har sværere ved at finde en bestemt art.

Salatdyrkning anno 2002

Af Karna Maj
Side 16

Det er i dag ikke kun de rigtige salatsorter, rucola, mizuna m.m, som ender i salatskålen, men også fintsnittet salatkål, små spinatblade, minibladbeder, mizuna m.m. finder vej. Hvis man vælger de rette arter og sorter, er det muligt at dyrke salatplanter af en eller anden slags det meste af året.

Salatafgrøder året rundt

Af Karna Maj
Side 18

Oversigt over de forskellige salater og salatgrønsager og mulighederne for at dyrke dem i løbet af året: cossalat, hovedsalat, iceberg, pluksalat, julesalat, salatcikorie, radicchio, frisse, escarole, rucola, vårsalat, orientalske bladgrønsager, sennep, salatkål, spinat, evighedsspinat og syre.

Forsøg med engelske forårskål – resultater

Af Karna Maj
Side 18

I alle medlemsforsøg med ‘Early Queen’ og ‘Spring Hero F1’ har der været kål, der har overlevet vinteren på friland, men typisk er 1/4 gået til i vinterens løb. Desuden er der en del, som ikke har dannet hoved samtidig med de andre. Der har været størst succes med ‘Early Queen’.

Forbrugerinformation

Af Karna Maj
Side 20

Solcremer til børn – undersøgelse lavet af Grøn Information. Meget mere C-vitamin i økologiske appelsiner ifølge professor i kemi Theo Clark, Montana. Ny økologiske øltyper fra bryggeriet Ørbæk på Fyn, bereget for cafemiljøet.

En bedre jordstruktur

Af Jens Holmegaard
Side 20

Jordens struktur kan forbedres gennem en såkaldt jordforbedringskur. Det indebærer en dyb jordbearbejdning midt på sommeren, hurtig tilsåning med specielle planter, som giver en frodig plantevækst med rødder, som effektivt gennemvæver jorden og giver næring til mikroorganismerne.

Bænkebidere

Af Sten Porse
Side 23

Bænkebiderne er faktisk én af de få dyregrupper, der er gået på land og har bevaret gællerne. Det gør dem meget afhængige af at leve på fugtige steder. Navnet har de fået, fordi deres hovedføde er trøsket træ. De udfylder et vigtigt led i nedbryderkæden.

Spidskål

Af Jens Thejsen
Side 24

Spidskål er flotte koniske kål. Det er en sprød, let, mild og sødlig kål, som giver utrolig mange muligheder for at skabe varierede sommermåltider. Opskrifter på timian spidskål, gratineret spidskål, spansk kål, spidskål med trøfler, spidskål til fisk og rosmarinspidskål til lam.

Medlemsannoncer

Side 26

Krydderurtehave, besøgshaver, økologiske frø og planter, pollen kosttilskud, cremer, lotion, kødgeder, økologisk uldtøj, undertøj, lammeskind, solvarme, økologisk haverådgivning, feriebolig, papirisolering.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2002 > Praktisk Økologi 4/2002

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider