Praktisk Økologi 4/2021

Bliv medlem her, og modtag Praktisk Økologi 6 gange årligt.

Leder

Af Signe Schrøder
Side 3

Fokus på Mere Liv i Haven

Vilde danske bier – indikatorer for natur af kvalitet

Af Peder Størup
Side 4

Som det gælder for mange andre af vores insekter er bierne også ved at tabe kampen om plads til os mennesker. De fleste vil dog gerne beskytte naturen, og et første skridt til beskyttelse af bier er, at man ved, de eksisterer. Peder Størup er fotograf og har lavet en imponerende plakat med nærbilleder af 100 vilde danske bier.

Genopdagelse af guldvandet

Af Mia Stochholm
Side 8

I 2020 blev der fundet giftstoffer i flydende gødninger til hobbyavlere, som gjorde stor skade på især tomatplanter. Det giver anledning til at se nærmere på, hvordan man bliver selvforsyninde med den flydende gødning, og her er hjælp at hente fra natopotten. Fortyndet urin til brug som gødning kaldes guldvand.

Kyllingeopdræt i haven med hønemor

Af Camilla Jonassen
Side 10

Når man køber daggamle slagtekyllinger kan man enten opdrætte dem med en varmelampe eller med en skrukhøne. Camilla Jonassen deler ud af erfaringer med en skrukhøne – alt fra foder, hønsehus og økonomi til slagtning.

Tørt og godt

Af Lotte Denckert
Side 13

Tørring er en sikker måde at konservere sine afgrøder på. Tørret frugt og grønt kan holde sig rigtig længe uden at miste smag og næring, hvis det opbevares tørt, køligt og i tætsluttende glas. Lotte giver opskrifter på frugtlæder, løgpulver, tomater i olie, urtete og kryddersalt.

Et rigt liv på fattigdomsgrænsen

Af Morten Lerstrup Hylleberg
Side 16

Morten og hans fammilie valgte at gå mod strømmen og leve gældfrit. Midlerne til gældfrihed har været lavt forbrug, lave omkostninger og gør-det-selv-måden. Han fortæller her om at tænke og bygge alternativt i natur- og genbrugsmaterialer i fællesskab med andre.

Ørentvisten

Af Hanne Søgaard og Maja Møholt
Side 22

Med et drabeligt udseende og omgærdet af myter er ørentviste måske nok upopulære, men det er ganske ufortjent…

Fra skovhaven til maven – året rundt

Af Ellen Brunbech
Side 24

Afgrøderne fra en skovhave er anderledes, end vi er vant til fra køkkenhaven med de enårige urter. Det kræver et opgør med køkkenvanerne og lidt mental omlægning.

Beskyt det usynlige guld: Vores drikkevand

Af Arbejdsgruppen Rent Drikkevand Beder og Malling
Side 28

Det er vores børn og børnebørn, der skal betale prisen for nutidens og fortidens forgiftning af drikkevandet. Arbejdsgruppen Rent Drikkevand Beder og Malling opfordrer flere til at organisere sig og gøre opmærksom på problemet.

Nye bøger

Side 29

Omtaler af fire nye bøger: Høst fra træerne, Vildt og smukt, Mad med Flerårige Grøntsager og Velkommen til fremtidens landbrug.

Medlemsstof og netværksnyt

Side 30

Medlemsannoncer og invitation til frivilligdag, Praktisk Økologi Festival og Åben Havelåge.


Som nyt medlem kan du købe de forudgående årgange til en speciel lav pris – se mere under Bestilling af medlemsskab og Bestilling af årgange.

Her er du: Forsiden > Tidsskriftet > 2021 > Praktisk Økologi 4/2021

Søg:

Støt Havenyt.dk

Til forsiden…

Besøg Landsforeningen Praktisk Økologis hjemmesider