Praktisk Økologi 6/2017

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Øktober og økovalg – der er meget, der står i økologiens tegn i denne tid. Formanden opfordrer til at stemme på en grøn kandidat til kommunalvalget.

Humusopbygning i dyrkningsjorden

Af Mia Stochholm
Side 4

At opbygge humus i køkkenhavens jord, er den direkte vej til at forbedre plantesundheden, opnå højere udbytter og være bedre sikret mod klimaforandringerne. Lasagnebede og hügelkulturbede er nogle af strategierne til at give jorden en langsikret humus-håndsrækning.

Røgning, saltning og partering af gris – et kursus på River Cottage

Af Signe Schrøder og Mads Syberg
Side 8

Signe Schrøder og Mads Syberg har været på River Cottage og lært, hvordan man med tid og omhyggelighed omdanner en halv gris til bacon, pølser og parmaskinke. Kvalitet tager tid og giver smagfulde produkter. Der er stor forskel på købt og hjemmelavet bacon – som der her gives en opskrift på.

Langtidssimret rødkål, knoldselleri og æble (Opskrift fra: Meget mere grønt fra River Cottage)

Af Hugh Fearnley-Whittingstall
Side 12

Opskrift fra: Meget mere grønt fra River Cottage.

Nye fødevarer af vilde træfrugter

Af Martin Jensen
Side 13

Slåen, skovæble, vild mirabel og vild hassel er udvalgte arter i et projekt ved Aarhus Universitet, der har set nærmere på, hvordan man laver en produktion af vilde træfrugter og anvender dem kulinarisk.

‘Amanda’ – ny dansk sort af valnød

Af Lars Westergaard
Side 16

»Plant valnødder til børnebørnene«, sagde man tidligere, men nye, danske sorter gør det muligt at høste de smagfulde nødder allerede få år efter plantning. På Westergaards Planteskole på Fyn har man udviklet sorten ‘Amanda’, der egner sig godt til det danske klima og bærer tidligt frugt.

Havementorens tips til haven

Af Mia Stochholm
Side 19

En havementor giver sine 5 tips til, hvordan man bedst muligt overkommer sin have.

Den selvfodrende hønsegård

Af Birgit Rothmann
Side 20

På Samsø har Birgit Rothmann en permakultur-have med hønsegård, der er delvist selvfodrende. Hun kommer med eksempler på beplantning til den selvfodrende hønsegård og ideer til indretning.

Ældrehaver i Fredensborg

Af Bente Sonne
Side 24

I Fredensborg har den lokale Agenda 21 forening skabt et fællesskab, hvor ældre kan dyrke deres egne grønsager på små parceller. En del af haverne er placeret på et plejecenters jord til stor fornøjelse for beboerne.

Vinteropbevaring af hovedkål

Af Karna Maj
Side 27

Karna Maj beskriver sine erfaringer med at opbevare hovedkål, så de er sprøde og friske helt til marts måned. Hun opbevarer dem nedgravet med tangdække i en drivtunnel i vinterperioden.

Medlemsstof

Side 30

Diverse foreningsnyt, medlemsannoncer, kommunalvalg 2017, Økologiens Akademi, juletilbud med mere.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2017 > Praktisk Økologi 6/2017

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider