Praktisk Økologi 5/2002

Praktisk Økologi 5/2002

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Sommer og naturkræfter

Af Jens Thejsen
Side 2

Det er vigtigt, at vi stadig fokuserer på miljøproblemerne, selvom den danske VK-regering indtil nu har nedprioriteret miljøstøtten og beskåret ulandsstøtten. Det er vigtigt, at vi hver især forsætter med at få gjort noget ved miljøproblemerne, både politisk og bag havemuren.

En blå have på Island

Af Jens Thejsen
Side 4

I Akureyri på Island findes en smuk og veletableret botanisk have. I juli måned er der en fantastisk mangfoldighed af planter og farvepragt. Rene klare farver, som vi ikke kender i Danmark. Det, der gør mest indtryk, er valmue og valmuesøster i en fantasi af blå, hvid, gul og enkelte røde.

Gunvors selvforsyningshave

Af Karna Maj
Side 6

Gunvor Thorsen store have på 8000 m² forsyner familien med masser af grønsager, frugt, æg og honning året rundt. Vintergrønsager er en meget vigtig del, men besøget gjaldt ikke mindst et stort bed med frilandstomater med mange forskellige sorter, som Gunvor Thorsen selv tager frø af.

Kaffe – Økologi – Demokrati

Af Margrethe Pallesen
Side 9

Margrethe Pallesen er etnograf og har besøgt de økologiske kaffebønder i Mexico, der har organiseret sig i andelsforeninger. Her lægger man stor vægt på jordens frugtbarhed, og kaffedyrkningen foregår i en frodig blandingsskov. Vedligholdelse at biodiversitet er et krav for certificering af kaffen.

Kernløse spisedruer

Af Jens Michael Gundersen
Side 12

Jens Michael Gundersen har i sin vingård i Avedøre igennem de sidste mange år testet ca. 300 vinsorter, og han har nu fundet frem til en række kerneløse sorter, som er egnet til dyrkning på friland. Han har givet alle sorterne en karakter for sundhed. Der findes også kerneløse druer til drivhus.

Spisedruer i krukker

Af Jens Michael Gundersen
Side 14

Vinstokke kan sagtens dyrkes i krukker, hvilket er en meget fleksibel løsning, hvor man kan ændre placeringen, både i drivhus og på terrasse, og planten kan overvintres et beskyttet sted. Men det er vigtigt at vælge de rigtige sorter, den rigtige jord, at beskære, forme og gøde rigtigt.

Grønne læggekartofler

Af Karna Maj
Side 15

Forsøg har nu påvist, at det er en fordel at lade læggekartoflerne blive grønne efter optagningen. De grønne inficeres mindre med rådsvampe, og også angreb af kartoffelskimmel blev reduceret.

God sårheling mindsker tørråd

Af Karna Maj
Side 15

Tørring og sårheling har en helt afgørende inflydelse på, om kartofler under lagring udvikler tørråd. Til gengæld har nedvisningstidspunkt, høsttidspunkt og afmodning kun en meget lille indflydelse.

Koffein mod snegle

Af Karna Maj
Side 15

Forskere har påvist, at snegle kan skelne mellem kålblade og kålblade dyppet i koffeinopløsninger. Jo højere koncentration af koffein, jo mindre spiste sneglene. Der må dog advares mod metoden, da sneglene dør langsomt, og vi ikke kender virkningen på planter og det øvrige liv i haven.

Strategier mod den iberiske skovsnegl

Af Karna Maj
Side 16

Et overblik over erfaringer med bekæmpelse af den iberiske skovsnegl, populært kaldet dræbersneglen. Omtalte strategier: indsamling af snegle og æg, metalsneglehegn, sneglekrave, et billigt gør-det selv sneglehegn af træ og plast, nyttedyr som tager sneglene.

Når planter snakker sammen

Af Ane Bodil Søgaard
Side 20

Ane Bodil Søgaard, lic. scient., har forsket i allelopati – det kemiske samspil mellem planter, som foregår i jordens mørke. I forsøg kan man påvise, hvordan de sekundære stoffer både kan være hæmmende og stimulerende. De kan påvirke spirelængde, selve spiringen og kvaliteten af f.eks. hvedekerner.

Bionet

Af Winnie Poulsen
Side 23

Fiberdug holder effektivt insekter ude, og det er godt i foråret. Men der kommer let huller i det, og om sommeren giver den stillestående luft problemer med råd. Et alternativ er et vind-og vandneutralt nylonnet. Winnie Poulsen afprøvede i 2002 Bionet over vækstbuer mod kållarver og påfugle.

Konvalduft i eftersommeren

Af Jens Thejsen
Side 24

Konvalbusken er en østamerikansk plante, som trives godt her i landet. Lang blomstringstid i august/september med hvide blomsterstande, som har en kraftig konvallignende duft. Både til sol og en hel del skygge. Kræver en fugtighedsbevarende jord, og trives også i surbundsbed.

Krydderurter virker konserverende

Af Karna Maj
Side 25

Danmarks Fiskeriundersøgelser har påvist, at en lang række krydderier har en hæmmende virkning på en fordærvelsesbakterie, som er et problem i vakuumpakkede fiskeprodukter.

Varer leveret til døren

Af Karna Maj
Side 25

Fødevareministeriet slår fast, at det er leverandørens ansvar, at varer bestilt til levering i trappeopgang eller ved hoveddør kan holde sig friske, indtil det er sandsynligt, at forbrugeren kommer hjem.

Kalenderen

Side 25

Oversigt over arrangementer med et økologisk/bæredygtigt indhold i perioden 8. september 2002–21. nov. 2002.

Lokale hjælpere

Af Bestyrelsen for Landsforeningen Praktisk Økologi
Side 26

I løbet af et år får foreningen mange spærndende tilbud og invitationer til at deltage i grønne arrangementer rundt om i landet. Bestyrelsen kan desværre ikke nå at deltage i alle disse og søger derfor lokale medlemmer, som har lyst til at repræsentere foreningen på udstillinger og stande.

Annoncekonsulent

Af Karna Maj
Side 26

Foreningen søger en annoncekonsulent til tegning af annoncer på foreningens netsted Havenyt.dk.

Medlemsannoncer

Side 26

I dette nummer annoncer for hø og halm, bæredygtig arkitektur, isoleringsmaterialer, krydderurter, feriebolig, kødgeder, uldprodukter, haverådgivning, creme og salver, kosttilskud. Bestillingskuponer fra Landsforeningen Praktisk Økologi og Den Økologiske Have.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2002 > Praktisk Økologi 5/2002

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider